DÜNYA AHŞAP ve MOBİLYA PAZARLARINDAN KISA HABERLER

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

DÜNYA AHŞAP ve MOBİLYA PAZARLARINDAN KISA HABERLER

13-11-2014
DÜNYA AHŞAP ve MOBİLYA PAZARLARINDAN KISA HABERLER
Bu bölümde www.mobilyadergisi.com.tr adresindeki sitmizde de günlük olarak yayınlanan ve sektörümüzü ilgilendiren uluslararası haberlerden bir seçki bulacaksınız.
Yükselişte Olan Kanada Orman Endüstrisi, Yeniden ABD Pazarına Yöneliyor(http://www.deallawwire.com)

Kanadanın yükselen sektörleri arasında madencilik ve enerjinin yanısıra ormancılığın da girdiğini belirten Financial Post, özellikle ABDde toparlanarak yükselişe geçen konut sektörünün, malzeme taleplerini Kanadaya kaydırmakta olduğunu belirtiyor.

Özellikle 2008 krizi sonrasında gerileyen ABD ekonomisi karşısında Kanada orman endüstrilerinin yeni pazarlar arayışına girdiğini ifade eden Financial Post, Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelere yönelmiş olan bu sektörün, ABD pazarının toparlanmasıyla birlikte yeniden bu ükeye olan satışlarda önemli artışlar yaşanmakta olduğunu bildiriyor.

Yayınlanan makalede, aynı dönem içerisinde Kanada iç pazarında önemli bir hareketliliğin görülmediğinin de altı çizilmiş. Öte yandan orman ürünlerindeki bu hareketliliğin ahşap malzeme kadar kağıt ve kağıt hamuru endüstrilerine yansımadığının vurgulandığı yazıda bunun nedeni olarak da yükselişte olan konut ve inşaat endüstrilerinde çok çeşitli ahşap ham madde ve işlenmiş ürünün kullanılması olduğu ifade edilmiş.

Avrupa Ahşap Kaplama Pazarı Son Dönemde Dibe Vurmuş Durumda(http://www.globalwood.org)

Eurostat tarafından en son istatistikler, Avrupa tropical ahşap kaplama pazarının 2007 ile 2013 yılları arasında %33lük bir gerileme kaydettiğini ortaya koyuyor. Bunun temel nedenleri raasında yaşanan krizler, iç pazardaki kontrplak üretim kapasitesini düşmesinin yanısıra, esas itiariyle son dönemde çok sayıda gerek ahşap, gerekse ahşap dışı alternatif malzemenin ortaya çıkmış olması gösteriliyor.

Almanya ve İtalya gibi üretici ülkelerin giderek yerlerini Estonya ve Litvanya gibi ülkelere bıraktığı pazarda maliyeti daha düşün ürün çeşitlerine yönelindiği de bir gerçek. Örneğin İtalya gibi ülkelerdeki üretimin her ne kadar son yıl içerisinde sadece %1 civarında gerilemiş görünse bile, son 6 yıl içerisinde düşüşün %40lara vardığı da bir gerçek.

Uluslararası İşlenmiş Ahşap Pazarlarının 2019 Yılına Kadar Büyümesinin Sürmesi Bekleniyor(www.transparencymarketresearch.com)

Uluslararası ahşap uzmanları tarafından hazırlanan ve Transperency Market Research TMR tarafından yayınlanan araştırma raporuna göre, kaplama, yonga, fiber ve lif gibi malzemelerin birleşiminden oluşan ahşap kompozit malzemelerin global ticaret hacminin büyümeye devam etmesi ve dünya pazarlarındaki bu büyüme seyrinin en az 2019 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

Özellikle yapı sektörünün seyrine parallel olarak taşıyıcı malzeme, ana panel ve zemin malzemeleri gibi ahşap ürünlere olan talebin arttığı gösteren toptan ve perakende satış verileri, bu öngörüye temel oluştururken, yeşil yapıların inşaasındaki artışın yönetmeliklere uygun bir biçimde gaz emisyonlarını düşürmeye başlaması ve buna bağlı olarak verilen izinlerdeki artışın da bu beklentiyi desteklediği rapor edilmekte. Konut sektörüne parallel bir eğilim göstermekte olan dekorasyon ve mobilya sektörlerinde de ahşap tutkalı, lamine kaplama LVL ve Yönlendirilmiş Yonga Levha (OSB) malzemelerinin kullanılıyor olmasıyla birlikte ele alındığında, önümüzdeki 5 yıl içerisinde pazarın büyümeye devam edeceğinden kimsenin kuşkusu yok.

Raporda her ne kadar bu pazarın geleceği parlak görünse de, öte yandan giderek uçmaya başlayan petrol fiyatlarına bağlı olarak enerji maliyetlerindeki artışın da üretici firmaları zorlamakta olduğunun da unutulmaması gerektiği ifade ediliyor.

Dünyanın En Büyük İkinci Ekonomisi Çin, Bu Yılın Üçüncü Çeyreğinde de 7,3 Büyüdü(www.milliyet.com.tr)

Şinhua ajansının Çin Ulusal İstatistik İdaresi'ne dayandırarak verdiği haberde, Çin'de gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 büyüdüğü belirtildi. Büyümenin, ocak-eylül dönemindeki en yavaş çeyrek büyümesi olduğuna dikkat çekilirken, piyasa uzmanları üçüncü çeyrek büyümesinin makul bir aralıkta olduğunu ve piyasa beklentilerinde gerçekleştiğini ifade etti.

Diğer yandan ülkede yılın dokuz ayında GSYH'nin yüzde 7,4'lük büyüme ile 42 trilyon yuana (yaklaşık 6,84 trilyon ABD doları) ulaştığı kaydedildi. Çin, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 7,5 büyümüştü. Ülke, bu yılın başında yıllık büyüme hedefini yüzde 7,5 olarak açıklamıştı.

Finlandiyanın Yumuşak Ağaç İhracatında 2014te %9luk Bir Artış Kaydedildi(www.euwid-wood-products.com)

Finlandiya Orman Endüstrileri Federasyonu FIFF tarafından yapılan açıklamaya gore, 2014 yılında aylık 700.000 m3 civarına oturan ortalama yumuşakm ihracat rakamları, 2013e gore %9luk bir artış anlamına geliyor. Aynı açıklamada, AB ülkelerine yapılan ihracatın ise tüm ihracattan daha fazla yükselerek %11lik bir artış gösterdiği de belirtilmiş.

Fin yumuşak ağaç ihracat rakamlarında bakıldığında AB ülkelerinin toplam payının ise %43e ulaştığı bildirilmekte. Bu ülkelerin arasında ise 61,000 m3 ile Almanya birinci sırayı alırken, en fazla artış yaşanan ülkenin ise %14 ile Hollanda olduğu görülüyor.

Öte yandan, Avrupa dışına yapılan satışlarda da kimi ülkelerde keskin sıçramalar yaşanırken, bunların arasında %31lik artış ile Mısır ve %54lük artış ile Cezayir gelmekte.

Öte yandan Doğu ülkelerine yapılan yumuşak ağaç ihracatlarında ise 2014 yılında, bir önceki döneme göre önemli azalmalar yaşanmakta. Bunların başında %39luk bir düşüş ile Japonya gelirken, Çin pazarına yapılan ihracatta da %19 oranında bir azalma rapor ediliyor.

Almanyanın Avrupaya Olan Kereste Satışlarındaki Düşüş, ABD ve Asyaya olan Artışlarla Dengelendi (www.ihb.de)

Almanyanın işlenmiş kayın kereste ihracatının bölgelere göre farklı seyirler izlemesinin, gerileyen Avrupa satışları karşısında, özellikle ABD ve Asya pazarlarındaki artışlarla dengelendiği rapor edilmekte. Yapılan açıklamaya gore yılın ilk yarısında bu ülkeden gerçekleştirilen kereste ihracat hacmindeki artış rakamsal ihracat değerlerine de yansımış olup, ikisi de aynı oranda yani %5lik bir artış kaydetmiş durumdalar.

Ancak doğu ve batı yarım kürede gerçekleşen rakamlar, bu oranın oldukça üzerinde. 2014 yılının ilk 6 ayı içerisinde Almanyanın Çine gerçekleştirdiği kayın kerestesi hacim olarak %15lik bir artışla 80.877 m3e, rakamsal değer olarak da %17 olarak artarak 23.4 milyon Euroya ulaşmış durumda. Aynı şekilde ABDye olan ihracat da hacim olarak %37 (29.623 m3) ve değer olarak da %27 ( 11.3 milyon Euro) artış kaydetmiş.

Öte yandan, aynı dönem içerisinde Avrupa ülkelerine yapılan satışlar ise net bir biçimde 2013 yılının rakamlarının altında kalmış, özellikle Polonya, Fransa ve İngiltere gibi Almanyanın önemli ihracat pazarlarına yapılan satışlarda hacim olarak sırasıyla %24, %12 ve %5lik gerilemeler kaydedilmiş.

İKEA Çin Pazarındaki Satışlarını Artıyor(http://online.wsj.com/europe)

İsveçli tanınmış mobilya ve dekorasyon ürünleri markası IKEA, Çin pazarındaki satışlarının artmaya devam ettiğini bildirerek, 31 Ağustosta bitten 2013 2014 mali yılında bu ülkedeki satışlarının 28.7 milyar Euroya ulaşarak yılı %3lük bir artışla kapattığını açıkladı. Bune göre, Çin, İKEAnın en hızlı büyüyen pazarı durumunda. Zaten firmanın dünya çapındaki en büyük 10 mağazasından 8i Çinde bulunuyor.

