AS METAL, FarkYaratan CNC İşlem Merkezi ile Sektöre Bir Kez Daha Öncülük Ediyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

AS METAL, FarkYaratan CNC İşlem Merkezi ile Sektöre Bir Kez Daha Öncülük Ediyor

24-09-2014
AS METAL, FarkYaratan CNC İşlem Merkezi ile Sektöre Bir Kez Daha Öncülük Ediyor
40 yılı aşkın süredir mobilya ve ağaç işleme sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda ilericilik ilkesinden ödün vermeden çalışan ve bu doğrultuda sektördeki birçok eksiği geliştirdiği ürünleri ile gidermeye çalışan lider sanayi kuruluşlarımızdan AS METAL, yeni bir makineyi daha sektörümüzün hizmetine sunmanın verdiği gurur ile çalışmalarına devam etmektedir. Titiz bir Ar-Ge sürecinin ardından yenilikçi ve inovatif bir çalışmanın sonucu olarak vitrine çıkarmış olduğu yeni CNC İşlem Merkezi ile AS METAL, gerek yüksek kalite ? uygun fiyat oranı gerekse yenilikçi yaklaşımıyla sektöre bir kez daha öncülük etmektedir. Piyasaya, fark yaratan bir CNC İşlem Merkezi sunma fikrinin doğuşu ve bu ürünün geliştirilme süreci ile ilgili ayrıntıları firma yetkilileri Sayın Gürkan Necipoğlu ve Sayın Dr. Serkan Necipoğlu (Mak. Müh.) kaleminden okuyalım;
Gürkan Necipoğlu;

Uzunca bir süredir bu tip ürünlerin tedarikiyle ilgili sektördeki dostlarımızdan talep almaktaydık. Bunun üzerine neden olmasın diye düşündük ve fizibilite çalışmalarına başladık. Öncelikle sektörümüzdeki KOBİlerin ürünle ilgili gereksinimlerini önemine göre sıraladık. Uzun ve detaylı bir araştırma sonucu iki önemli veri elde ettik. Elde ettiğimiz ilk veri mevcut ürünlerin KOBİlerimizin kapasitelerini karşılamadığı veya aşırı yüksek fiyatları nedeniyle işletmelerimizi yorduğu yönündeydi. İkinci veri ise bundan daha vahimdi. Şöyle ki; sektörün ihtiyacını karşılamaya muktedir ürünlerin %85i yurtdışından ithalat yoluyla gelmekte ve bu da milli sermayeye zarar vermekteydi. Bu nedenle kollarımızı sıvadık ve sektörel KOBİlerimizin bu sorununa çare bulabilmek için çalışmaya karar verdik.

Dr. Serkan Necipoğlu;

Gürkan Beyin de anlattığı gibi öncelikle satın alma maliyetini karşılanabilir bir düzeyde tutmamız gerekiyordu. İlk olarak bu konuya yoğunlaştık ve makineyi standart 1300x2500 mm tabla ölçülerinde düz (flat) olarak olarak dizayn etmenin fiyat ve fayda açısından optimum sonucu sağlayacağına karar verdik. Böylece hem mobilya hem de kapı imalatçısı olan işletmelerin ihtiyaçlarını uygun bir maliyetle karşılanabilir hale getirmeye çalıştık.

Dikkatimizi çeken bir diğer unsur ise mevcut makinelerin süregelmiş klasik sistemler üzerine inşa edilmiş olmalarıydı: bir freze ünitesi, çoklu takım değiştirme magazinleri ve yatay çalışabilme için agregalar veya ekstra yatay freze motoru. Bu tip makinelerin takım değiştirmek için harcadıkları zamanın operasyon sürelerini hayli uzatmakta olduğu en bilinen sorunlardan biriydi. Böylece ikinci olarak bu konu üzerine yoğunlaşmaya karar verdik. Makinede operasyon sürelerini düşürerek verimliliği artırmamız gerekiyordu. Yaptığımız araştırma sonucunda birçok işlemin ortalama üç farklı takım ile yapılabildiğini gördük. Bu noktada yaratıcı fikirlerden kaçınmadık ve ortaya çok alışılagelmemiş fakat verimli bir sistem çıkardık. Farklı bir yaklaşım ortaya koyarak makinemizde takım değiştirme magazini yerine dik eksende her biri birbirinden ayrı olarak çalışabilen üç adet bağımsız freze ünitesi kullandık. Bununla da yetinmeyip bu freze ünitelerinden birini +/- 90° çalışabilir hale getirdik. Bu sayede yatay freze işlemleri için yüksek maliyetli agregalara veya ekstra bir yatay freze kafası kullanmaya gerek kalmadığı gibi, takım değiştirmek için kaybedilen zamanı da ortadan kaldırmış olduk. Aynı zamanda takımın motora direkt bağlantısı sayesinde yatay işleme kabiliyeti ve performansını da artırdık. Bu makineye kattığımız en önemli kullanım kolaylıklarından bir diğeri de x, y ve z eksenlerindeki normalden uzun olan stroklar sayesinde herhangi ekstra bir aparata ihtiyaç duyulmadan (vakum kupası vs.), doğrudan düz (flat) tabla üzerine yerleştirilen kapının kilit yeri gibi yatay işlemlerinin kolaylıkla yapılabilmesi oldu.

Ayrıca kapak imalatçılarını da düşünerek 2100x4200mm ölçülerini de beraberinde sunmayı elbette düşündük. Yine düz (flat) tablalı imal edilen bu makine üzerinde farklı olarak tek bir freze ünitesi ve bunun yanında da 8li lineer otomatik takım değiştirme ünitesi bulunmaktadır. Bunların yanı sıra takım değiştirme magazininindeki agrega yeri ve freze ünitesi üzerinde bulunan agrega flanşı sayesinde bu makine ile yatay freze işlemlerinin yapılabilmesine olanak sağlamış olduk.

Makineleri imal ederken en kaliteli ürünleri kullanmaktansa asla kaçınmadık. Makine üzerindeki tüm yataklama sistemlerinde, kramayer, pinyon dişli ve sonsuz vidalarda, konusunun uzmanı dünya markalarını; makinenin en önemli aksamları olan servo motor ve motor sürücülerinde Yaskawa, freze motorlarında HSD ve CNC operatörü olarak ta Osai tercih ettik. Operasyon esnasında iş parçasının flat tabla üzerinde stabil kalabilmesi için iki adet 230m3/saat (7,5 Kw) gücünde vakum pompası ile emiş sağladık.

Tüm bu emeklerimizin karşılığı olarak yüksek kalite ve verime sahip aynı zamanda uygun fiyatı ile öne çıkan yepyeni bir CNC İşlem Merkezini sektörel KOBİlerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak yaratmış olduğumuz inancındayız.

Sonuç olarak hedeflerimize ulaşmanın verdiği mutluluğu yaşarken sektörümüze bir kez daha hizmet edebilmenin onurunu taşıyoruz.

yazar

E-bülten için e-posta bırak