DEFOL, FORFORMALDEHİT!!!

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

DEFOL, FORFORMALDEHİT!!!

21-03-2024
DEFOL, FORFORMALDEHİT!!!
Avrupa Komisyonu, malzemelerden ve bitmiş ürünlerden kaynaklanan formaldehit emisyonları için yeni sınırlar belirledi: 14 Temmuz 2023’te yayınlanan 2023/1464 sayılı Yönetmelik, önceki sınırları yarıya indirerek ahşap bazlı malzemeler için sınırı kübik başına 0,062 miligram olarak belirledi.

Mobilya ve ahsap bazli ürünler ön plandadır. Bu değer zinciri, şimdiye kadar pek çok Avrupa ülkesi tarafından yasal olarak kabul edilen ve ithalatın yanı sıra Avrupa Birliği çapında da uygulama için zorunlu olan köklü E1 sınıflandırmasının yerini alan yeni düzenlemelerle karşı karşıyadır. 

Sektördeki şirketlerin, Avrupa Kimyasallar Ajansı'nın (ECHA) ilgili Avrupa dernekleri ve kuruluşlarının katılımıyla test yöntemlerine ilişkin yönergeleri tanımlaması için gerekli olan süreye uyması için üç yılı olacak.   Yani insan sağlığına zararlı olan bu maddenin azaltılmasına yönelik yarış devam ediyor; Konu yıllardır tartışılıyor ve daha derin bir içgörü için yakın zamanda ünlü test ve sertifikasyon laboratuvarı Catas'ın yöneticisi Franco Bulian ile konuştuk.

 "Formaldehitle ilgili tartışma 1989 yılında manşetlere çıktığında, Dünya Sağlık Örgütü yaşam ve toplu ortamlarda sağlıklı koşulların sağlanması için bu maddenin konsantrasyonunun metreküp başına 0,124 miligramın altında tutulması gerektiğini belirttiğinden beri ben zaten görevdeydim. Bu sadece bir öneriydi, ancak başta Almanya olmak üzere birçok ülke bunu ciddiye aldı.Odak noktası, üretimde formaldehitin kullanıldığı ahşap bazlı paneller oldu ve test yöntemlerini  belirlemek için yoğun bir araştırma süreci yaşandı. 

 tüm Avrupa'da paylaşılabilir ve kabul edilebilir bu tür araştırmalar, Who'nun belirlediği sınırlara uygun olan tüm ahşap bazlı ürünleri gösteren ünlü "E1 sınıflandırmasına" yol açtı. Tanımlanan yöntem aslında laboratuvar sonuçları ile çevreye verilen gerçek emisyon seviyeleri arasındaki korelasyonu tanımlayan katı bilimsel yöntemlere dayanan mantıklı bir çözümdür (muhtemelen yeni sınırlara yönelik testlere de uygulanacaktır).

Peki ya Italya? 

          bu devasa çalismayı ancak 2008 yılında benimseyerek 'E1' panellerinin kullanımını zorunlu hale getirdi.

          Ayni şey diğer Avrupa ülkelerinde de oldu ve hala da oluyor ama hepsinde değil. Sonraki yıllarda en 'erdemli' olanlar Dernekler ve endüstri grupları daha katı sınırlamaları  desteklese de standart bugüne kadar ayni kaldı; şimdi ise formaldehitin kanserojen madde olarak sınıflandırılmasının ardından Avrupa Birliği, istisnasız tüm üye devletleri için yeni bir düzenleme yürürlüğe koydu. ahsap bazlı malzemelerden, kaynaklanan emisyonun metreküp başına maksimum 0,062 miligram konsantrasyona sahip olduğunu, yani 1989'da önceki Who sınıflandırmasında belirlenen değerin tam yarısı olduğunu gösteriyor. 

          Ve üç yıl içinde, yani tam olarak Ağustos 2026'dan itibaren sektör, yalnızca bu sınırlara uygun panellerle ilgilenecek"

Formaldehit sorununun resmen kapandığını söyleyebilir miyiz?

          "Hiç de değil. insan sağlığını her şeyin üstüne koyarak kanun yapıcılar bu hususu göz önünde bulundurarak, sağlıkla ilgili hususlar arasındaki dengeyi belirlemek ve imalatın kaçınılmaz ihtiyaçları arasında arzu edilen ve gerçekte mümkün olan şey.

 Okuyucularınızın bildiği gibi tüm ahşap esaslı paneller, hem işlenmemiş hem de geri dönüştürülmüş ahşaptan yapılmış olup, teknik açıdan bir 'bağ' ile bir arada tutulması gereken parçalardan (kürecikler, kaplama veya elyaf) yapılmıştır. Bu normalde tarifinde formaldehit içeren üreik bir yapıştırıcıdır. Sorun şu ki Bu tutkalın nemden dolayı bozunduğu ve bunun sonucunda panel içerisinde formaldehit oluştuğu, formaldehitin artık gaz halinde bir madde olduğu için panellerden, yani çevremizdeki mobilya ve fuşya elemanlarından kolaylıkla salınabildiğini, bu sürecin daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz. Muhteşem, sıcak ve nemli ortamlardır. 

Formaidehitin her yerde bulunduğunu, her yerde bulabileceğinizi de ekleyeyim. Yıldızlararası dünyada çok az maddenin bulunduğunu sık sık söylerim . ancak bu maddenin büyük bir kısmı formaldehittir ! Onu vücudumuzda da kanda, ahşabın kendisinde de bulabilirsiniz.. En büyük başarı! yapıldıkları ahşapla aynı formaid içeriğine sahip paneller yapmak olacaktır.  Dahası  giderek daha fazla yalıtılmış ve hava geçirmez hale gelen ortamlarda yasıyoruz, bu nedenle mobilya veya inşaat malzemelerinden yayılan uçucu organik maddeler neredeyse hiç dağılmıyor".

Mobilya üreticileri için zor zamanlar mi? 

"Öyle olduğunu söyleyemem: panel üreticileri zaten yeni limite uygun ürünler sunabiliyor. Belki maliyetler ve kullanılabilirlik açısından bazı "ayarlamalar™ göreceğiz, ancak sorunsuz bir geçiş yapmak için üç yıllık  zamanımız var. Dünyada farklı düzenlemelerin olduğu gerçeğiyle karşı karşıya  kalacağız. Belirtildiği gibi, bu yeni Avrupa düzenlemesinin tüm AB üyeleri tarafından benimsenmesi gerekiyor. Yonga levha ve Mdf için sınır, Amerika Birleşik Devletleri'nde kabul edilen kati standarttan bile daha düşüktür; bu ayni zamanda, tam tersine, yonga leva veya Mdf panellerin "Karbonhidrat" (Kaliforniya Hava Kaynaklar Kurulu) veya "Epa" (Cevre Koruma Ajansi) şartlarını karşıladığı  anlamına gelir. )

 standartlar Avrupa'ya ithal edilemez ve kullanılamaz. Kontrplak için ABD sınırları çok düşük ancak küresel ölçekte yeni bir "hizalama" bulmak için hala zamanımız var. Avrupa ve Amerika arasındaki önemli bir farkı da eklememe izin verin: ABD mevzuatı, panel emisyonlarının üçüncü bir tarafça sertifikalandırılması gerektiğini öngörüyor.

 

Hazırlayan: Luca rosetti/İtalya

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak