ÇİN, AFRİKA EKONOMİSİNİ İÇTEN FETHEDİYOR

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

ÇİN, AFRİKA EKONOMİSİNİ İÇTEN FETHEDİYOR

05-02-2014
ÇİN, AFRİKA EKONOMİSİNİ İÇTEN FETHEDİYOR
Afrika'ya giden sömürgeci devletlerin acı tecrübelerinden yararlanan Çin, Afrika'da, geçici olduğunu düşündüğü hükümetlere veya liderlere değil, kalıcı olduğunu düşündüğü halka yatırım yaparak, kara kıtada varlığını sürdüreceği bir stratejiyle hareket ediyor.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin geçtigimiz günlerde Etiyopya, Cibuti, Gana ve Senegal'i kapsayan Afrika ziyareti; "Çin'in Afrika çıkarmalarının hedefi nedir ve bunu hangi stratejiyle yapıyor", "Afrika-Çin ortaklığın yıldızı 2014 yılında parlayacak mı" gibi soruları gündeme getirdi.

Söz konusu 4 ülke de sömürgeci büyük devletlerin altında. Fransa'nın Afrika'daki en büyük askeri üssünün bulunduğu Cibuti Fransa ve ABD'nin, Gana İngiltere'nin, Senegal Fransa'nın, Etiyop'ya da ABD'nin nüfuzu altında bulunuyor.

Çin, şimdilerde Sudan'ın Port Sudan kentinde yer alan Sudan Limanı yerine, Kenya aracılığıyla Güney Sudan'dan petrol ihraç etmek için bir liman inşa ederek, Cibuti'de askeri üs bulunduran Fransa ve ABD ile rekabete girdi.

Bir kara ülkesi olmasına rağmen Etiyopya, Afrika kıtasında ağırlığı olan bir ülke. Afrika Birliği'nin merkezi olan ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinde (IGAD) etkin üye konumundaki Etiyopya, Çin ile kalkınma projelerinin desteklenmesi için 16.7 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Çin yardımının 1.5 milyar dolarının Etiyopya'daki havaalanlarının genişletilmesi için kullanılması öngörülüyor.Gana'nın önemi ise petrol ihraç eden bir ülke olmasının yanı sıra Afrika kıtasındaki en büyük ikinci altın üreticisi olmasından kaynaklanıyor. Gana bu özelliği nedeniyle yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Çinli şirketler de aralarında bulunmak üzere bazı yabancı şirketler resmi olmayan yollarla bu ülkede petrol ve altın arama çalışmaları yürütmelerine karşılık, Çin Dışişleri Bakanı son ziyaretinde bu yapılarla mücadele edilmesine yardımcı olacağını, çevre duyarlılığı olan büyük şirketlerin ise destekleneceğini açıklamıştı.

Bunun yanı sıra Çin, Gana'daki yatırım pastasından en büyük payı alan ülke olma özelliğini taşıyor. İki ülkenin karşılıklı ticaret hacminde artış yaşanıyor. Çin'in Gana'ya yaptığı ihracat hacmi 4.79 milyar dolarken bu ülkeden yaptığı ithalat, yaşanan yükselişe rağmen 6.64 milyon dolarda kalıyor.

Çin, yaptığı havaalanı, çocuk hastanesi ve güreş sporunun icra edilebilmesi için yaptırdığı tesis ile Frankofon'a üye ülkeler arasında yer alan Senegal'in birinci ticari ortağı olmayı başardı.

yazar

E-bülten için e-posta bırak