2022 mobilya yan sanayi sektör araştırmasında sektör liderleri konuştu.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

2022 mobilya yan sanayi sektör araştırmasında sektör liderleri konuştu.

16-01-2023
2022 mobilya yan sanayi sektör araştırmasında sektör liderleri konuştu.
Son 2-3 yıl içinde mobilya sektörünün hemen bütününde yaşadığımız süreçler, sektörün istikrarlı gelişmesini de etkileyerek gerek içerde gerekse de uluslararası pazarda dinamiklerini negatif etkilemiştir. Bu süreci kısaca 3 dilime ayırmak gerekirse pandeminin ilk 6 ayı sektörün tümünde gerçekleşen kapanma ve salgın nedeniyle uğradığı tahribat, ardından talep patlaması diyebileceğimiz yeni yaşam tarzı ev ofis çalışmaları ile ortaya yeni bir pazar talebi çıktı.

 

 Bu kez de tedarik sorunu, hammadde sıkıntıları talebe yetişememe gibi sorunlar yanında dış pazardan da önemli siparişler geldi. Bu durum sadece Türkiye’de değil hemen tüm ülkelerde yaşandı. Çin kapıları kapatınca ham maddeden lojistiğe kadar uzanan ihtiyaçlar bir anda üretim altyapısı olan Türkiye Polonya, vb ülkelere yöneldi. Fiyatlar pik yaparak pazarda alışılmadık gelgitlere neden oldu. Türkiye her nekadar önemli bir üretim imalat sanayisine sahip olsa da hammadde bakımından %40 ile 60 arasında ara gruplara göre değişen oranda ithalata bağımlı durumdadır.  Bütün bunlara ek olarak dövizdeki aşırı dalgalanmaları da eklediğimizde  gerek iç pazarda gerekse de ihracatta istikrarlı bir fiyat politikası oluşturulmasını engellemektedir.   

            2023 yılına girdiğimiz bu sayımızda sektörün bileşenleri ve önde gelen firmaları ile kurumsal temsilcisi derneklerimizle konuyu değerlendirerek, Panel üreticilerimizden, Parke zemin sektörüne, Mobilya aksesuar sanayimizin sorunlarından, Ahşap işleme makineleri sektörümüze kadar uzanan bu networkte neler oluyor bu alanlarda sektörde neler yaşandı, işte tüm bunları detaylı olarak masaya yatırdık ve sizlerle bu çalışmalarımızı paylaşıyoruz.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak