Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı

16-03-2021
Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, "Birleşik Krallık ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA), kısa vadede değişen küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu getirir." ifadelerini kullandı. Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri STA ile daha da derinleşecek YASED Başkanı Ayşem Sargın, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan STA’ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Birleşik Krallık’ın, Almanya’nın ardından Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı ve 2001’den bu yana ticaret fazlası verdiği bir ülke olduğunu hatırlatan Sargın, şunları kaydetti:

 

"Pandeminin etkisini çok yoğun yaşadığımız 2020 yılının ilk 10 ayında Birleşik Krallık'a yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Anlaşmasız Brexit olması halinde bundan en çok etkilenecek ülkelerden biri olarak Türkiye'nin Birleşik Krallık ile ikili dış ticaretinin 2,4 milyar dolara kadar olumsuz etkilenmesi riski ile karşı karşıyaydık.

Brexit'in ülkemize etkileri konusunda AB ve Birleşik Krallık müzakereleri bizim için çok belirleyiciydi. Ticaret Bakanlığımız Birleşik Krallık ile ticaret anlaşması sürecini AB ve İngiltere görüşmeleri ile eşzamanlı olarak yürüterek çok büyük bir başarıya imza atmış oldu. Bu süreçte özel sektörün de beklentilerine yönelik istişare kanalları her zaman açık tutuldu."

"İmzalanan STA tüm dünyaya önemli bir mesajı da vermektedir"

Sargın, AB ve Birleşik Krallık'ın menşe kurallarına uyan ürünlerde sıfır gümrük vergisi ile ticarete devam etme kararı almasının, Türkiye'nin de Gümrük Birliği'nin bir üyesi olmasıyla da bağlantılı olarak benzer koşullarda Birleşik Krallık ile anlaşma yapacağının mesajı verdiğini bildirdi.

Bunun özellikle ihracatçılar açısından çok umut verici olduğunu belirten Sargın, "Bugün geldiğimiz noktada da imzalanan STA, Gümrük Birliği'nden sonra imzaladığımız en önemli ticaret anlaşması olarak hem mevcut ticari ilişkilerimizin sorunsuz devam etmesini sağlamakta hem de tüm dünyaya önemli bir mesajı da vermektedir: Ülkemiz uluslararası iş yapma standartlarına sahip global arenada önemli bir oyuncudur." değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni yatırımları beraberinde getireceğine inanıyoruz"

Tüm sanayi ve tarım ürünlerini kapsayan ve Gümrük Birliği kazanımlarımızı koruyan STA'nın 1 Ocak 2021'den itibaren yürürlüğe girecek olması sevindirici olmuştur. Bu önemli aşamanın ardından, iki ülke arasındaki anlaşmanın yatırımlar ve hizmetler alanını da kapsayacak şekilde genişletilmesi çalışmalarını da önemsiyoruz."

Türk mobilya sektörünün İngiltere'ye ihracat hedefi yarım milyar dolar

 

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, yapılan açıklamada Birleşik Krallık ile Türkiye arasında imzalanan STA'nın Türk mobilya sektörüne katkıda bulunacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Dün Türkiye ve İngiltere arasında imzalanan ve 1 Ocak 2021'de devreye girerek tüm sanayi ve tarım ürünlerini kapsayacak olan STA'nın hayırlı olmasını diliyoruz. Söz konusu STA'nın mobilya sektörüne de önemli katkıları olacağını düşünüyoruz. 2020 senesinde pandemi etkisiyle sınırlı olan mobilya ihracatımızdaki artışa rağmen İngiltere'ye mobilya ihracatımız bu yıl 150 milyon dolar seviyesine yaklaştı. Mutabık kalınan STA sonucunda sektör olarak ilk etapta ihracatımızı yarım milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz."

Kararın Türk mobilya sektörü tarafından önemle karşılandığını aktaran Güleç, "İngiltere'nin AB'nin Gümrük Birliği anlaşması dışında kalması sonrasında bu anlaşma, Türk mobilyacısı için belirsizliklerin ortadan kalkması adına son derece önemli bir gelişmedir. İngiltere, halihazırda mobilya ihracat pazarlarımız içinde son 5 yılda ilk 10 pazar içerisinde yer alırken, her geçen gün artan bir potansiyel sunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

İhracat hedeflerine değinen Güleç, "Son yıllarda gerek mobilyacılarımızın bu pazara daha fazla odaklanması gerekse STA anlaşmasının doğuracağı pozitif etki sayesinde İngiltere'ye ihracatımızın yarım milyar dolar seviyesine çıkmasını kısa dönemli hedefimiz olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan STA sayesinde, ikili ticaretin etkin ve sorunsuz bir şekilde devam edeceğini söyleyen Pekcan, "Bu anlaşma, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak. Firmalarımızın rekabetçi olduğumuz sektörlerde İngiltere'ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alacaktır." diye konuştu. 

 "Tüm belirsizlikler, hukuki ve teknik handikaplar ortadan kalktı"

Bir taraftan da AB makamlarıyla süreçle ilgili istişarelere davam ettiklerini anlatan Pekcan, Türkiye açısından çok yönlü bir ticaret diplomasisi süreci yaşandığını söyledi. 

Pekcan, nihayetinde Türkiye olarak Birleşik Krallık ile taslak anlaşmayı imzaya hazır hale getirdiklerini belirterek, "Artık yıl tamamlanmak üzereyken ve geçiş süreci dolmak üzereyken, Birleşik Krallık ve AB arasında anlaşma sağlanmasıyla ülkemiz ile Birleşik Krallık arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması noktasında tüm belirsizlikler ve tüm hukuki ve teknik engeller de ortadan kalkmış oldu. Biz de bu çerçevede bugün itibarıyla Birleşik Krallık ile anlaşmamızı imzalayacak olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz." dedi. 

"İş insanlarımız gönül rahatlığı ile İngiltere ile ticaretlerini sürdürebilirler"


 

 

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak