11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması

31-07-2015
11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması
¬"MOSDER 11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması"nın basın lansmanında Genel Sekreter Abdullah Tığlının yarışma hakkında kimi bilgileri katılımcılarla paylaştığı açılış konusmasının ardından kürsüye gelen MOSDER Başkanı ve DOĞTAŞ/KELEBEK Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Doğan, sektörün 2015 yılı ilk yarı ihracat ve ithalat verilerini açıkladı.Doğan, ilk yarı ihracat rakamlarına göre mobilya sektörünün ilk çeyrekteki düşüşe rağmen, alınan önlemlerle büyümeye devam ettiğini belirterek, "Dünyada mobilya ihracatı yapan ülkeler sıralamasında 15'inci sıradan 12'inci sıraya yükselen Türkiye, 2015'in ilk yarısını 1 milyar 100 milyon dolar ile kapattı" diye konuştu. Rakamların 10 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine emin adımlarla ilerlendiğine işaret ettiğini dile getiren Doğan, komşu ülkelerdeki olumsuz gelişmelere rağmen ilk yarıyı 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracat rakamıyla kapatan Türkiye mobilya sektörünü, İran'a yönelik ambargonun kalkmasıyla birlikte 3'üncü çeyrekte daha olumlu bir havanın beklediği değerlendirmesinde bulundu.

Doğan ayrıca İranın kapılarını bir açıp, bir kapamasının bu ülkede mobilya mağazası açan Türk şirketlerini olumsuz etkilediğini kaydetti. Ülkede faaliyet gösteren bir Türk şirketi, mağaza sayısını 12den 3e indirdi. İrana yönelik ambargonun kalkmasıyla birlikte 3. çeyrekte daha olumlu bir hava bekliyoruz diye sözlerine devam eden MOSDER Başkanı, Türkiyeyi 2023 yılında dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke arasında görmek istediklerini belirterek, Bu rakamlar hedefimize güçlü bir şekilde ulaşacağımızı gösteriyor. Mobilya sektörü son 10 yıldır sürekli büyüyor. Komşu ülkelerdeki krizlere ve iç karışıklıklara karşın bizim ihracattaki başarımız sürüyor. Bu da Türk mobilya sektörünün dünyadaki yerinin güçlenerek büyüdüğünün kanıtı dedi.

açıklanan 2015 yılının ilk yarı ihracat rakamlarına göre mobilya sektörünün ilk çeyrekteki düşüşe rağmen, alınan önlemlerle büyümeye devam ettiğini de vurgulayarak şöyle söyledi :

Dünyada mobilya ihracatı yapan ülkeler sıralamasında 15. sıradan 12. sıraya yükselen Türkiye, 2015in ilk yarısını 1.1 milyar dolar ile kapattı. MOSDER Başkanı İsmail Doğan, Türkiyeyi 2023 yılında dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke arasında görmek istediklerini belirterek, Bu rakamlar hedefimize güçlü bir şekilde ulaşacağımızı gösteriyor. Mobilya sektörü son 10 yıldır sürekli büyüyor. Komşu ülkelerdeki krizlere ve iç karışıklıklara karşın bizim ihracattaki başarımız sürüyor. Bu da Türk mobilya sektörünün dünyadaki yerinin güçlenerek büyüdüğünün kanıtı dedi. Yılın ilk yarısında 1.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Doğan, 2015 yılını 2.6 milyar dolarlık ihracat ile kapatmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Türkiye en çok ihracatı çevre ülkeler ve Avrupa ülkeleri ile gerçekleştirdi.

Doğan, Türkiye'yi 2023 yılında dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke arasında görmek istediklerine vurgu yaparak, şunları kaydetti: "Bu rakamlar hedefimize güçlü bir şekilde ulaşacağımızı gösteriyor. Mobilya sektörü son 10 yıldır sürekli büyüyor. Komşu ülkelerdeki krizlere ve iç karışıklıklara karşın bizim ihracattaki başarımız sürüyor. Bu da Türk mobilya sektörünün dünyadaki yerinin güçlenerek büyüdüğünün kanıtı. 2015 yılını 2,6 milyar dolarlık ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz."

"ULUSAL EV MOBİLYALARI TASARIM YARIŞMASI FİNALİSTLERE TOPLAM 84 BİN, EN ÇOK BAŞVURUSU OLAN ÜNİVERSİTEYE İSE 10 BİR LİRA ÖDÜL VERECEKMOSDER'in mobilya sanayisinin geleceği olan genç beyinleri sektöre kazandırma amacıyla 11 yıldır düzenlediği "Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması" ile bugüne kadar yaklaşık 1 milyon lira ödül dağıtıldı. Bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen yarışmada finalistlere toplam 84 bin lira, en çok başvurunun geldiği üniversiteye 10 bin lira para ödülü verilecek. Ayrıca finale kalan projelere TPE onaylı Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi de hediye edilecek. Her yıl tasarımla ilgili bölümlerden üniversite öğrencilerinin katılım gösterdiği yarışmaya bugüne kadar yaklaşık 2 bin 750 proje katıldı. Yarışma kapsamında 1'inci aşama jüri değerlendirmesi sonucunda belirlenen finalist projelerin prototipleri, MOSDER üyeleri tarafından üretilerek hayata geçiriliyor.

Yarışma "Oturma-Dinlenme", "Depolama-Koruma-Düzenleme", "Tamamlayıcı Mobilya ve Aksesuar", "Uyuma", "Genç Odası" ve "Engelliler için Ev Mobilyası" olmak üzere, toplam 6 kate­goriden oluşuyor. Sektörde tasarım olgusunun gelişmesini ve yaygınlaşmasını hedefleyen yarışmaya üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümlerinden 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıf lisans öğrencileri başvuruyor. Yarışma kapsamında ilk aşamada her kategoriden 3 olmak üzere toplam 18 proje finale kalacak. Bu projelerin prototipleri üretilerek ikinci aşamaya geçilecek. Üretilen ürünler üzerinden yapılacak ikinci değerlendirmede her kategorinin birincileri belirlenerek kasım ayında düzenlenecek törenle ödüller sahiplerini bulacak.
yazar

E-bülten için e-posta bırak