Türkiye Büyümede Dünya İkincisi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türkiye Büyümede Dünya İkincisi

24-10-2011
Türkiye Büyümede Dünya İkincisi
Dünya ekonomilerinde çalkantı sürerken, cari açığına rağmen Türkiye ekonomisi büyüme hızı açısından Avrupa’da birinci, Dünyada ise ikinci konuma yükselerek kendi rekorunu kırdı. Bu durum yabancı ekonomistleri bir yandan şaşkına çevirirken, diğer yandan da bu büyümenin ne kadar süreceğini de tartışmaya açıyor. 2011 yılının ikinci yarısında gerçekleşen yüzde 9’luk büyüme, Ortadoğu ve Avrupa'daki pek çok ülkenin siyasi karışıklık ve ekonomik kurtarma paketleriyle boğuştuğu bir ortamda oldukça dikkat çekerken, yakın geçmişin dar boğazlarını unutmayan ekonomistlerin bir bölümü ise temkini elden bırakmıyor. Türkiye'nin hızla yükselen cari açığıyla ilgili endişeleri bulunduğunu, Türk lirasının dolar ve avro karşısında düşük kalmaya devam ettiğini belirten yabancı uzmanlar, ekonominin yöneticilerinin cari açığı kontrol altında tutmak için ne yapacağını da görmek istediklerini belirtiyorlar.
GEÇMİŞİN DAR BOĞAZLARINDAN BUGÜNÜN BÜYÜME ORANLARINA UZUNAN BİR ÖYKÜ
Uzun yıllardır dışa kapalı bir ekonomi ile yönetilen Türkiye, 80'li yıllarda kabuğunu kırarak önemli bir değişimin sinyallerini verirken, aradan geçen zaman içerisinde erişilen ekonomik düzeyi herhalde kimse aklından geçirmiyordu. Aslında bu değişim, yaşanan krizler, bölgedeki savaşlar, ülkedeki depremler ile eş zamanlı gerçekleşmişti. Oldukça zorlu ve sancılı bir dönemden geçmekte olan ülke ekonomisi katı uygulamalar, kemer sıkmalar, ve acı receteler ile mücadele etmekteydi. Daha bundan yaklaşık 10 yıl önce, tarihindeki en ağır ekonomik krizle karşı karşıya olan, bankaları arka arkaya iflas eden ve devleti ödeme dar boğazında olan bir ülke konumundayken, bugün gelinen noktada çok daha farklı bir profil izleniyor.

CANLANAN, BÜYÜYEN BİR EKONOMİ
Yeni oluşan bir orta sınıf, tutkulu bir biçimde yeni evler, arabalar, beyaz eşyalar ve televizyonlar satın alıyor. İstanbul'da neredeyse her hafta bir alışveriş merkezi açılıyor. Günde neredeyse ortalama 3 bin yeni araç trafiğe katılıyor. Türkiye, örneğin yabancı ev gereçleri üreticileri yatırımcıları için hâlâ en önemli girişim ve büyüme pazarlarından biri durumunda. Türklerin kişi başına millî geliri ve gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) son yıllarda neredeyse ikiye katlandı. Ülke, hâlâ dünyanın en güçlü 20 ekonomisi olarak kabul edilen G-20 üyesi. Türkiye'nin, -ihracatının yüzde 40'ını yaptığı Avrupa'daki krize rağmen- kredibilitesini artırabilmesi güçlü iç talebiyle alakalı. Öyle ki, ekonomik kriz dendiğinde, ister "teğet" ister hafif hasar deyin, öyle eskisi gibi bir panik havası yaşanmıyor. Evet bir yandan cari açığımız giderek büyüyor,işsizlik hala çok ciddi bir sorun ve paramızın değeri zigzaglar çiziyor ama diğer yandan da tüm dünyanın gıpta ile izlediği bir ekonomik büyüme gerçekleştiriyoruz. Son iki üç yılın sıkıntılı dünya konjonktürü içerisinde Türkiye, izlediği performans ve de 2011 yılında da gerçekleştirdiği olağanüstü ekonomik büyümeyle, etrafındaki ekonomik krizler denizinde tek başına yükselen bir ada görünümü veriyor. Ortadoğu ve Avrupa'daki pek çok komşusu siyasi karışıklık ve ekonomik kurtarma paketleriyle boğuşurken, Türkiye yabancı ekonomistlerin tahminlerinin çok ötesinde büyüyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde gerçekleştirdiğimiz büyüme performansı, Yunanistan'ın can çekiştiği, İtalya'nın kredi notunun düşürüldüğü bir ortamda üst üste rekor kırıyor ve ülke tarihinde yabancı derecelendirme kurumları ilk defa TL cinsinden uzun vadeli borçlanmayı, güvenilir olarak teyit ediyorlar.

TÜRKİYE İLK ÇEYREKTEKİ REKORUNU YÜKSELTTİ
AB istatistik kurumu Eurostat'ın yayınladığı 2011 yılı ikinci çeyrek raporuna göre, Türkiye beklentilerin üzerinde büyüyerek dünyanın en hızlı ikinci ekonomisi konumuna geldi. Cari açık 74.6 milyara çıkarken Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 8.8 büyüyerek beklentileri aştı, oysa piyasa beklentisi bu oranın 6.8 olması yönündeydi. Bu gelişmeler çerçevesinde büyüme hızı yüzde 9 olarak revize edildi. Öte yandan aynı dönem içerisinde özel sektör yüzde 33.5, kamu yüzde 6.6 büyüdü. Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde özel tüketim harcamalarının ve yatırımların desteği ile beklentilerin üzerinde yüzde 11 büyümüştü. TÜİK bu rakamı yüzde 11.6'ya revize etti. Böylece Türkiye'nin büyümedeki ilk çeyrek rekoru yükselmiş oldu.

