Yayın Grubumuzun Düzenlediği “Building with Wood” Sempozyumu 11 Mayıs’ta Yapıldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Yayın Grubumuzun Düzenlediği “Building with Wood” Sempozyumu 11 Mayıs’ta Yapıldı

14-07-2011
Yayın Grubumuzun Düzenlediği “Building with Wood” Sempozyumu 11 Mayıs’ta Yapıldı
Yurtiçi ve yurtdışı yayıncılık faaliyetlerine paralel olarak, birçok ulusal ve uluslararası kurumla çözüm ortaklıkları yaparak ses getiren etkinliklere imza atan ve bu anlamda aranan bir partner konumunda olan EKİN Yayın Grubu, Mayıs ayı içerisinde bu kapsamda önemli bir çalışmaya daha imza atmıştır.AB’nin girişimleriyle oluşturulan ve Avrupa ahşap pazarlarının önemli isimlerini bir çatı altında toplayan Avrupa Ahşap Inisyatifi EWI, her yıl farklı Avrupa kentlerinde düzenlediği ahşap etkinliğini FSM başkanlığını yürüten EKIN Yayın Grubu ve Yunanlı üyesi MEDEXPO ile birlikte bu yıl Türkiye’ye taşıdı.Organizasyonunu doğrudan bizim üstlendiğimiz ve ülkemizde ilk kez düzenlenen “Buildig with Wood 2011” sempozyumu 11 Mayıs Çarşamba tarihinde Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezinde gerçekleşti. İmtiyaz sahibimiz Nesip Uzun’un moderatörlüğünde gerçekleşen sempozyum sırasında 11 yerli ve yabancı akademisyen ve sektör temsilcisi, Akdeniz ülkeleri ahşap mimarisinde modern ve sürdürülebilir çözümleri konu alan sunumlar gerçekleştirirken, 30 civarında firma da salonun fuayesinde ürün ve hizmetlerini sergilediler.
AHŞAP DÜNYASININ ÖNEMLİ KONULARI

Dünya Ağaç İşleme ve Mobilya Endüstrileri Tedarikçi Yayıncıları Birliği FSM’in başkanlığını yürüten Mobilya Dergisi’nin organizasyonunu üstlendiği, imtiyaz sahibi Nesip Uzun'un da moderatörlüğü ve sunumunu yaptığı etkinlik, hem ahşap endüstrisinin gündemindeki konuları işlemesi hem de sektörün çeşitli bileşenlerini biraraya getirmesi açısından çok önemliydi ve oldukça başarılı geçti.
Nesip Uzun’un ProHolz temsilcileri George Binder ve Judith Wilding ile birlikte yönettiği "Building with Wood 2011" sempozyumu sabah 09.30'dan akşam 18.30'a kadar sürdü ve ahşabın gündemindeki pek çok konuyu 250 civarındaki dinleyicisi ile paylaştı.
Ahşabın yararlarından, Akdeniz ülkelerindeki kullanımına, deprem ve yangına karşı olan dayanıklılığından çevreye olan katkılarına kadar konuyu değişik yönlerden ele alarak mimari örnekler eşliğinde detaylı sunumlar gerçekleştiren dördü yerli, yedisi yabancı toplam 11 uzmanın powerpoint sunumlarla zenginleştirdiği sempozyum sırasında uluslararası ahşap endüstrisine yönelik önemli bildiriler sunuldu.

KOMPLE BİR ORGANİZASYON
Programın içeriğinin yanısıra sunum görsellerini ve konuşma metinlerinin tamamının çevrilerek özel sunum çantaları içerisinde tüm dinleyicilere dağıtıldığı, gün boyu tüm konuşmaların simültane çeviri ile anında dinleyicilere ulaştırıldığı toplantı boyunca, tüm katılımcı ve dinleyicilere çeşitli promosyonlar ve çay – kahve molalarının yanısıra ayrıca bir de açık büfe ögle yemeği verildi.
Toplantı aralarında sektör temsilcileri, mimar ve mühendislerin konuşmacı ve akademisyenlerle biraraya gelerek uluslararası ahşap pazarlarının sorunları ve çözüm önerilerini konuşup görüş alışverişinde bulunduğu, standların gezilerek ürün ve hizmetler hakkında bilgi alındığı etkinliğe, Uluslararası Ağaçişleme ve Mobilya Tedarikçi Yayınları Derneği FSM’in Türk, Yunan ve Avusturyalı üyeleri de katılmış ve etkinliğin 26 farklı ülkeye duyurulması konusunda oldukça etkili olmuşlardır.
Sektörümüzün yanısıra ülkemizi de bu tür uluslararası toplantılarda temsil etme konusunda oldukça deneyimli olan yayın grubumuz 3 ay boyunca tanıtım ve organizasyon çalışmalarını tek başına üstlendiği etkinliği farklı boyutları ile ele almış, bilimsel ve ticari çalışmalara turistik bir boyut da ekleyerek önemli bir referans oluşturmuştur. Bu kapsamda İstanbul’a gelen yabancılara biri “wellcome reception” niteliğinde diğeri sektörle tanışma niteliğinde olan iki yemek vermiş, ayrıca çoğu Türkiye’ye ilk kez gelen yabancı bilimadamı ve girişimcilere Türkiye ve İstanbul’u da tanıtmayı ihmal etmeyerek tarihi ve turistik yerleri içeren bir de şehir turu organize etmiştir.

TÜRKİYE VE AVRUPA’NIN TANINMIŞ UZMANLARI BİRARAYA GELDİ
Sempozyumun normal akışının yanısıra, oturumlara Türkiye’de bulunan BM Ormancılık Forumu sorumlusu Jan Mc Alpine ile Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen de katılmış ve Türkiyede, özellikle İstanbul’da gerçekleşen böyle bir etkinliğin önemine vurgu yaparak BM 'in çalışmalarından Dünya ormanlarının geleceğine yönelik kısa bir animasyon sunmuşlardır.
Konuşmacılar arasında TORID Başkanı Kenan Saraç, İzmir Serbest Mimarlar Derneğinden Vedat Zeki Tokyay, Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneğinden Cengiz Eruzun, Kağir Ahşap Mimarlık'tan Erkan İnce'nin yanısıra yurtdışından da Viyana Üniversitesinden Dr. Alfred Teischinger, IUAV Venedik Üniversitesinden Ario Ceccotti, İsveç AIX’den Magnus Silfverhielm, Graz Üniversitesinden Reinhart Brandner, İsveç Orman Endüstrileri Federasyonu’ndan Jan Söderling ve Gunilla Beyer, İtalya’dan Alberto Alessi gibi isimler yeraldı. Ahşabın tanıtımı ve benimsetilmesi misyonuyla yola çıkan ve Türk mimar ve mühendislerini modern yapılarda ahşabın kullanımına ilişkin yeni teknolojiler hakkında bilgilendirmenin yanısıra firmalar, tasarımcılar, üniversiteler ve dernekler arasındaki iletişim ağını güçlendirmeyi amaçlayan etkinlik Ulusal Ahşap Birliği UAB, Türkiye Ahşap İthalatçıları ve Sanayicileri Derneği TORID, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği TMOB, İç Mimarlar Odası, Mimarlar Odası MO, İstanbul Ünversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi kuruluşlar tarafından da desteklenmiştir.

