Yüz yüze fuarlarla sektör moral buldu
Bütün bunlara rağmen aşılamaların da etkisiyle başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde önce Hibrit fuarlar ardından da yüz yüze fuarlar açılmaya başladı. Ekim ayı içinde Türkiye, İtalya ve Amerika’da mobilya sektörü için çok önemli, ancak pandemi nedeniyle 2 yıldır ertelenen yüz yüze önemli fuarlar gerçekleşti . Türkiye’de İntermob-Woodtech, İtalya'da Sicam ve Amerika High Point fuarları büyük bir katılım ve ziyaretçi ilgisiyle gerçekleşti. Her üç fuarla ilgili geniş haberleri dergimizin bu sayısında okuyacaksınız.
Yaklaşık 380 milyar dolar bir hacme sahip dünya mobilya pazarında 90 milyar Euro mobilya tüketim değeri ile dünya pazarının yaklaşık dörtte birini oluşturan Avrupa, Asya Pasifik'ten sonra dünyanın en büyük ikinci büyük pazarıdır. AB mobilya sektörü, hem pazar açısından hem de endüstriyel açıdan son derece entegredir (mobilya talebinin şu anda %80'inden fazlası Avrupa üretimi tarafından karşılanmaktadır).Avrupa'nın küresel bağlamdaki rolü, uluslararası mobilya ticaretinde de belirgindir: Avrupa, dünya mobilya ithalatının yaklaşık %45'ini ve dünya mobilya ihracatının yaklaşık %40'ını oluşturmaktadır.
Avrupa'daki en büyük pazarlar, toplam Avrupa mobilya tüketiminin yaklaşık %60'ını oluşturan Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya'dır. Yeni normalde Yeni ev , ofis vb yaşam modülleri içinde mobilya taleplerinde ortaya çıkan yüksek talepler ve en önemli tedarik pazarlarından biri olan Asya pazarları ile lojistik kopukluk vb etkenler nedeniyle yaşanan sorunlar, alıcıları pazarda yeni tedarik arayışlarına yöneltti. Aynı zamanda sorunun küresel düzeyde olması nedeniyle de ortaya çıkan pek çok durum problemin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. Keza petrol ve enerji fiyatlarının son yılların en yüksek noktalarına ulaşmış olması ve dolar bazında hammadde girdilerindeki artışlar, dünya mobilya sektöründe bir bütün olarak yaşanan genel ve somut bir durumdur. . Tüm bu gelişmelere rağmen CSIL'e göre, önde gelen pazarların 2022'de mobilya tüketimini Avrupa ortalamasının üzerine çıkaracağı tahmin ediliyor. Türkiye yılın ilk yarısında ve 3. Çeyrekte bu süreci tüm tedarik sorunlarına rağmen başarıyla toparlamış ve cari açık vermemiştir. Son çeyrekte ise özellikle Woodtech, İntermob fuarlarındaki göstergeler, yapılan iş anlaşmaları bu yılı başarıyla kapatacağımızı gösteriyor.
2021 yılının son dergisini hazırladığımız bu sayımızda 2022’nin de sektörümüzün yakaladığı bu fırsatlarla daha iyi yatırım ve satışlar yapmasını diliyoruz.
Saygılarımla
Nesip Uzun / nesipuzun@mobilyadergisi.com.tr