9. İMMİB ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMALARI’NDA 29 PROJE ÖDÜL ALDI

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

9. İMMİB ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMALARI’NDA 29 PROJE ÖDÜL ALDI

10-07-2013
9. İMMİB ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMALARI’NDA 29 PROJE ÖDÜL ALDI

 

Türkiye’nin endüstriyel tasarım geçmişine tanıklık eden veTürkiye’de tasarım endüstrisinin küresel boyuta taşınmasına aracı olan, İMMİBEndüstriyel Tasarım Yarışmaları, bu yıl dokuzuncu kez tasarımcılarıödüllendirdi.

 

296 projenin yarıştığı yarışmada 29 tasarım ödül kazandı.Ödül töreninde, İstanbul için Hediyelik Eşya Tasarımı adlı özel konseptkategorisinde yarışan projeler dikkat çekti. Medeniyetler beşiği İstanbul’unsimgelerini Türkiye’yi markalaştıracak özgün eserlere taşıyan tasarımcılarihracata katma değer sağlayacak

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, geleceğedokunmak için İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları yolculuğuna tam dokuz yılönce çıktı. Türkiye’de endüstriyel tasarım denilince akla gelen ilk yarışmaolmayı başaran İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, bu yıl ‘Engelliler,Yaşlılar ve Çocuklar için Tasarım’ ve ‘İstanbul İçin Hediyelik Eşya’ özelkonsept kategorisi başlıklarıyla hayata geçirildi. Birbirinden değerli 296projenin katıldığı yarışmada 29 proje dereceye girdi. Bu yılın özel konseptkategorisi olan İstanbul İçin Hediyelik Eşya Kategorisinde profesyonel alandakartpostalları origami sanatıyla üç boyutlu İstanbul simgelerine dönüştürenNazlı Cangönül’ün ‘Kırtpostal’ projesi birinci oldu. Öğrenci kategorisinde iseAdem Önalan’ın Galata Kulesi’ni iki kişilik kahve ve lokum setine dönüştüren‘Galata’ projesi birinciliğe

layık görüldü.