SEKTÖRE YÖNELİK BİR TİCARİ PLATFORM ve KATILIMCI FİRMALAR SUNUM STANDLARI
“Building with Wood” semineri, hedef kitlesi göz önüne alındığında, aynı zamanda bu sektörün çeşitli dallarında faaliyet göstermekte olan kurum ve kuruluşların ürün ve hizmetlerini sergiledikleri önemli bir ticari platform da oluşturdu. Bu kapsamda sektörün tanınan 30 kadar markası sempozyumun yapıldığı salonun fuayesinde birer stand açtılar. Bunların yaklaşık üçte birini yurtdışından, üçte ikisini de yurtiçinden gelen katılımcılar oluşturdu. Fuarda stand açan yabancı firmalar arasında DOMOGROUP, EXPOSICAM Srl, EUROCO, MAYR-MEINHOF KAUFMANN GAISHORN GmbH, MH MASSIVHOLZ AUSTRIA, OXYLOS S.A, VEH VERBAND ve VIEKKO gibi isimler, yerli katılımcılar arasında ise ARRAY, GENTAŞ GROUP, TÜRK HENKEL, KASTAMONU ENTEGRE, ÖZER ÇELİK, SAMET, SENEXPO, SURVEY TURKIYE, SÜLEKLER, TUTKUNLAR, TEVERAN, TÜYAP ve WEINIG TÜRKİYE gibi firmalar bulunuyordu. Etkinlikte ayrıca EWI, EKIN YAYIN GRUBU, EPIPLEON, FSM, TORİD, UAB, IMO, TMMOB gibi kuruluşlara da sunum yapabilecekleri standlar tahsis edilmişti.
Ahşap sektörü temelinde Birleşmiş Milletlerden Orman Genel Müdürlüğüne, Avrupa Ahşap İnisyatifinden Ulusal Ahşap Birliği’ne, Orman ürünleri ithalatçılarından mimar ve mühendis odalarına kadar bir çok kurum ve kuruluşun temsilcisini mimar, mühendis, akademisyen, bürokrat, yerli ve yabancı işadamları, fuar kuruluşları ve basın temsilcileri ile biraraya getiren “Building with Wood” 2011 İstanbul etkinliği, hem ahşabın önemi ve kullanım alanlarını vurgulaması hem de bu sektöre sağladığı akademik ve ticari katkıları sergilemesi açısından pekçok unsuru biraraya getiren başarılı bir çalışma olmuştur.

“BUILDING WITH WOOD” SEMİNER KONULARI VE SUNUMLAR
Toplantı, Nesip Uzun’un açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye’nin ve dünyanın ahşaba gönül vermiş olan mimarları ve mühendisleri, sektör temsilcileri ve akademisyenleri selamlayan ve Nesip Uzun, Avrasya ahşap endüstirisini ilgilendiren bu önemli toplantıya gelen ve destek veren herkese teşekkür etti.
Seminerin amacını “Türk mimar ve mühendislerini modern yapılarda ahşabın kullanımına ilişkin yeni teknolojiler hakkında bilgilendirmek ve firmalar, tasarımcılar, üniversiteler ve dernekler arasındaki iletişim ağını güçlendirmek” olarak özetleyen Nesip Uzun, seminerin Türkiye’nin bölgedeki etkili konumu ve büyüyen potansiyeline katkı sağlayacağına olan inancını vurguladı. Ana sponsor olan EWI’nin katkılarının önemine dikkat çeken Nesip Uzun bu vesile ile kuruluş hakkında kısaca bilgi verdi.
Seminerde, Nesip Uzun’un açış konuşmasının hemen ardından ilk sözü TORİD Başkanı Kenan Saraç almış ve TORİD’i kısaca tanıtıp ahşabın önemine vurgu yaptıktan sonra ağırlıklı olarak Türkiye’de ormancılık, ahşap endüstrisi ve ticaretin gelişimi ile geleceğe yönelik düşüncelerini katılımcılar ile paylaşmıştır.

“Türkiye’deki bu ilk etkinlik, ülkeler arasındaki ahşap ticaretine önemli katkılarda bulunacak”
İkinci olarak European Wood Initiative başkanı Jan Söderling söz aldı. Konferansı düzenleyen kurumu temsilen burada bulunan Söderling, Türkiye’deki bu ilk etkinliğin ülkeler arasındaki ahşap ticaretine önemli katkılarda bulunacağına inandığını belirterek, ahşap binalar ile modern ahşap mimari arasında bir köprü oluşturulmasını istediklerini belirtti.
“Avrupa ahşap endüstrisi ve sürdürülebilir ormancılık politikaları”
Soderling konuşmasının ikinci bölümünde Avrupa ahşap endüstrisi ve sürdürülebilir ormancılık politikaları ile işlenmiş ahşap ürünleri ve bunların üretimi ile ilgili bilgiler verdi.
