Avrupalı mobilyacılar Uzakdoğu ürünlerinden rahatsız olduklarını ifade ettiler

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Avrupalı mobilyacılar Uzakdoğu ürünlerinden rahatsız olduklarını ifade ettiler

06-07-2012
Avrupalı mobilyacılar Uzakdoğu ürünlerinden rahatsız olduklarını ifade ettiler
Haziran ayında Viyanada gerçekleşen ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneğinin de katılım sağladığı, Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu EFIC tarafından gerçekleştirilen toplantıda, Avrupa mobilya pazarı masaya yatırıldı. Diğer sektörlerde de olduğu gibi Çin ve diğer Asya ülkeleri tarafından rekabeti olumsuz ve haksız etkileyen ucuz ürünlerin ihracatının artması ve Avrupada yaşanan gelişmeler değerlendirildi.

Diğer sektörlerde de olduğu gibi Çin ve diğer Asya ülkeleri tarafından rekabeti olumsuz ve haksız etkileyen ucuz ürünlerin ihracatının artması ve Avrupada yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği organizasyonda, EFIC başkanı Markus Wiesner şu açıklamalarda bulundu:

Avrupada üretim koşulları ülkeden ülkeye önemli değişiklikler gösterse de her ülkede standart çalışma saatleri, standartların korunması ile ilgili hedefler ve birbiriyle yakın çalışma yöntemleri mevcut. Bu konudaki yönetmelikler ise dünyanın geri kalanına uygulanamıyor. Sonuç olarak rekabet alanındaki eşitsizlikler tüm sektörün varlığını tehdit etmeye başlıyor. Son rakamlar süregelen dramatik değişimler konusunda daha açık bir resim ortaya koyuyor. 2001 yılında dünya mobilya üretiminin % 72si ücretlerin yüksek olduğu ülkelerde gerçekleşiyordu. Bu oran 2011 yılında % 47 olarak gerçekleşti. Hem ücretlerin hem de çalışma yeri ve çevre standartlarının daha düşük olması yüzünden Uzak Doğuda mobilya üretimi % 50 daha ucuz. Bu durum mobilya sektöründe standartların korunması konusunda yürürlükte olan mevzuatlar karşısında zorlanan çok sayıda KOBİ için özellikle daha büyük bir tehlike yaratıyor. Finansal krizin sonuçları henüz hiç bir şekilde giderilememişken dünya çapındaki mobilya üretimi azalmaya devam ediyor. Mobilya üretimi, Avrupa Birliği içerisindeki en önemli üretim ve ihracat rakamlarına sahip olan İtalya ve Almanya için 2009 ve 2010 krizleri sırasında her pazarda önemli ölçüde azalarak 20 milyar dolara gerilerken Çinin üretimi katlanarak arttı. 2005 ve 2010 yılları arasındaki mobilya üretim değerleri bu trendi açıklıyor: 41 milyar dolar, 52 milyar dolar, 71 milyar dolar, 91 milyar dolar, 109 milyar dolar ve 130 milyar dolar. Bu rakamlar Avrupada ithalat konusunda daha yüksek bir baskı yaratıyor.

made in Europe ve made in Turkey tüm dünyada kalite anlamına geliyor!

Toplantıya, Türkiye adına katılan, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet GÜLEÇ ise kuruldan görüşülen konuları şu şekilde değerlendirdi:

Sektörün gelecekteki en önemli fırsatları arasında ihracat sektörü yer alıyor. Avrupa mobilya ürünleri Uzak Doğuda lüks ürünler arasında. Otel projeleri için yüksek bir talep görüyorlar ve özellikle de Çin ve Rusyada toplumun gittikçe artan zengin bir kısmı tarafından aranılan ürünler arasında yer alıyor. Bu alanda en önemli faktörlerden birisi imajdır: made in Europe, ve ayrıca made in Turkey veya made in Germany tüm dünyada iyi kalite ile aynı anlama geliyor. Fiyat bu segmentte en önemli konu değil.
yazar

E-bülten için e-posta bırak