AHEC Direktörü, Fırınlanmış Kereste'nin Önemini Anlattı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

AHEC Direktörü, Fırınlanmış Kereste'nin Önemini Anlattı

15-11-2012
AHEC Direktörü, Fırınlanmış Kereste'nin Önemini Anlattı
Fırınlanmış kereste kullanmanın önemi hakkında özel bir demeç aldığımız AHEC Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Okyanusya Direktörü Roderick Wiles, kereste ihracatında fırınlanma sürecinin önemine değindi.

Wiles, "İhracat için kereste hazırlanmasında Amerikan sertağaç endüstrisi tarafından gerçekleştirilen tüm katma değerli süreçlere bakıldığında, fırınlama muhtemelen en önemli süreçtir. Bu süreç, işleme ve final uygulama sürecinde olduğu kadar denizaşırı ülkelere yolculuğundaki süreçte de stabil olmayan doğal bir ürünün stabil hale gelmesini sağlar. ABD sertağaç endüstrisi, ahşap kereste kurutma konusunda geniş bir deneyime sahiptir. Aslında ılıman parke kurutma ile ilgili son 35 yıldır yapılan araştırmalar daha çok Amerika Birleşik Devletleri kaynaklıdır. Tatmin edici bir fırınlama işlemi sadece uygun ekipmanları kullanma, doğru teknikleri kullanma ve malzemeyi tamamen anlayabilme ile elde edilir." diye konuştu.

Fırında kurutma, herhangi bir zamanda kereste durumuna uygun olarak dolaşan havanın sıcaklığının ve neminin düzenlenmesiyle sağlanır. Bu koşul ancak fırında kurutma zamanlamasının doğru uygulanması ve sıcaklığın çok fazla düşmesine neden olmadan mümkün olan en hızlı hızda kurutma ile sağlanır. Zamanlama tarifeleri birçok önemli etkene bağlıdır ve bu etkenler türler, kerestenin kalınlığı, plakaların kesilme biçimi (düz ya da çeyrek), izin verilebilir sıcaklık düşüşü ve kerestenin en son kullanılma amacı gibi faktörlerde değişkenlik gösterir. Her bir faktör düşünüldüğünde, aynı türlerin az sayıda olanları için bile en doğru zamanlama uygulanmalıdır. Fırınlama konusunda neden bu kadar araştırma ve geliştirme yapılmasının nedeni de budur, süreç genellikle ihracat yapılacak pazarlara taşımak için zordur ve ekonomik değildir, önceden gerekli beceri ve teknolojiye genellikle sahip olmak pek mümkün olmaz.

Roderick Wiles, konuya ilişkin sözlerini "Ilıman türlerde, kesilmiş kerestenin gideceği son yer neresi olursa olsun her zaman ahşabın gemiye yükleme öncesinde kurutulması önerilir. Kuzey Amerika ya da Avrupa'da ahşabı üreten için bu süreç bir güzel sanat örneğidir, mükemmele ulaşması uzun yıllar sürebilir. Müşteriye verimli, haşeresiz, mantarsız, kullanıma hazır ve ölçüsü sabit ürün gönderdiğinizden emin olmak ürüne artı değer katar. Gerçekte, fırınlanmış kereste satın aldığınızda ne teslim alacağınızdan emin olduğunuz ve istenmeyen sürprizlerle daha az karşılaştığınız bir şansa sahip olursunuz." diyerek sonlardırdı.

yazar

E-bülten için e-posta bırak