“Sürdürülebilir ormanlar ve ahşap tüketiminin yararları”
Daha sonra söz alan ve İsveç Ahşap Birliği’nden Gunilla Bayer, istatistikler eşliğinde sürdürülebilir ormanlar ve ahşap tüketiminin yararları ile Avrupa ahşap üreticilerinin dünya pazarlarındaki rekabet gücünü işledi.
“Türkiye’de ahşap kullanımının tarihsel ve kültürel temelleri”
TURKEV İstanbul’dan Cengiz Eruzun ise tamamen ahşap kullanarak yapıların yapıldığı yer olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yola çıkarak ülkemizde ahşap kullanımının tarihsel ve kültürel temellerini anlattı.
“Avrupa ahşap türleri, özellikleri ve uygulamalar”
Avrupa ağaç türlerinin özellikleri ve uygulamaları konusunda bir sunum yapan Avusturya Üniversitesi Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimi bölümü öğretim üyelerinden Alfred Teisbchinger’in sunumundan sonra Orman Genel Müdür Yardımcısı Yük. Müh. İsmail Belen kısa bir konuşma yaparak bu konudaki devlet politikaları ve gelişmeler hakkında bilgi verdi.
“Ahşap üretimini çoğaltmak ve ahşaba uygun maliyetlerle ulaşmayı kolaylaştırmak”
Amaçlarının ahşap üretimini çogaltmak, ahşaba ulaşımı kolaylaştırmak ve en uygun maliyetle ulaştırmak olduğunu ifade eden Belen, bu konuda son 5 yılda atılmış olan adımları istatistikler eşliğinde anlattı. Belen ayrıca Akdeniz Ormancılar Birliği Başkanlığının 2012 yılında Türkiye’ye geçeceğini ifade ederek bu konuda geliştirilen politikalar ve yapılacak çalışmalar hakkında kısa bilgiler verdi.
“Dünya ahşap ticareti ve sürdürülebilirlik”
Hemen ardından kürsüye gelen Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu sorumlusu Jan Mc Alpine, 192 üyesi olan ve 20 yıl önce Rio konferansı sırasında oluşturulan Birleşmiş Milletler Ormancılık forumu hakkında bilgiler verdi. Dünya ahşap ticaretinin son yıllarda sürdürülebilirlik çerçevesinde ele alındığına vurgu yapan Mc Alpine global bir dünyada konunun tüm boyutlarının birbirini etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek tüm hükümetlerin ormanların korunması konusunda birarada çalışmaları gerektiğini önemle vurguladı.
Öğle yemeğinden hemen sonra, “Building with Wood” 2011 etkinliğinde emeği geçen, destek veren kişi ve kurumlara birer plaket takdim edildi.
“Yapılarda ahşap kullanımının iklim değişikliğine olan pozif etkileri”
Töreni takiben başlayan ikinci oturumun ilk konuşmacısı olan İsveç’ten mimar Prof. Magnus Silverheim yapılarda ahşap kullanımının iklim değişikliğine olan pozif etkilerinden bahsetti. Ahşaba, diğer konuşmacılar gibi son dönemin en önemli kavramlarından biri olan sürdürülebilirlik çerçevesinde yaklaşan Silverheim, doğal kaynakların karbondioksit emisyonlarına olan etkilerinden bahsederek ahşap tüketiminin bu anlamda ekosfer ile teknosfer arasındaki alışverişin optimum düzeyde gerçekleşmesini sağladığına vurgu yaptı.
“Ahşap yapıların depreme karşı dayanıklılığa sağladığı katkılar”
Bir diğer konuşmacı olan İtalya Ulusal Araştırma Konseyi IVALHA’dan Prof. Ario Cecotti, Kobe örneği araştırma raporları çerçevesinde ahşap ve depremin arasındaki ilişkiyi ele alarak çeşitli testler ve simülasyonlar ışığında ahşabın yapıların mukavemetine olan katkılarını ve avantajlarını örneklerle anlattı.
