Adana'nıın Ortadoğu'nun Mobilya Merkezi Olması Hedefleniyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Adana'nıın Ortadoğu'nun Mobilya Merkezi Olması Hedefleniyor

21-06-2012
Adana'nıın Ortadoğu'nun Mobilya Merkezi Olması Hedefleniyor
Adana Keresteciler ve Mobilyacılar Odası Başkanı Avcı son 2 yılda ciddi bir atak yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de ilk 3'e girmeyi ve Ortadoğu'nun mobilya merkezi olmayı hedefliyoruz" dedi.

Sürekli büyüme gösteren mobilya sektöründe kentler arasındaki marka yarışı da giderek hızlanıyor. Türkiye'nin en çok iskelet imalatını yapan kenti Adana, sektörel analizle adını ilk 3 kent arasına yazdırmak ve navlun avantajı ile Ortadoğu'nun mobilya merkezi olmak istiyor.

Adana Keresteciler ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı, mobilya sektöründe Türkiye'nin 5 kenti arasında yer aldıklarını belirterek, "Adana 5 bine yakın mobilya işletmesi ile üretim merkezi konumunda. Türkiye'de en çok mobilya iskeleti Adana'da üretiliyor. Son 2 yılda Adana'daki mobilya sektörü ciddi bir atak yaptı. Yeni tasarımlar üretildi. Bu sayede daha fazla tanınmaya başladık" dedi.

Ancak sektörde birlik sağlayamadıklarını ve markalaşma konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Avcı, "Bu nedenle Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteği ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile bir rapor hazırlıyoruz. Bu raporla Adana mobilya sektöründe ne kadar üretim gerçekleştiriliyor, kaç kişi istihdam ediliyor, Adana mobilyasının gelişimi ve tanıtımı için neler yapılabilir, eksiklikler neler gibi sorulara çözüm arayacağız. Bu rapor sayesinde Adana'daki mobilya sektörünün haritasını çıkaracağız. En kısa zamanda raporun bitmesini bekliyoruz. Bu rapor sonrasında da destek alırsak Türkiye'de ilk 3'e girmeyi ve Ortadoğu'nun mobilya merkezi olmayı hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.

Yalçın Avcı, Adana'daki mobilya üretiminin yüzde 35'inin ihraç edildiğinin altını çizerken, ihracatın çok büyük bir kısmının Ortadoğu'ya yapıldığını söyledi. Farklı tasarımlar isteyen Avrupa ülkelerine çok az ihracatları olduğunu ifade eden Avcı, "Mobilyaya ihtiyaç en çok Ortadoğu'dan. Klasik mobilyada Adana ilk sırada yer alıyor. Ortadoğu da klasik mobilyaya çok büyük ilgi gösteriyor. TÜYAP ile düzenlediğimiz mobilya fuarı sektöre ciddi katkılar sağladı. Yeni tasarımlar ortaya çıktı ve yeni pazarların yolu açıldı" dedi.

Tasarım konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Avcı, "Eğer mimarlar da mobilya sektörü için tasarım yaparlarsa yeni modellerin çıkmasına da öncülük edebilirler. Tasarımlar şuanda sadece mevcut ustaların bilgileri, tecrübeleri ve müşterinin talepleri doğrultusunda yapılıyor ama yeterli değil. Çünkü sektörde önemli olan farklı olabilmek. Adana mobilya sektöründe daha çok KOBİ'ler var ve çok dağınık şekilde faaliyet gösteriyorlar. Yeni sitelerle kümeleşme sağlanması gerekli" ifadesini kullandı.

yazar

E-bülten için e-posta bırak