Zengin Cezayir Pazarında Türk imalat sektörü avantajlı durumda

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Zengin Cezayir Pazarında Türk imalat sektörü avantajlı durumda

09-08-2018
Zengin Cezayir Pazarında Türk imalat sektörü avantajlı durumda
Kuzey Afrika’nın en zengin ve önemli pazarı olan Cezayir’de 29 Ocak-1 Şubat 2019 tarihinde SAFEX Fuar Merkezinde organize edilecek olan Woodex Algeria / Uluslar arası Ağaç İşleme Makineleri, Mobilya Yan Sanayileri ve Teknolojileri Fuarı katılımcılarına önemli iş fırsatları sunacak.

Cezayir modern limanları, yer altı zenginlikleri, son yıllarda sanayileşme alanında atılan önemli adımlar, inşaat alanındaki yatırımları ile Kuzey Afrika’nın santral ülkesi konumundadır. 11 Afrika ülkesi ile serbest ticaret anlaşması olan Cezayir, bu ülkelerin ticari merkezi konumundadır. Ayrıca . Cezayir, Arap Ülkeleri Serbest Bölgesine 2010 yılı başından itibaren katılmış bulunmaktadır.

 

Cezayir hükümetinin ülkedeki sanayiyi geliştirmek için önemli teşvikler vermesi ve alt yapı yatırımlarını hızlandırması sonucunda, ülkede ciddi bir dönüşüm başlamıştır.

Gerek coğrafi yakınlık, gerekse tarihsel ilişkiler sayesinde bu bölgeyle ticaretini artıran Türk şirketleri de,  Cezayir pazarında dev adımlar attılar. îlk olarak inşaat firmalarının girdiği bu pazarda bugün demir çelikten tarıma, gıdadan hazır giyime yüzlerce firma faaliyet gösteriyor.

    

Merkür fuarcılık tarafından Mobilya Malzemeleri, Orman ürünleri ile Ahşap işleme makineleri sektörünü hedef pazarlarla buluşturmayı amaçlayan fuar için yaklaşık bir yıldır yurtiçi ve yurtdışından, Cezayir’in önemli üretim kentleri ile sanayi bölgelerinde çalışmalar yürüten fuar yetkilileri, yerel firmaların katılımıyla da fuarın önemli bir etki yaratacağını belirtiyorlar.   

 

Yıllık ihracatı 70 milyar dolar düzeyinde seyreden Cezayir, bunun yüzde 95’ten fazlasını petrol ürünlerinden elde ediyor. Ülkenin yıllık ithalatı ise 60 milyar dolar civarında. Dışarıdan makine, elektronik cihazlar, demir çelik ve plastik mamuller, makine aksamları ve yan sanayileri alıyor. Yaklaşık 38 milyon nüfusu bulunan Cezayir uzun süredir yılda ortalama 25 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir ülke.

 

2010 yılı mayıs ayında yürürlüğe konulan 3. Kalkınma Planı kapsamında 286 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapmayı planlayan Cezayir, bugün bunların önemli bir kısmını hayata geçirdi.

 

Petrol fiyatlarında son yıllarda yaşanan düşüş tüm petrol üreten ülkeleri olduğu gibi Cezayir’i de olumsuz etkiledi. Buna rağmen başta başkent Cezayir olmak üzere Konstantin, Oran, Anaba, Setif gibi şehirlerde toplu konut inşaatları, şehirlerarası demiryolu projeleri, şehir içi raylı ulaştırma projeleri, baraj, otel ve çeşitli kamu binalarının inşaatları devam ediyor. Bu projelerin toplam değerinin 6 milyar dolar mertebesinde olduğu tahmin ediliyor.

 

Cezayir’in 11 ülke ile serbest ticaret anlaşması var. Bu sayede Fas, Tunus, Moritanya, Mali gibi ülkelere de Cezayir üs yapılarak ticaret yapılması mümkündür.

 

Geçen yıl içerisinde Cezayir Hükümeti, ülkedeki sanayiyi geliştirmek için bitmiş ürünlerin ithalatına yasak koydu. Bu politika ile ülkede üretimin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ülkede yeni fabrika açanlara yer, enerji vb. konularında ciddi destek mevcut. Bu gelişmeleri göz önüne aldığımızda yan sanayi, makine ve ekipman üreten firmalarımızı Cezayir’de önemli bir potansiyel beklemektedir. Woodex Alger Fuarımız da tüm bu gelişmelerle paralel olarak bu önemli pazarda firmalarımızın maksimum verim almasını sağlayacak bir organizasyon olacaktır.

 

 

Katılımcı Sektörler:

 

Mobilya Yan Sanayi, Mobilya Aksesuarları, Döşemelik Kumaş ve Deriler, Mobilya Sistemleri, Yapıştırıcı ve Tutkallar, Boya-Vernik Ürünleri, Kapı ve Kapı Yan Sanayi ürünleri,  İç Dekorasyon Ürünleri, Ağaç İşleme Makineleri ve Ekipmanları…

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak