2021 beklentilerimiz ve bazı gerçekler

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

2021 beklentilerimiz ve bazı gerçekler

11-03-2021
2021 beklentilerimiz ve bazı gerçekler
Ülkemiz ve tüm dünya olarak hemen her konuda ağır koşulların yaşandığı bir yılı geride bıraktık. Tabi ki geride bıraktığımız şey sadece yaşanan felaketler ve hayal kırıklıkları, ekonomik sorunlar değil, 365 gün geride kaldı ama sorunlar tüm karmaşıklığıyla, bilinmezliğiyle devam ediyor. Dünya genelinde en büyük sorun küresel pandemi, ABD seçimleri, Orta doğuda süren karmaşa, Çin ABD ticaret savaşları, Nato bağlamında Türkiye S-400 sorunu öne çıkarken, Ülkemiz bağlamında yine birincil sorun pandemi ve onun yarattığı çok yönlü ekonomik , sağlık, eğitim hayatındaki değişiklikler, Dolar ve Euronun tarihi zirvesini yapması ile maliye bakanının istifası, uluslararası sorunlardaki gerilimler, Türkiye ABD sorunları, Suriye’de devam eden operasyon ve problemler, ana başlıkları oluşturdu diyebiliriz.

     2020 yılında bizleri derinlemesine etkileyen bu sorunların önemli bir kısmının aynen 2021 yılına transfer olduğunu yılın ilk çeyreğinde gördük. 2020 yılında moral değerlerimizi yükselten ve ülke olarak da gurur duyduğumuz en önemli olaylardan biri Türkiye’den göçen bir göçmen ailesinin 2. Nesil bir evladının insanlığın başına musallat olan bu salgının aşısını bulmuş olmasıydı. Her ne kadar Türkiye’de yetişmemiş olsa da bundan kanbağı psikolojisiyle ülke olarak gürü duyduk. 2021 yılı itibarıyla dünyada ve ülkemizde aşılamalar başlasa da  bunun henüz çok  yetersiz olduğu ve dünya genelinde ise aşının eşitsiz dağılımından kaynaklanan insani trajedilere  tanık oluyoruz. Fakir ülkeler ve anti demokratik toplumlar bu salgından en çok zarar gören ülkeler. Üstelik Pandemi bir kaç mutasyona uğrayarak tehditlerine 2021 yılında da devam ediyor. Bu satırları yazdığım şu dakikalarda dünya genelinde 2,5 milyon insan Pandemiden dolayı  hayatını kaybetmiş, yüz milyonlarca insan ise virüsü kapmış olarak aramızda dolaşıyor.

          Ülke ekonomileri buna ne kadar dayanır, 6 ay önce bu satırlarda tam kapanma olmadan kısmi yasaklarla sorunu çözemeyeceğimizi yazmıştım,  bugün hala aynı düşüncedeyim. 2020’den devraldığımız pek çok sorunu sürdürmeye devam ediyoruz. Tam da bu konulara yönelik içinde bulunduğumuz Mobilya , Orman ürünleri, Aksesuar ve bağlantı elemanlarıyla Ahşap işleme makineleri sektörünün, bu bir yıllık süreci nasıl geçirdiğini ve  yılın farklı dönemlerinde sektörün durumunu mercek altına aldık. Kırk’a yakın firma ile yapmış olduğumuz çalışmanın ışığında 30 sayfaya yakın bir raporu sizler için oluşturduk. Türkiye için önemli bir ihracat pazarı olan Afrika mobilya sektörünü mercek altına aldık, genel bir Afrika raporu yanında Etyopya’yı da özel olarak inceledik. Yine İran ile ilgili bilgiler verdik.  Bu sayımızda yoğun araştırma raporları ve içerikler nedeniyle yerimiz kalmadığından birkaç dosya , akademik araştırma ile bölgesel raporu 164. sayımıza ertelemek zorunda kaldık.

        2021 yılının yine bizim öngörülerimizin aksine gelişmesini diler tüm sektörümüze ve tüm çalışanlarımıza, ülkemizde zor şartlarda mücadele eden tüm toplumumuza mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.

        Mesafemize ve korumamıza devam edelim rehavete kapılmayalım.

Saygılarımla

Nesip Uzun.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak