Türk Mobilya Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türk Mobilya Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri

13-01-2012
Türk Mobilya Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri
İstanbul İhracatçı Birliği (İİB ) Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan ve ağaç mamulleri, mobilya, kağıt ve orman tali ürünleri ihracatındaki sorunları içeren rapordan, mobilya sektörüne ait olan kimi bölümleri yayınlıyoruz.
1- ÜRÜN ANALİZLERİ VE LABORATUAR SORUNU
a-) Avrupa Birliği ülkelerinde FSC Sertifikası istenmektedir.
Avrupa Birliği ülkelerine yapılan mobilya ihracatlarında, FSC (The Forest Stewardship Council) Sertifikası (Orman Yönetim Konseyi) arandığı ve mobilya ihracatçısının bu sertifikayı temin etmekte zorlanmaktadır.

Çözüm Önerisi:
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, mobilya üretiminde kullanılan ağaçların, plantasyon ormanlarında elde edildiğini gösteren FSC Sertifikasının verilmesiyle sorunun aşılacağı düşünülmektedir. b-) İnegöl, Ankara Siteler, Kayseri gibi laboratuar bulunmaması ve İstanbul AHL laboratuarındaki kimyager yetersizliği (Not: Bu raporun hazırlanmasını takiben İnegöl'debir mobilya test laboratuvarı faaliyete geçmiştir. Ancak diğer bölgelerde sorun devam etmektedir.)
Üretici ve ihracatçı mobilya firmalarımızın yurt dışından ithal ettikleri hammaddeler ve ihraç ettikleri ürünler, akredite laboratuarlarda bazı testlere tabi tutulmakta olup, İnegöl, Ankara Siteler ve Kayseri gibi mobilya üretim ve ihracatında önemli paya sahip illerimizde laboratuar bulunmaması nedeniyle, söz konusu firmalar, zorunlu testleri Ankara'da veya İstanbul'da AHL laboratuarında yaptırmak zorunda kalmaktadırlar. Ancak AHL laboratuarında sadece iki kimyagerin görevli olması ciddi sıkıntılara neden olmakta, daha önce 2-3 gün olan mal çekim süreleri, halihazırda 7 güne çıkmış bulunmaktadır.

Çözüm Önerisi:
Bu nedenle, Kayseri ilinde kimyageri olan bir laboratuarın kurulması ve İstanbul AHL laboratuarındaki kimyager sayısının artırılması aciliyet arz etmektedir.

2- LOJİSTİK SORUNU
Tüm sektörlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de ulaşım, ağırlıklı olarak karayolu ile yapılmaktadır. Ancak mobilya sektörü ürün özelliği nedeniyle yüksek ulaştırma maliyetlerinden daha çok etkilenmektedir.

Çözüm Önerisi:
Sorunun çözümü için demiryolu ve deniz ulaşımı geliştirilmelidir. Bu kapsamda; ray aralığı ve vagon uyumsuzluğu sorunlarının çözümü düşünülmeli, yakın zamanda tamamlanacak olan Kars-Bakü-Tiflis demiryolu gibi fizibıl yatırımlar yapılmalıdır. Limanlarımızın "aktarma limanı" haline getirilmesi gerekir. Aktarma limanları konteynırların artması ve ulaşımın kolaylaşmasını sağlayacaktır, Mersin limanının draftının yükseltilmesi bu bağlamda yapılması gerekenlerin önünde gelmektedir.

3- MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN TEŞVİK EDİLMESİ
Mobilya sektöründeki ihracatta yakalanan başarılı sürecin daha da gelişerek devam ettirilebilmesi için, sektörün yapısı dikkate alınarak, firmaların yatırım ve ihracat teşviklerinden daha fazla ve daha yaygın olarak yararlanmaları gerekmektedir.
Mobilya sektöründeki ürünlerin büyük çoğunluğu geniş hacimli ve ağır ürünler olduğundan nakliye, firmalar için ihracatta maliyeti artıran en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Sektörde yoğunlukla dünyanın en pahalı taşıma şekli olan karayolu taşımacılığı kullanılmaktadır.

Çözüm Önerisi:
Fuar desteği, nakliye desteği adı altındaki teşviklerle sektör mutlaka desteklenmelidir. 16.07.2009 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete' de yayımlanan yatırımlarda "Devlet Yardımları Hakkındaki Karar"da, yonga levha, mdf, sunta, kontrplak bölge bazında desteklenecek sektörler arasında sayılmakla birlikte sektörle ilgili önemli sayıda imalat ve ihracatçımızın bulunduğu İstanbul teşvik kapsamı dışında bırakılmıştır. Aynı kararda mobilya imalatı "metalden ve plastikten imal edilenler hariç" tutularak hem karmaşa yaratılmış hem de teşvik kapsamı daraltılmıştır.

