Yağ Bazlı Polimerlerde Küresel Rekabet

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Yağ Bazlı Polimerlerde Küresel Rekabet

01-10-2012
Yağ Bazlı Polimerlerde Küresel Rekabet
Geçtiğimiz dönem gerçekleştirilen Jowat Sempozyumu’nda tartışılan ve yanıtı aranan konulardan biri de sanayi yapıştırıcılarının kısa sure içinde hammadesi olmayan bir büyüme pazarına mı dönüşeceği sorusu idi. Bu çerçevede bir yazı kaleme alan Jowat AG Ar-Ge Genel Müdürü Dr. Christian Terfloth’un, uluslararası piyasaların küresel kaynak bulma sorunları ile birlikte yağ bazlı hammaddeler için baskın rekabet konularını ele aldığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.
Dr. Christian Terfloth, Jowat AG Ar-Ge Genel Müdürü

POLİMER YAPIŞTIRICILAR
Polimerler yapıştırıcıların ve yapıştırılan yüzeylerin yapışkanlığını, başka bir deyişle iç gücünü sağlayan makro moleküllerdir. Bu polimerler otomotiv sektöründen pencere üretimine kadar endüstrinin birçok dalında modern malzemeler için kullanıldığından bunlara olan talep de istikrarlı bir şekilde artış göstermiştir.. Ancak son yıllarda aynı anda birçok etki ortaya çıkmış ve talepte artık mevcut kaynaklarla karşılanamayacak bir küresel sıçramayı tetiklemiştir.

YAPIŞTIRICI PAZARINDAKİ GELİŞMELERİ YÖNLENDİREN 5 FAKTÖR
Bir büyüme pazarı olarak yapıştırma:

Şüphesiz yapıştırma en kolay gerçekleştirilebilen birleştirme yöntemidir ve bu sebeple büyüyen bir pazardır. Prof. Dr. Gro‚'un da belirttiği gibi yapıştırma teknolojisi olmasaydı çoğu modern malzeme üretilemezdi. Bunun gibi büyüyen bir pazar personel, sermaye ve hammadde kaynaklarına ihtiyaç duyar:. Polimer bazlı sıcak eriyik yapışkanlar bu büyümenin sürekli artan payında rol sahibidirler Bunlar endüstriyel yapıştırmada en iyi performansı sergilerler. Yapıştırıcı endüstrisindeki pazar payları bu sebeple diğer yapıştırıcı sistemlerine kıyasla ortalamanın üzerinde bir büyüme sergiliyor.

Petrolün erişilebilirliği ve fiyatı:
Artan petrol fiyatları küresel petrol üretim rakamlarıyla karşılaştırıldığında, talebin aleyhine açık bir orantısız farklılık göze çarpıyor. Üretim artan talebe cevap veremediği için ya da istenen miktarlar artık geçmişteki görece basit yöntemlerle üretilemediği için, petrol fiyatları artıyor. Yalnızca on yıl önce zor ve maliyetli erişim sebebiyle ilgilenilmeyen rezervler (yağlı kumlar ve yağ çökeltileri, açık deniz alanları, vb.) şu an kullanılmakta. Ayrıca, bazı durumlarda küresel siyasi olaylarla bağlantılı borsa spekülasyonları aşırı fiyat dalgalanmalarına yol açıyor.

Rafineri kapasitesi için rekabet - gaz ve petrol:
Maliyet nedeniyle petrokimya endüstrisi giderek artan bir şekilde doğal gaz işlemeye odaklanmaktadır. Doğal gaz yeterli miktarlarda mevcut ve erişilebilirlik riski daha düşük. Sıvılaştırılmış formda nakliyat büyük oranda daha az karmaşık hale getirilmiştir ve doğal gazın görece daha tercih edilebilir bir CO2 dengesi vardır. Bu kayma sonucunda, üçten fazla karbon atomuna sahip yapıştırıcı bileşenleri, bu tür hammade miktarının rafinerilerin doğal gaza geçmesi sebebiyle neredeyse ortadan kalkacaklar. Bu nedenle de rafinerilerin işleme kapasiteleri kullanım konusunda ciddi bir rekabet var..

Ekonomik bölgeler arasındaki rekabet:
Orta ve Uzak Doğunun Hindistan ve Çin gibi yeni pazarlarında ek rafineri kapasiteleri yalnızca akışta olarak geliyor. Çin'in dünya petrol tüketimindeki payı %10'a ulaşmış durumda. Yerel büyümeyi artırmak için bölgesel talep yalnızca sınırlı miktarların ihraç edilebilmesine olanak tanıyor. Çin ayrıca Kanada, Angola gibi dünya çapındaki ülkelerdeki petrol üretim şirketlerine yatırım yapıyor. Ekonomik bölgeler arasındaki küresel rekabet yoğunlaşıyor.

