BALKAN PAZARLARININ NABZINI TUTMAYA DEVAM EDİYORUZ

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

BALKAN PAZARLARININ NABZINI TUTMAYA DEVAM EDİYORUZ

11-02-2013
BALKAN PAZARLARININ NABZINI TUTMAYA DEVAM EDİYORUZ
Yayın Grubumuz, Romanya SIM 2012 Fuarına Katıldı

Bu yıl, Ekin Yayın Grubu ile birlikte birçok Türk firmasının da katıldığı ve kapılarını 19 – 23  Ekim 2012 tarihleri arasında açan SIM (Salonului International de Mobila, Echipamente si Accesori fuarı, aslında geçmişte uzun yıllar başarı ile gerçekleşen BIFE fuarının bir devamı niteliğindeydi. Romen mobilya ve yan sanayiciler birliğinin desteğini çekmesi üzerine gerileyen BIFE, yerini iki yıldır derneği de arkasına alan SIM’e bırakmış konumda.

BALKAN ÜLKELERİ ve ROMANYA   PAZALARINA ÖLÇEKLENDİĞİNDE ÖNEMLİ BİR ETKİNLİK

Romanya Mobilya İmalatçıları Derneği APMR ve Euroexpo Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen bu etkinlik, bu yıl farklı bir alanda, Romaneo Baneasa’da düzenlendi. Yan sanayi ve bitmiş mobilya ürünlerinin farklı farklı salonda sergilendiği fuar, küresel ekonomik krizin de etkisiyle, bu yıl biraz daha az katılımcıyla açtı kapılarını.

Ancak Romanya mobilya pazarının genel ölçeği düşünüldüğünde önemli bir etkinlik olarak algılanmalıdır SIM 2012.

AVRUPA’NIN ARKA KAPISI

Öte yandan dünya çapında güçlü yonga levha, mdf markalarının üreim yaptığı bir ülke Romanya. EGGER, KASTAMONU Entegre gibi firmalar buradaki fabrikalarında üretim yapıyorlar. KASTAMONU’nun Avrupa’ya olan ihracatı buradan gerçekleşiyor.

Bu nedenle her iki marka da, fuarda ürünlerini sergileyenler arasında güçlü standlarıyla ön plana çıkarak markalarını iyi bir biçimde temsil ettiler.

TÜRK FİRMALARI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR PAZAR

Bir diger önemli nokta ise, Romanya vb. Balkan pazarlarının Türk firmaları açısından üç saatlik bir Istanbul – Bursa mesafesinde olması. Üstelik bu pazarlar yıllardır bu ülkelerdeki fuar katılımları olsun, ikili ilişkileri ve bayi çalışmaları nedeniyle olsun Türk firmaları tarafından oldukça iyi biliniyor. Tüm bu nedenlerden ötürü, mobilya sektörü ve yan saniyinde faaliyet gösteren ve Balkanlar’a ihracat gerçekleştiren hemen her Türk firmasının Romanya’da kurmuş olduğu satış ilişkileri, bayileri bulunuyor.

Bu yılki fuarda da olduğu gibi, Türk firmalarının ürülerini Regency, Arabesk gibi büyük Romen gruplarının standları başta olmak üzere pek çok Romen standında görmemiz mümkün oluyor. Ancak diğer ülke ve pazarlardan gelen ziyaretçiler için de yine birçok firması kendi marka ve standlarıyla SIM fuarında yer alıyor.

Aslında bu durum, sadece Romanya için değil, Irak’tan İran’a, Gürcistan’dan Ukrayna’ya, Rusya’dan Sırbistan’a kadar hemen her çevre ülke için geçerli. Bunlara Kuzey Afrika ülkeleri ve Orta Asya’daki Tüki Cumhuriyetleri de katmak mümkün.

Bu da gösteriyor ki, yıllardır belirli bir pazardaki fuarlara ısrarlı bir biçimde katılmalarının sonuçlarını ergeç alınıyor. Zaten fuarlar da tam bunun için yapılmıyor mu Önemli olan, o pazarda, kendi ürün grupları ve niteklerine en uygun, en iyi, en doğru partneri bulmak. Bu yılki SIM fuarının da gösterdiği gibi, Türk firmalarının, kendileri açısından oldukça önemli olan bu pazardaki amaçlarına az çok ulaşmış olduklarını söylemek mümkün.

BAŞARILI BİR ETKİNLİK: SIM 2012

Bu yıl, bu adla ve yeni bir organizatörle ikinci kez düzenleniyor olmasına karşın, Romen Mobilya İmalatçılarının Derneği’nin de desteği ile kendi çapında gayet başarılı birbiçimde gerçekleştirilen SIM fuarı, yeni fuar mekanı Romaero Baneasa da, 24.000 m2’lik bir alanda 9 ülkeden gelen 215 firmanın ürün ve hizmetlerini yaklaşık 22.000 sektör profesyoneli ile buluşturdu.

Fuarın katılımcıları arasında Türkiye’nin yanısıra İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Bulgaristan, Moldova ve tabii Romanya gibi ülkeler bulunmaktaydı. Derneğin 20. Yıl kutlamalarına denk gelen SIM 2012’nin performansından memnun olan APMR yöneticileri, katılımcı profilinin sektörü en iyi şekilde yansıttığını düşünüyorlar.

Ulusal Tasarım Yarışması ödüllerinden stand tasarımlarına kadar birçok firma ve kişinin ödüllendirildiği yarışmaların renk kattığı SIM’in organizatörleri ve AMPR yetkilileri, Avrupa’daki üretimin ve ticaretin doğuya doğru kaydığı bir dünyada önemli bir Pazar olan Romanya’nın başkentindeki bu etkinliğin Balkanların lider fuarı konumunun bir kez daha tescilleneceğini düşünüyorlar.

yazar

E-bülten için e-posta bırak