“Ahşabın yapısal kullanımı ile ilgili olarak çatılarda ve evlerde uygulanan modern çözümler”
Daha sonra söz alan Avusturya Graz Üniversitesinden Reinhardt Brandner, çeşitli slaytlar eşliğinde ahşabın yapısal kullanımı konusunda çatılarda ve evlerde uygulanan modern çözümler ve geliştirilen ürünler hakkında bilgiler verdi. Brandner sunumunda ahşap mühendisliği örnekleri, tasarlanmış kereste ürünlerinin genel özellikleri, çubuk, levha ve plaka tipi tasarlanmış ürünler ve bunlarla ilgili uygulamalardan örnekler verdi.
“Akdeniz mimarisinde ahşabın önemi, tarih boyunca kullanımı ve günümüz mimarisiyle oluşturduğu kültürel köprü”
Verilen kahve molasından sonra başlayan son oturumda ilk söz alan konuşmacı İtalya’dan Alberto Alessi, Akdeniz mimarisinde ahşabın kullanımı konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Konuyu kuzey ve güney bölgeleri binalarındaki karakteristik özellikleri ve farkları çerçevesinde el alan Alessi ahşabın Akdeniz mimarisinindeki önemine vurgu yaparak tarih boyunca bu bölgede kullanımı ile günümüz mimarisi arasında oluşturduğu kültürel köprüye vurgu yaptı.
“Anadolu mimarlığında ahşabın tarihsel rolü ve evrensel kullanım özellikleri”
Ardından söz alan İzmir Serbest Mimarlar Derneğinden Vedat Zeki Tokyay Anadolu mimarlığında ahşabın rolü ve tarihi özellikleri hakkında bilgiler verdi. Yörede ahşabın kullanımının özgün olduğu kadar evrensel özelliklee sahip olduğuna da atıf yapan Tokyay, Uzak Doğu’dan İskandinavya’ya kadar giden yolun merkezinde bulunan bulunan Anadolu’da ahşap kullanımının hangi ilişkilerden beslenmiş olduğuna ışık tuttu.
“Ahşabın benimsetilmesi ve ahşap yapı inşa etme kararını etkileyen faktörler”
Toplantının son konuşmacısı Kağir Ahşap Mimarlık’dan Erkan İnce 35 yıl boyunca gerçekleştirdiği projelerden hareketle ahşabın iç mimaride kullanımı ve Türkiye’deki örnekleri konusunda renkli örnekler vererek, temelde ahşap yapı yapma kararını etkileyen faktörleri mercek altına aldı. Ahşabın benimsetilmesi konusunda karşılaşılan engellerden bahseden İnce, konuya ilişkin olarak tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi ve daha fazla kaynak ayrılmasının önemine de dikkat çekti.
“Ahşaba tutku ile bağlanmak”
Sunumların tamamlanmasının ardından tüm konuşmacılara sağladıkları aydınlatıcı bilgiler ve katkıları nedeniyle teşekkür eden Nesip Uzun sözlerini şöyle tamamladı:
“Bugün burada ahşabın daha iyi ve doğru tanıtımını sağlamak ve uzmanlar aracılığıyla onun insana en yakın, en uygun malzeme olduğunu bir kez daha vurgulamak amacıyla toplanmıştık. Gün boyu süren sunumlarda hepimiz ahşaba bir kez daha tutkuyla bağlandığımızı hissettik. Bilgilerimizi tazeledik, bilmediklerimizi öğrendik. Bilginin bu kadar da uzak olmadığını bu vesile ile herkese göstermeye çalıştık. Dilerim bu seminerden beklediğinizi size vermişizdir. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen uzmanlarımıza bu çabalarından dolayı teşekkür ediyor ve emeği geçen tüm ahşapseverlere, sponsorlarımıza saygılarımızı sunuyor, toplantıyı gerçekleştiren Avrupa Ahşap Birliği, Ekin Yayın Grubu ve Medexpo olarak bizi dinlediğiniz için teşekkür ediyoruz.”
yazar

E-bülten için e-posta bırak