AHŞAP YAPILARDA KORUMA VE ONARIM SEMPOZYUMU BUGÜN BAŞLADI

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

AHŞAP YAPILARDA KORUMA VE ONARIM SEMPOZYUMU BUGÜN BAŞLADI

24-12-2013
AHŞAP YAPILARDA KORUMA VE ONARIM SEMPOZYUMU BUGÜN BAŞLADI
İBB Koruma, Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) Ahşap Eğitim Atölyesi tarafından ikincisi düzenlenen Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım Sempozyumu Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'ndeki oturumları bugün başladı.

Oturum başkanı Doç. Dr. Coşkun Köse, açış konuşmasında sempozyum, konusu ve konuşmacıları hakkında genel bilgiler verdi. Ardından ilk sunum, bu etkinlik için Kanada'dan özel olarak davet edilen İnşaat Yüksek Mühendisi Erol Karacabeyli tarafından gerçekleşti. Ahşabın önemi ve mimaride kullanımı hakkında ayrıntılı bilgiler veren Karacabeyli, ahşap yapı tiplerini de detaylı olarak aktarıp, ağırlıklı olarak Kanada'dan örnekler verdi.

Daha sonra Orman Endüstri Yüksek Mühendisi ve toplantının orğanizatörlerinden Demet Sürücü KUOEP ve Ahşap Atölyesi hakkında bilgiler verip, 2013 yılı çalışmalarını bir bütün olarak özetledi ve çeşitli slaytlar sundu.

İlt oturumda daha sona söz alan iki konuşmacı da Arnavutluk'tan geliyorlardı. Miras Müdürü Elena Roshi, Arnavutluğun Dünya Miras Alanı olan Gjirokastra ve Berat'taki ahşap Osmanlı konutlarının onarım süreci hakkında bilgiler verirken Gjirokastra Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Petrela da, bu yapıların bakım ve onarımdaki genç profesyonellerin eğitimi ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Yegan Kahya'nın yönetimindeki öğleden sonraki oturumlarda ise Y. Mimar Ayşe Orbay Beylerbeyi Tuzcuoğlu Evi,, Mimar Michail Vrentzos ve İnşaat Mühendisi Anna Tzeliou Selanik Limanı antrepolarının onarımı, Y. Mimar Feyza Yağcı ve Doç. Dr. Deniz Mazlum Eyüp'teki ahşap konutların koruma sorunları hakkında örnekler eşliğinde sunumlar yaparken, Doç. Dr. Coşkun Köse ahşaplarda bikrobiyolojik bozulmaları anlatıp batıklardan örnekler verirken, Doç. Dr. Nesibe Köse de ahşap yapılarda tarihlendirme çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Sempozyum, yarın da "Kırsal Mimari ve Koruma", "Yerel Yönetimlerin Ahşap Koruma Çalışmaları" ve "Ahşap Yapılar ve Strüktürel Davranışları" başlıkları altında devam edecek.

Ayrıca, sempozyumla eş zamanlı olarak, Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi fuayesinde, KUDEB Ahşap Eğitim Atölyesi,"Geleneksel Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım Eğitim Programı" 2013 kursiyerlerinin atölye ortamında yürüttükleri onarımlar, yeniden üretimler ve koruma çalışmalarından oluşan bir de sergi düzenlendi.

yazar

E-bülten için e-posta bırak