TÜVRHEINLAND İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı, Türk Mobilya sektörünün Geleceğine Işık tutuyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

TÜVRHEINLAND İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı, Türk Mobilya sektörünün Geleceğine Işık tutuyor

08-03-2012
TÜVRHEINLAND İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı, Türk Mobilya sektörünün Geleceğine Işık tutuyor
Daha kısa sürede test ve ölçüm, daha fazla pazarda geçerli belge, daha fazla ihracat... TÜVRheinland, ‘Kalite’ rekabetine yeni bir soluk getirdi.
Dünyanın önde gelen kalite kontrol ve belgelendirme kuruluşlarından biri olan TÜVRheinland, Türkiye de kurduğu yeni mobilya laboratuvarıyla artık test için yurt dışına gönderilen ürünlerde hem zaman hem de maliyet açısından oluşan dezavantajı ortadan kaldırıyor.

Türkiye'de bir ilk, dünyada dokuzuncu olan laboratuvar 17 Ekim 2011 tarihinde faaliyete başladı. Ürettikleri mobilyaları test ettirmek için Türkiye'nin çeşitli yerlerinden İnegöl'e gelen firmalar laboratuvarda artık sıra bekliyor. Mobilya test laboratuvarı yetkilisi Adem Durmaz, "Türkiye'de mobilya sanayii hızla gelişiyor. Aynı zamanda ihracata yönelik çok hızlı bir gelişme var. Bunun için Türkiye'yi seçtik" dedi.

Belgelendirilmiş mobilya tüketici tercihlerine de etki ediyor
Dünya mobilya üretim hacmi 2011 yılı ilk çeyreği itibariyle yaklaşık 347 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye ise dünya mobilya ihracatında 1.1 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip. Sınır ötesi mobilya dolaşımı globalleşme ile birlikte artmış durumda. Piyasalar test edilmiş ve belgelendirmiş kaliteli Türk mobilyalarını bekliyor.

TÜVRheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı Direktörü Adem Durmaz, mobilya sektörünün AB pazarında ivme kazanacağını vurguluyor. Firmaları "çok sayıda yeni uygulama ve standartların beklediğini" belirten Durmaz, müzakere sürecinde ürün kalitesi ve belgelendirmesi ile ilgili meydana gelecek birçok yeni uygulamanın Türk ürünlerine olan tercihi arttıracağının altını çiziyor.

Yasal Değişiklikler Sektörde Birçok Yaptırımı da Beraberinde Getiriyor
Başta Almanya olmak üzere hemen tüm gelişmiş Avrupa ülkelerinde genel kabul görmüş olan Ekipman ve Ürün Güvenliği Yasasında önemli değişiklikler yapıldı. Konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan, ülkemizin ilk ve tek uluslararası mobilya test laboratuvarı olan TÜVRheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı Direktörü Sayın Adem DURMAZ; yasadaki değişikliklerin hem üreticiler hem de bizler gibi bağımsız test ve belgelendirme kuruluşlarına yeni ve önemli yükümlülükler getirdiğini açıkladı. Ekipman ve Ürün Güvenliği Yasasının (GPSG) içeriğinin değişikliğe uğratıldığını vurgulayan DURMAZ; "GPSG artık ProdGS ismiyle uygulacanak" dedi. ProdSG'nin özelliklerine ve getirdiklerine atıfta bulunan DURMAZ; üreticilerin yanında ithalatçılar, tüketiciler ve hatta bayiler için bile önemli yaptırımları ve cezaları da beraberinde getirdiğinin altını çizdi. DURMAZ: "Üreticilerimiz ürünlerini sattıkları ülkelerin yasalarında meydana gelen değişiklikleri yakından takip etmelidir. Aksi takdirde yeni değişikliklerin meydana getireceği olumsuz sonuçlar firmalarımızın canını acıtabilir. Bu bağlamda biz TÜVRheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı olarak; Avrupa piyasasında meydana gelen bu yasal değişiklikleri tüm detayları ile firmalarımızla paylaşmaya hazırız" dedi.

Firmalarımızın ihracatta özellikle nitelikli alıcılara ulaşmaları noktasında ürün test ve belgelendirme hizmetini İnegöl'den tüm Türkiye'ye sunduklarını vurgulayan DURMAZ; yeni çıkarılan ProdSG uygulamaları ile ilgili bilgi edinmek isteyen tüm firmaları, TÜVRheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarına davet ettiklerini belirtti. DURMAZ: "Bağımsız Test ve Belgelendirme firması TÜVRheinland olarak firmalarımızın kaliteli üretim yapmalarına katkıda bulunmak için Türkiye'ye yatırım yaptık. Türk mobilya endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin laboratuvarımıza göstermiş olduğu ilgiden oldukça memnunuz. Bizler de firmalarımıza Avrupa ihracat pazarında sıkıntı yaşamamaları için destek vermeye hazırız" dedi.

Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi (CENELEC) Türkiye Standartları Enstitüsünü (TSE) üyeliğe kabul etmiş durumda.
01 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olan üyelik uygulaması; Avrupa pazarında ülkemiz firmalarına ait ürünlerin daha fazla yer alabilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Durmaz; "Türkiye Standartları Enstitüsünün üyeliği çok büyük bir önem taşımaktadır ve CEN-CENELEC ile gelecek için pozitif gelişmeler oluşturacaktır, ayni zamanda hem Türkiye hem de Avrupa standartlar sistemine kazanç getirecektir".

Ayrıca üyelik ile birlikte Türkiye'nin Avrupa mobilya pazarında daha iyi yer alması ve katkıda bulunmasının nedenlerinden biri de Avrupa standartlarını uygulama sorumluluğu ve böylelikle çelişkili ulusal standartların oluşmamasıdır.

AB standartlarında Üretime Katkı Sağlayacağız
TÜVRheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı Müdürü Yüksel Okşak; Maliyetlerin yüksek, tüketimin yoğun olduğu AB ülkelerine ihracatın artırılması için kalite çıtasının yukarı çekilmesinden söz ediyor. Dinamik iç pazar yapısını, işgücü maliyetlerinin düşüklüğünü, artan gelişim ve dış piyasalara olan coğrafi yakınlık gibi birçok avantajı sıralıyor. Sektörde yeterince marka oluşturulamadığını, tüketici beklentilerini algılamakta problemler olduğunu, belirtmeden de geçemiyor.

Yüksel Okşak, Globalleşen dünya ticaretinde; ihracatta dünya standartlarına uygun, AB normlarında kalitesi belgelendirilmiş, özgün tasarımları ile, aynı zamanda rekabetçi fiyatları olan bir 'Türk mobilyası' vizyonunun Türk mobilya piyasasının önünü açacağını, bunun için de TÜVRheinland olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.
yazar

E-bülten için e-posta bırak