Aynı şekilde IKEAnın Kuzey Amerika pazarındaki performansının da oldukça iyi bir seyir izlediğinin belirtildiği açıklamada, zorlu ekonomik koşulların tamamen ortadan kalmamış olmasına karşın Avrupa pazarı satışlarının da giderek iyileştiği de ifade edilmiş.

Firmanın CEOsu Peter Agnefjall Hemen hemen tüm pazarlarımızdaki tüketici eğilimlerinin pozitif bir trend izlemekte olduğu belirtmek benim için büyük bir mutluluk ki buna Güney Avrupadaki sıkıntılı pazarları da dahil edebiliriz diyor ve şöyle devam ediyor : Bizim çok güçlü bir ticaret modelimiz, muhteşem iş arkadaşlarından oluşan çok başarılı bir ekibimiz var. Belki kimi pazarlardaki paylarımızın hala küçük olduğunu söylemek mümkün ama önümüzde de sürdürülebilir bir büyümeye yönelik çok önemli fırsatlar olduğunu da ifade etmem gerekir. Bu anlamda geleceğe oldukça umutlu bakıyorum.

Bu arada sektör uzmanları, İKEAnın Çindeki satışlarının artmasındaki en büyük etkenin batılı minimalist tasarımlardan etkilenen orta sınıfın giderek büyümesi ve buna bağlı olarak küçük mekanlara uygun, pratik mobilyalara olan gereksinimin artamasını göstermektedir.

Vietnam Kereste İthalatını Yasaklıyor mu(http://www.phnompenhpost.com)

Phnom Penh Postun bildirdiğine gore, Vietnam hükümeti yayınladığı bir sirküler ile ilkeye olan kereste ithalatı ve buna bağlı reexport faaliyetlerini geçici olarak askıya aldı. Bu kararın özellkle Kamboçya ve Laostan ülkeye giriş yapan ve daha sonra Çine reexport edilen orman ürünlerini hedeflediği belirtiliyor.

Kamboçya kaynakları ise 24 Ekimde yayınlandığı bildirilen bu karardan haberdar olmadıklarını ancak Vietnamın kereste gereksinimi konusunda Kamboçyaya bağımlı olduğunu ifade ediyorlar.

Uzmanlar Vietnamın Kamboçyadan ithal ettiği ürünlerin bu ülke üzerinden Çine satıldığını belirtiyor ve kendi ülkelerinde yeterli ham madde bulunmamasından ötürü Vietnamdaki firmalarının önemli bir bölümünün kapanmaya başlaması nedeniyle kendi sektörlerini koruma amacıyla böyle bir karar almış olabileceği belirtiliyor. Ancak uygulanma şansının pek fazla olmadığı belirtilen bu kararın, uygulanılmaya çalışılsa bile iki ülke arasındaki ticaret hacmini büyük oranda etkilemeyeceği de ifade ediliyor.

Dünya Mobilya İhracatında Çin İlk Sırada(www.dunya.com)

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, büyüklüğü 9 milyar dolarlara yaklaşan mobilya sektörünün yaklaşık 30 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, "Bu rakam yan sanayi ve ilişkili sektörlerle 500 binlere yaklaşmaktadır" dedi.

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanlığı tarafından İnegöl ilçesinde düzenlenen programa katılan Parlak, 2006 yılında 119 milyar dolar olan dünya mobilya ihracatının, 2011'de 142 milyar dolar, 2012'de 151 milyar dolar, 2013'te ise 161 milyar doların üzerine çıktığını söyledi.

Türkiye mobilya ithalatında 969 milyon dolarla 26. sırada

Mobilya ithalatında ilk 10 ülke arasında ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Kanada, Belçika, İsviçre, Rusya ve Avustralya olduğunu, bu ülkelerin toplam ithalatının 100 milyar doları bulduğunu anlatan Parlak, Türkiye'nin mobilya ithalatında 969 milyon dolarla 2013 yılında 26. sırada yer aldığını kaydetti.

Dünya mobilya ihracatında Çin ilk sıradaParlak, 2013 yılı dünya genelinde mobilya ihracatında Çin'in 60 milyar dolarla ilk sırada bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Almanya 13 milyar dolarla ikinci, İtalya 11 milyar dolarla üçüncü, Polonya 10 milyar dolarla dördüncü, ABD ise 8 milyar dolarla beşinci sırada yer almaktadır. Türkiye 2013 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 238 milyon dolar ihracatla dünya ihracatında 15'inci sırada yer almaktadır. 2004'ten itibaren ülkemizin dünya ihracatından aldığı paya baktığımızda 2004 yılında yüzde 0,67 olan bu payın 2013 yılında yüzde 1,30'lara ulaştığını görüyoruz."

yazar

E-bülten için e-posta bırak