EN YÜKSEK BÜYÜMEYİ ÇİN GERÇEKLEŞTİRİRKEN, ARDINDAN TÜRKİYE GELİYOR
AB istatistik kurumu Eurostat, OECD ve ilgili ülkelerin istatistik verilerine dayanarak hazırladığı habere göre, Çin, yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 9,5 büyürken, Çin'i yüzde 8,8 ile Türkiye ve yüzde 8,4 büyüme oranıyla Estonya takip etti. İkinci çeyrekte Hindistan yüzde 7,7, Şili yüzde 6,5, Endonezya yüzde 6,5, Litvanya yüzde 6,2 ve Letonya yüzde 5,7 büyüme kaydetti. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD aynı çeyrekte yüzde 1,5, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya ise yüzde 2,8 büyüme sağladı. Bu yıl 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ekonomideki olumsuz etkilerini üzerinden atmaya çalışan Japonya ekonomisi ise ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de daraldı. İlk çeyrekte yüzde 0,7 daralan dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya, ikinci çeyrekte de yüzde 0,9 küçüldü.

AVRUPA'DA İSE BİRİNCİ SIRADAYIZ
Hem geçen yılın son çeyreğinde hem de 2010 yılının tamamında olduğu gibi bu yılın ilk çeyreğinde Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Türkiye, ikinci çeyrekte de bu unvanını korudu. Avrupa'da Türkiye'den sonra en hızlı büyüyen ülkeler yüzde 8,4 ile Estonya, yüzde 6,2 ile Litvanya, yüzde 5,7 ile Letonya ve yüzde 5,3 ile İsveç oldu. Bu ülkeleri sırasıyla yüzde 4,5 ile Polonya, yüzde 4,1 ile Avusturya, yüzde 3,5 ile Slovakya, yüzde 2,8 ile Almanya, yüzde 2,7 ile Finlandiya, yüzde 2,5 ile Belçika, yüzde 2,4 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 2 ile Bulgaristan, yüzde 1,9 ile Danimarka, yüzde 1,6 ile Fransa, yüzde 1,5 ile Hollanda, yüzde 1,4 ile Kıbrıs Rum kesimi, yüzde 1,2 ile Macaristan, yüzde 1 ile Slovenya, yüzde 0,8 ile İtalya, yüzde 0,7 ile İngiltere ve İspanya takip etti. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) kurtarma paketlerinden yararlanan, ancak hala borç sorununun üstesinden gelmeye çalışan Yunanistan ve Portekiz ekonomileri ilk çeyrekten sonra ikinci çeyrekte de daraldı. Yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 8,1 daralan Yunanistan ekonomisi ikinci çeyrekte de yıllık yüzde 7,3 küçüldü. İlk çeyrekte yıllık yüzde 0,6 küçülen Portekiz ekonomisi, ikinci çeyrekte de yüzde 0,9 daraldı. İkinci çeyrekte 17 üyeli Euro Bölgesi'nde büyüme yıllık yüzde 1,6 ve 27 üyeli AB'de yüzde 1,7 oldu.

ÇİN'İN BÜYÜME TRENDİ SÜRÜYOR
Gelişmekte olan ekonomilerin en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'in, gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) ikinci çeyrekte yıllık yüzde 9,5 oranında büyüdü. Böylece Çin, ikinci çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi unvanına sahip oldu. Geçen yıl Japonya'yı geçerek dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in GSYH'si ilk çeyrekte de yüzde 9,7 artmıştı. Çin geçen yıl yüzde 10,3 büyümüştü. Asya'da Çin'i, Asya'nın üçüncü büyük ekonomisi Hindistan takip etti. İlk çeyrekte GSYH'si yüzde 7,8 büyüyen Hindistan, ikinci çeyrekte yüzde 7,7 oranında büyüme kaydetti. Bu iki ülkeden sonra en hızlı büyüyen ekonomiler Şili ve Endonezya oldu. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,9 büyüme oranını yakalayan Şili'nin, ikinci çeyrek GSYH büyümesi yıllık yüzde 6,5 olarak kaydedildi. Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de yüzde 6,5 büyüme oranını yakaladı. Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'nın ikinci çeyrek büyümesi yüzde 3,1 olarak kaydedildi. Brezilya bu yıl ilk çeyrekte yüzde 4,1 büyüme sağlamıştı. Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi Güney Kore, ilk çeyrekte yüzde 4,2 büyüdükten sonra ikinci çeyrek büyümesi yüzde 3,4 olarak kaydedildi. Bu yıl ilk çeyrekte yüzde 4,4 büyüyen Amerika kıtasının önde gelen ekonomilerinden Meksika, ikinci çeyrekte ise yüzde 3,3 büyüdü. G-20 üyesi ülkelerden Rusya'nın GSYH'si ilk çeyrekte yüzde 4,1 büyürken, ikinci çeyrekte bu oran yüzde 3,4 olarak belirlendi. G-7 üyesi Kanada ilk çeyrekte yüzde 2,9 ve ikinci çeyrekte yüzde 2,2 büyüme kaydetti.
yazar

E-bülten için e-posta bırak