Kullanıcı/pazar segmentlerinin rekabeti:
Bazı tamamen yeni olanları da dâhil kimi pazar segmentleri yağ bazlı hammaddeler için rekabet ediyor. "Yeni" kullanıcılar dünya pazarlarından büyük miktarlarda plastik satın alıyor. Sık sık desteklenen finansal olarak güçlü kuruluşlar, örneğin güneş enerjisi endüstrisi, yüksek miktarda hammadde satın alıyor ve fiyatları yukarı çekiyor. Eski pazarlar da birden yeni ve yenilikçi plastik bazlı malzemelere geçiş yapıyor. Örneğin ayakkabı endüstrisi artık yalnızca bir deri alıcısı değil. Ayrıca modern işlevsel tekstil üreticileri de büyük plastik kullanıcılarına dönüşüyor.

YAPIŞTIRICI KULLANICI VE ÜRETİCİLERİ İÇİN ÇÖZÜMLER
Yapıştırıcı kullanıcıları ve üreticileri için gerekli olan çözümler üretimlerde ve uygulama teknolojilerinde yapılacak yeniliklerde yatmaktadır. Temel yaklaşımlar "Yağ bazlı hammaddelerin kullanımında azalma" ve "İşlem etkinliğinde artış" politikalarıdır.. Eğer modern üretim teknolojileri ve yapıştırma sistemleri kullanılırsa her iki yol da başarılıdır.

Yağ bazlı hammaddelerin kullanımında azalma:
Özel yapıştırıcılar formüllerine ekleme yaparak, örneğin bir yapıştırıcının yoğunluğu yapıştırma özelliklerine çok fazla zarar vermeden azaltılabilir. Yapıştırıcının formülü yalnızca özel uygulama gereksinimleri ve yapıştırma tamamen karşılanacak şekilde değiştirilir. Sonuç: Daha az miktarda yapıştırıcı uygulanır ve böylelikle daha az polimer kullanılmış olur. Daha az polimer kullanılması daha az petrole ihtiyaç duyulması anlamına gelir. Bu tür yapıştırıcılar (mikro balonlar, boş gaz mikro küreleri, hava, vb.) şu an piyasada mevcuttur.

İşleme etkinliğinde artış:
Modern yapıştırıcı sistemleri iyi makine çalıştırma özelliklerine sahiptir. Sıcak eriyik yapıştırıcılar mükemmel erime özellikleri ile granüler ya da yastık formunda sunulurlar. Eriyikte yüksek oranda kalıcıdırlar ve dizilmeden uygulanabilirler. Dispersiyon yapıştırıcılar istenmeyen köpüklenmeyi önlemek ve hızlı kurumayı kolaylaştırmak için katkı maddeleri içerir.

Eğer yapıştırıcı geliştirme sırasında uygulama know-how'ı dikkate alınır ve ürün özelliklerine entegre edilirse makineler daha uzun süre temiz kalır ve bakım aralıkları uzatılabilir. Bu bulunabilirliği artırır, üretkenliği çoğaltır ve daha fazla etkinlik sağlar.

Geniş bir hammadde temeline sahip modern yapıştırıcı sistemleri:
Hammadde yokluğundan kaçınmak için bir diğer önemli faktör de daha geniş hammadde tabanına sahip polimerlerin kullanılmasıdır. Kimya endüstrisi petrol ve gaza dayanan polimerler sunar ve dolayısıyla yenilikçi yapışkan formüllerinde her iki türü de kullanmak anlamlı görünür. Örneğin Jowat-Toptherm® ürünlerinin temeli olan poliolefinler rafineri kullanma kapasiteleri rekabetinden etkilenmemektedir. "Formülasyona dayalı gelecek vaat eden" mevcut bir modern ürün ile değişikliğin uygulamalar için faydaları açıktır.

ZORLUK: KÜRESEL SATIN ALMA
Yağ bazlı hammaddeler için küresel rekabet, dünya pazarlarının giderek karmaşıklaşması ve dinamizmi nedeniyle yoğunlaşmaktadır. Özelikle orta büyüklükteki işletmelerin satın alma politikalarında, ürün geliştirme ve üretim süreçlerinde daha esnek ve dikkatli olmaları gerekir.

Tüm dünyada hammadde kaynağı bulmak ve onaylamak zaman alır ve pahalıdır. Eğer nadir bir hammaddenin yeterli miktarı birden piyasada mevcut olursa teslimat ve ürün yeniliği için hazır olunduğunu garanti etmek için antrepo kapasitelerinin büyük olması ve bir sure için likiditenin sağlanmış olması gereklidir.

Tüm bu çabaların altında yatan ilke şudur: Yarının müşteri isteklerinin karşılanmasının tahmin edilmesi… Geliştirme ortaklarımız - alt tabaka ve makine üreticileri, hammadde tedarikçileri ve enstitüler - ile birlikte yapıştırmada yetkin ve güvenilir bir ortak olarak bu zorluklarla şimdiden yüzleşiyoruz.

yazar

E-bülten için e-posta bırak