Asya’nın tasarım merkezi Singapur’un tek mobilya fuarı : IFFS / AFS 2013

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Asya’nın tasarım merkezi Singapur’un tek mobilya fuarı : IFFS / AFS 2013

15-05-2013
Asya’nın tasarım merkezi Singapur’un tek mobilya fuarı : IFFS / AFS 2013

ASYA’NIN TASARIMMERKEZİ SİNGAPUR’UN MOBİLYA FUARINDAYDIK

IFFS / AFS2013

 

Yayın grubumuzun Güney Doğu Asya ülkeleri mobilyafuarlarındaki ikinci durağı, Asya’nın Milano’su olarak da adlandırılan SingapurMobilya Fuarı IFFS / AFS oldu. Gerek mobilya dernekleri, gerekse de fuarorganizatörlerinin oldukça önem verdiği tasarım kavramını iliklerimize kadarhissettiğimiz bu küçük ülke, gelişmekte olan diğerlerine de örnek olmasıylatanınıyor.

Bu nedenle de IFFS / AFS fuarı sırasında etkinlik alanlarısadece Singapore Expo fuar salonları ile kalmayıp SINGAPLURAL adı altındakentin çeşitli yerlerindekezinde düzenlenen etkinliklerle bütünleştirerek tambir tasarım şöleni haline dönüşüyor. Bu şölen içerisinde her yıl olduğu gibiyerini alan Ekin Grup’da gerek standı gerekse de hazır bulunduğu etkinlikleriile Mobilya ve Furniturk dergilerinin yanısıra FURNistanbul’u da ilk kezSingapur’lu mobilya ihracatçılarına tanıtma olanağı buldu.

 

Singapur, öteden beri bölgenin en gelişkin, en modern, enzengin ve en planlı ülkesi olarak bilinmekte ve finans, bilişim ve tasarım gibifarklı sektörler konusunda tam bir merkez işlevi görmektedir.

Doğru düzgün toprağı, hammaddesi ve iş gücü olmayan ama ülkedışında bunları birleştirecek know how ve yönetim tekniklerine, finansman ve tasarımasahip olan Singapur, mobilya üretimi olmadan mobilya merkezi konumuna gelen tekülke olarak sektörün tarihine geçmiş konumda.

Bu başarının arkasında söz konusu sektörlerdeki bilgibirikiminin yanısıra önemli bir koordinasyon bilinci ve teknolojisine sahipolan Singapur model aldığı batılı ülkelerin bir bölümünü şimdiden geçmişkonumda.

Gerek hükümet, gerek yerel yönetimler, gerekse de mobilyaderneklerinin kusursuz eşgüdümü pazarlama, tanıtım, organizasyon ilebirleşince, arkasına tasarım konusunda yaptığı yatırımın rüzgarını da alarak bukonuda neden bu kadar ileri gittiği de kolayca anlaşılmakta.

Ancak tüm avantajlarına ve tasarıma yaptığı muazzamyatırımlara karşın, ekonominin kuralları işlemekte ve son 5 yıllık gözlememizçerçevesinde bu ülkenin bölgesel rekabet karşısında giderek zorlanacağınınsinyallerini almaktayız.

Herşeyden önce Singapur, her biri birer mobilya imalatcenneti olan ve rekabetçi bir çok ülkenin tam ortasında yer almakta olup,bunların bir bölümü geriden gelse de zamanla avantajını koruma konusunda kimisıkıntılara düşecek gibi gözüküyor.

Ülkenin batı ile olan entegrasyonundaki yoğunluk, iki uçlubir bıçak gibi. Bir yandan oyunu kuralıyla oynamanın tüm avantajlarını kullananSingapur’lular, öte yandan globalleşen dünyanın da rekabetini ensesindehissetmekte. Singapur mobilya dünyanının temel oyuncuları SFIC ve SingapurMosaik üyesi firmalar, ülkede faaliyet gösteren batılı mobilyacılardan çok damemnun değil.

Singapur Mobilya Endüstri Konseyi ve onun desteği iledüzenlenen tek fuar olan Singapur mobilya fuarı bile, ülkenin ve mobilyadünyasının son dönemlerde oldukça iç içe oldukları Fransa, İngiltere, İtalyagibi ülkelerin desteğiyle yabancı fuar kuruluşlarının rekabetini de göğüslemekdurumunda. Bunların başında da önümüzdeki yıldan itibaren, bugünkü fuardan,özellikle de fuarın Deco bölümünden çok şey getirmesi beklenen Maison Objectgeliyor.

İşte bu yılki fuar, bu tür çalkantılar eşliğinde açıldı.Mobilya sektörüne yönelik IFFS / AFS’in yanısıra eş zamanlı olarak açılan DecorShow 2013 & Hospitality Show 2013 de Singapore Expo salonlarında 60.000 m2üzerinde bir alanda 26 ülkeyi temsil eden toplam 466 katılımcının ürün vehizmetlerini 100 farklı ülkeden gelen ziyaretçilerle buluşturulmasını sağladı.

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Singapur mobilyacılarDerneği IFFS başkanı Ernie Koh, fuar ie birlikte çeşitli etkinlikler,enstalasyonlar ve sergiler ile tasarımı tüm kente yaydıkları Singaplural’a dadikkat çekerek, amaçlarının ülkeyi bir tasarım merkezi haline getirerek dünya pazarlarınarekabetçi ürünler ile çıkabilmek olduğunu belirtti.

Uluslararası Mobilya Yayıncıları Birliği IAFP’ni GenelSekreterliğini yapmakta olan yayın grubumuz, fuar sırasında gerek standındaağırladığı uluslararası mobilya pazarlarının tanınmış simaları, gerekse defuarın ikinci günü gerçekleştirdikleri birlik yönetim kurulu toplantısıçerçevesinde kurduğu temaslar ile dergi ve fuar bazında gerçekleştirdikleritanıtımlar ile Türk mobilya sektörünü her yıl olduğu gibi bu yıl da bir kezdaha Asya pazarlarında temsil etmenin gururunu yaşadı.

yazar

E-bülten için e-posta bırak