İMMİB Erkan Avcı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ndedüzenlenen ödül törenine, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı MehmetBüyükekşi, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği YönetimKurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine veBilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu,İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim KuruluBaşkan Yardımcısı Necmi Sadıkoğlu ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu(ETMK) Genel Merkez Başkanı  Ayberk Yağızile mimarlar, tasarımcılar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Ödül töreninde konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,geçmiş yıllarda tasarımı Türkiye’nin ıska geçtiğini ancak özellikle 2011yılından beri endüstriyel tasarıma çok önem ve destek verdiklerini belirterekşu konulara değindi: “Türkiye 2 yıl öncesine kadar ihracatının yüzde 50’siniAvrupa’ya, yüzde 25’ini Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yapıyordu. Şu andabu yüzde 75’te önemli ekonomik sıkıntılar ve siyasi problemler var. Ancak bunarağmen geçen sene Türkiye, dünyada ihracatını en fazla arttıran 2’nci ülkeolmayı başardı. İhracatla beraber büyüyen Türkiye, ihracatın da desteğiylegeçen yıl Avrupa’nın en fazla büyüyen 3 ekonomisinden biri oldu. Bunu iftiharederek söylüyoruz ki Türkiye şu an dünyanın 17’nci, Avrupa’nın ise 6’ncı büyükekonomisi konumunda. Türkiye, 2023’e giden yolda dünyanın en büyük 10ekonomisinden birisi olacak. 500 milyar dolar ihracat yapacağız. Tasarımı,Ar-Ge’yi, inovasyonu olmazsa olmazımız haline getirmeliyiz.”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği(İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, “İMMİB olarak ilkini 2005yılında düzenlediğimiz İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları her geçen yıl çokdaha başarılı bir organizasyona dönüşüyor. Yarışmamızı hayata geçirdiğimiz ilkgünden bu yana 3 bine yakın proje başvurdu. Başvuran eserlerden 307’si ödülkazandı. 12 tasarımcımız yurt dışı eğitim bursundan faydalandı. 5tasarımcımızın ürünü ise özel sektör tarafından üretildi. Bu yıl yarışmamızaeklenen İstanbul İçin Hediyelik Eşya Kategorisi ile birlikte bu sayınınönümüzdeki yıllarda artmasını bekliyoruz. Bu yıl yarışmalarımızda 2007 yılındanbu yana dereceye giren tasarımcılarımıza yönelik bir anket de yaptık. 80kişinin katıldığı anketimizden çıkan sonuçlara göre 9 kişi İMMİB üyeleri ilebağımsız iş bağlantısı kurmuş, 13 kişi İMMİB üyesi firmalarda çalıştığınıbelirtmiş ve yaklaşık 60 kişi de yarışmanın kendisine iş imkanı, referans,sanayici ve sektör ile tanışma şansı, prestij ve kendini geliştirme olanağı,yurt dışında tasarımlarının sergilenmesi ve uluslararası firmalarla bağlantıkurma imkanı, yurt dışı eğitim fırsatı ve maddi destek sağladığını ifade etti.Bu sonuçlar doğru bir yolda olduğumuzu bize gösterdiği gibi yeni yarışmalariçin de bizi motive etti” diye konuştu.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği(İKMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Sadıkoğlu ise konuşmasındaşunlara dikkat çekti: “Türkiye artık dünyanın yükselen ekonomilerinin başındageliyor. Ülkemizin yıldızı her geçen gün parlarken dünyadaki değişimin defarkındayız. Tüketiciler artık farklı, yenilikçi ve tasarım ürünleri aramayabaşladı. Bu değişime ayak uydurmak, bu yarışta ben de varım demek içinsanayicilerimizin mutlak suretle tasarıma yatırım yapması gerekiyor. İMMİBolarak biz de bu amaçla 9 yıldır ara vermeden tasarımcıları destekliyoruz.Sanayicilerimize yeni vizyonlar kazandıran İMMİB Endüstriyel TasarımYarışmaları’nı uzun yıllar sürdürmeyi planlıyoruz.”

İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçılarıBirliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu; “İMMİB EndüstriyelTasarım Yarışmaları’nı hayata geçirirken dünyada Türkiye markasını oluşturmakiçin yola çıktık. Bunun yolunun tasarımdan geçtiğini hepimiz biliyorduk. Sanayiile tasarımı buluşturduğumuz zaman, dünyada ‘Made in Turkey’ etiketliürünlerimizin sayısını artıracağımıza inanıyoruz. Tasarımın rekabette üstünlükkazandıracağı konusunda sanayicilere farkındalık sağlayan bu yarışma ileTürkiye’nin markalaşma yolculuğuna ışık tutacak üretilebilir tasarımlaraulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

29 Projeye 173 Bin TL Ödül Dağıtıldı

Profesyonel ve öğrencilerin başvurduğu 9. İMMİB EndüstriyelTasarım Yarışmaları’nda bu yıl dört kategoride ödüller dağıtıldı. Yerli veyabancı önemli tasarımcıların ve endüstriden isimlerin yer aldığı jüri üyeleribaşvuran 296 proje arasından 29’unu ödüle layık buldu. ‘Engelliler, Yaşlılar veÇocuklar için Tasarım’ teması için Metalden Mamul Ürünler, Plastikten MamulÜrünler ve Elektrikli Küçük Aletler kategorilerinde 20 ödül verilirken,‘İstanbul İçin Hediyelik Eşya’ konsept kategorisinde ise 9 ödül sahipleriylebuluştu. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda bu yıl toplam 173 bin TLödül dağıtıldı. Dereceye giren yarışmacılar, Ekonomi Bakanlığı’nın yarışmayatanıdığı kontenjan kapsamında yurt dışı eğitim bursundan yararlanacak.

yazar

E-bülten için e-posta bırak