AFS Genel Müdür Yardımcısı Bahadırhan Tari : Ne iç hava kalitesinden ne de tasarruftan vazgeçin

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

AFS Genel Müdür Yardımcısı Bahadırhan Tari : Ne iç hava kalitesinden ne de tasarruftan vazgeçin

24-09-2014
AFS Genel Müdür Yardımcısı Bahadırhan Tari : Ne iç hava kalitesinden ne de tasarruftan vazgeçin
İnsan sağlığını koruyabilmek için şartlandırılmış (ısıtılmış veya soğutulmuş) mekânlara taze hava verilmesi gerektiğinden söz eden havalandırma sektörünün öncü firması AFS Yurtiçi Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bahadırhan Tari, taze hava verilmediğinde iç hava kalitesinin bozulduğu, insanların en temel ihtiyacı olan temiz havanın ve buna bağlı sağlık koşullarının ciddi oranda etkilendiğini vurgulayara, konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
İç hava kalitesinin günümüzde insan sağlığı için giderek artan önemiyle birlikte modern yaşamın gereği korunaklı, temiz havalı, konforlu mekan talebi artıyor. İç hava kalitesinin yetersizliği gözlerde kaşınma ve tahrişe, bulantı, yorgunluk, kronik başağrısı, mide ağrısı, alerji, ağrılı kuru boğaz, burun kanaması, konstrasyon kaybı ve hatta hafızada zayıflamaya neden olabiliyor.

Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olan ülkemizde yapılacak küçük tasarruflar önem taşıyor. Artan nüfus, enerji kaynaklarında meydana gelen azalma, araç ve gereçlerin yaygın kullanımı ile birlikte artan enerji ihtiyacı, dünya ülkelerinin enerji verimliliği konusunda çözümler bulmasını zorunlu kılıyor.

Enerjinin verimli kullanılmaması doğal kaynakların hızla tükenmesi, çevre kirliliği gibi sorunlara yol açıyor. Dünyada enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağı tahmin ediliyor.

Enerjiyi Verimli Kullanmak Toplumsal Bir Görev

Enerji tasarrufunun kişi ve kurum bütçesi için önemine değinen Tari, Enerji verimliliği uygulamalarının başarıya ulaşması için evlerden hastanelere, okullardan ofislere kadar her yerde bilinçli ve sorumlu davranılmalı. Enerjiyi verimli kullanmak herkesi ilgilendiren toplumsal bir görevdir. diyor.

Temiz Hava İnsan Sağlığı İçin En Önemli İhtiyaç

Enerji geri kazanım cihazları, selülozik eşanjörü sayesinde taze hava ve egzoz(iç ortamdan dışarı atılan) havası arasındaki ısı ve nem transferini aynı anda yaparak, iç ortamın ihtiyacı olan taze havayı karşılar. Tari, Vantila Reco Plus enerji geri kazanım cihazlarının iç hava kalitesini sağlamaktaki işlevini şu şekilde açıklıyor: İç ortam havası dış ortamdan 2-5 kat daha kirlidir. Bu nedenle iç ortam hava kalitesi sürekli kontrol edilmeli ve yenilenmelidir. Temiz hava insan sağlığı için en önemli ihtiyaçtır. Sigara dumanı, insan nefesi, zararlı inşaat malzemeleri, parfüm ve temizlik malzemeleri gibi etkenlerle kirlenen iç ortam havası, yüzde 80e varan verime sahip selülozik eşanjörlü enerji geri kazanım cihazları ile temizlenir. Dolayısıyla maliyetleri yükseltme kaygısı taşımadan iç hava kalitesi maksimum seviyede tutulabilir.

Gece Gündüz Sıcaklık Farkının Yüksek Olduğu Şehirlerde Free Cooling İle İç Hava Kalitesini Yükseltir

Ofisler, otel odaları, gösteri merkezleri, kafeteryalar, yatakhaneler, sınıflar vb. alanlarda Vantila Reco Plus enerji geri kazanım cihazlarının enerji tasarrufuna bağlı olarak çevre kirliliğini önleyip iç ortam hava kalitesini yükselttiğine de değinen Tari, sözlerini şöyle tamamlıyor: Yaz aylarında; özelikle geceleri dış hava sıcaklığının iç hava sıcaklığının altına düştüğü zamanlarda by-pass damperi özelliği ile iç ortam doğal olarak serinletilebilir. Doğal serinletme (free cooling), özellikle gündüz gece arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğu bölgelerde kullanılabilir.
yazar

E-bülten için e-posta bırak