4- ORMAN İŞLETMELERİ MİKTAR VE KALİTE YÖNÜNDEN SEKTÖRÜN HAMMADDE İHTİYACINI KARŞILAYAMAMAKTADIR
Bu nedenle de mobilya sanayi, kaliteli cins odun hammaddesi ve bazı yan sanayi ürünlerindeki açığını ithalat yolu ile kapatmaktadır. Türkiye mobilya sektörünün, pazar olanaklarını değerlendirebilmesi için, başta hammadde kaynağı olmak üzere çok önemli engelleri aşması gerekmektedir. Örneğin, Türkiye'de yeterli hammadde olmasına rağmen, orman işletmeleri miktar ve kalite yönünden sektörün hammadde ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu nedenle de mobilya sanayi, kaliteli cins odun hammaddesi ve bazı yan sanayi ürünlerindeki açığını ithalat yolu ile kapatmaktadır.

Çözüm Önerisi:
Artan üretim ve ihracat ile birlikte sektörün artan hammadde ihtiyacını yerel ürünlerle karşılamasına dönük yatırımlar, sektörün ve dış ticaret dengesi açısından ülke ekonomisinin yararına olacaktır. Bu itibarla Orman Bakanlığı tarafından, bölgelerin yapısına en uygun bitkileri belirlenerek, sektör kullanımı için uygun görülen kaliteli cins ağaçların bu bölgelere dikilmesi ve ormanlarımızın doğru politikalarla korunması sağlanmalıdır.

5- TEMİNAT MEKTUBU İADELERİNDE YAŞANAN SORUN
DİİB kapatma işlemi sonrası teminat çözümü işlemleri aşağıdaki işlemler sonrasında sonuçlanmaktadır;

  • İhracatçı Birliklerince kapatma işlemleri yapıldıktan sonra ithalatların yapıldığı (teminatların tutulu olduğu) gümrüklerin başmüdürlüklerine teminat çözümü için yazılı olarak gereği bildirilmektedir.
  • DİİB kapatma ve teminat çözümüyle ilgili işlemler başmüdürlüklerde Ekonomik Etkili Gümrük Rejimi servisleri tarafından takip edilmekte ve bağlı gümrük müdürlüklerine (teminatların tutulu olduğu) teminat iadesi için talimat verilmektedir.
  • Gümrük Müdürlüğü de saymanlığına talimat vermektedir.

    Firmalarımızla yaptığımız görüşmelerde kapatma yazısı ile teminat iadesi arasında geçen sürenin ortalama 1-1,5 ay olduğu, ifade edilmektedir.

    Çözüm Önerisi:
    İzin belgelerinin kapandı yazıları alındıktan sonra, bu belge ile ilgili gümrük müdürlüklerine başvuruda bulunulduğu takdirde teminat mektuplarının biran önce teslim edilmesi sağlanmalıdır.

    6- MOBİLYA SEKTÖRÜNDE FİNANSMAN SORUNU
    Mobilya sektörü ülkemizde büyük oranda KOBİ'lerden oluşmaktadır. Kamu kuruluşlarının KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarını giderici önlemleri acilen alması, sürdürülebilir ihracat ve dolayısıyla artan üretim kapasitesine paralel yatırım ihtiyacının karşılanabilmesi açısından önem arz etmektedir. İhracatçılarımızın rakip ülke ihracatçıları ile rekabetinin sağlanabilmesi için uluslar arası finansman imkanlarından yararlandırılması önemli bir gerekliliktir.

    Çözüm Önerisi:
    Eximbank'ın ülke bazında ve proje bazında kredi vermesinin sağlanması, ayrıca dış ticaretin finansmanı konusunda, uluslararası finans kuruluşları, kalkınma ve yatırım bankaları ile ortak çalışmalar yapılmalıdır.

    7- ÇİN VE UZAKDOĞU ÜLKELERİNDEN İTHAL EDİLEN KALİTESİZ VE UCUZ ÜRÜNLER, İHRACATÇIMIZIN REKABET ŞANSINI AZALTMAKTADIR
    Çözüm Önerisi:
    Çin ve Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalat (özellikle de laminatlar), tarafı olduğumuz uluslararası anlaşmalar çerçevesinde kontrole tabi tutulmalıdır.

    8- SANAYİ ODALARI
    İhraç ürünleri için Sanayi ve Ticaret Odalarından alınan belgelerin onayı için odalara gitmek gerekmektedir.

    Çözüm Önerisi:
    ATR dolaşım belgesi, Euro 1, Menşe Şehadetnamesi belgeleri satış ve belge onay işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi için gerekli altyapının kurulması, firmalarımızın zaman kaybına uğramaması için önem arzetmektedir. Sözkonusu belgelerin İhracatçı Birlikleri tarafından verilmesi yönünde çalışma yapılmalıdır.
  • yazar

    E-bülten için e-posta bırak