Türkiye Pazarında Amerikan Sertağaçlarına Gösterilen İlgi ve Talep Artıyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türkiye Pazarında Amerikan Sertağaçlarına Gösterilen İlgi ve Talep Artıyor

15-08-2012
Türkiye Pazarında Amerikan Sertağaçlarına Gösterilen İlgi ve Talep Artıyor
Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi AHEC tarafından yayınlanan açıklamaya göre, Türkiye'nin 2012 yılının ilk yarısında ülkeye giren ahşap kereste ve kaplama ithalatı YTL üzerinden 7.66 milyon dolar tutarındadır ve bu da Amerikan sert ağaçları için önemli bir pazar olarak ortaya çıkmıştır.

Buna göre, Türkiye'ye Amerikan ahşap kereste ihracatı 2011 yılı Haziran dönemi için Ocak ayı içinde sırasıyla % 80 ve % 69 luk artış göstermiş, 4.41 milyon dolarlık bir değere ve 6037 metreküplük bir hacme ulaşmıştır. Buna ek olarak, bu dönemde Türkiye'ye ABD ahşap kaplamada doğrudan gönderiler, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 44 oranında artarak 3.25 milyon dolarlık toplam değere ulaşmıştır.

İstatistikler Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) ve Türkiye doğrudan yapılan gönderilerin hesaplanması baz alınarak yayınlanmıştır. Bu arada önemli olan bir diğer konu da aynı zamanda Türkiye'de de üretilen Amerikan sert ağaç kaplamalarının 3.62 milyon dolarlık ve 4510 metreküplük bölümünün özellikle Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri üzerinden Türkiye'ye sevk edilmesidir.

Türkiye'ye sevk edilen Amerikan ahşap kereste hacmi sayısal verilerine daha yakından bakacak olursak bunun büyük bir kısmı beyaz meşe 3,075 m3 diğer bir yarısı ise 1.414 metreküplük oranla kül ağacı olarak yapılmaktadır. Diğer türler ve oranları ise şu şekildedir; ceviz (623 metreküp), kırmızı meşe (387 metreküp), lale ağacı (160 metreküp) ve kırmızı kızılağaç (110 metreküp) . Diğer baskın türler olarak ise ceviz, meşe (kırmızı ve beyaz) ve kül ağacı önemli miktarda da sevk edilen kaplamalar arasındadır.
yazar

E-bülten için e-posta bırak