Bakan Çağlayan: En yüksek ihracat rakamına ulaştık

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Bakan Çağlayan: En yüksek ihracat rakamına ulaştık

04-12-2012
Bakan Çağlayan: En yüksek ihracat rakamına ulaştık
Ekonomi Bakanı Çağlayan, "13 milyar 292 milyon dolar ile şimdiye kadarki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştık; bu ay ihracat rekoru kırıldı" açıklamasında bulundu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekim ayında 13 milyar 292 milyon dolarla şimdiye kadarki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını belirterek, aylık bazda rekor kırıldığı gibi yıllık ihracat rekorunun da kırılacağını bildirdi. Şu an Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin üzerinde olunduğuna dikkati çeken Çağlayan, son 12 aylık ihracatın 149,8 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi.

Ekim ayında gerçekleştirilen 13 milyar 292 milyon dolarlık ihracatla, şimdiye kadarki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığına işaret eden Çağlayan, söz konusu ayda ihracat artışının yüzde 11,6 olduğunu, 10 aylık ihracatın ise yüzde 13,4 artışla 126,3 milyar dolara çıktığını belirtti.

Çağlayan, şunları kaydetti:

''Aylık bazda rekor kırdığımız gibi, yıllık ihracat rekorunu da kıracağız. Şu an Orta Vadeli Program hedefinin üzerindeyiz. Son 12 aylık ihracatımız 149,8 milyar dolar oldu. İnşallah yıl bittiğinde bunun da üzerine çıkacağız. Türkiye bu yıl dünyada ihracatını en çok artırmış ilk 5 ülkeden biri olacak. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki altın ihracatımız son 7 ayın en düşük düzeyine gerilemiş olmasına rağmen, bu ay ihracat rekoru kırıldı.

İthalatımız Ekim ayında yüzde 5,6, 10 aylık dönemde ise yüzde 2,9 gerilemiş durumda. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ekim ayında yüzde 70,7'ye çıktı. Dış ticaret açığı geçen yıl ilk 10 ayda 90,2 milyar dolardı, bu yıl 69,5 milyar dolara geriledi. Yani yaklaşık 20,7 milyar dolar düştü. Bu iyileşmenin ana nedeni 15 milyar dolarlık ihracat artışı. Aynı sonucu cari açık üzerinde de göreceğiz.''

Aylık bazda Avrupa Birliği (AB), Afrika'nın tamamı, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Uzak Doğu ve Orta Doğu'ya ihracatta artışlar olduğunu kaydeden Çağlayan, 10 aylık dönemde ise AB hariç tüm bölgelere ihracatın yine arttığını ifade etti.

AB dışındaki bölgelere ihracat artışının yüzde 32,7 seviyesinde olduğunu belirten Çağlayan, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Bu bizim proaktif pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın net bir sonucu. 2009-2011 döneminde 28 milyar dolara yaklaşan pazar çeşitlendirme katkısı bu yıl da devam ediyor. İhracatçılarımız dünyanın her noktasını pazar olarak görmek zorunda. Prag neyse Sao Pauolo da o, Bağdat neyse Mumbai de o olmalı. Ancak böyle 2023 hedeflerine ulaşabiliriz. Daha fazla üretip, daha fazla ülkeye mal satacağız. Türkiye üreterek büyüyecek, sanayi ile büyüyecek. Fakat katma değeri yüksek üretim ile bunu yapmak zorundayız. Ar-Ge'nin, tasarımın, markanın, inovasyonun üretim içindeki, ihracat içindeki payının artması gerekiyor. Daha kaliteli malları, daha yüksek katma değerle üreteceğiz.

Amacımız orta ve uzun vadede dış ticaret açığını, cari açığı bir daha yükselmemek üzere aşağı çekmek. Üretici ve ihracatçılarımızdan, halkımızdan bu çabalarımıza destek vermelerini bekliyorum. 2023'te en büyük 10 ekonomiden biri olmak için, 500 milyar dolar mal ihracatı için çalışmalarımıza devam ediyoruz.''

yazar

E-bülten için e-posta bırak