seyahat izin belgesi nasıl alınır

şehirlerarası seyahat izni nasıl alınır. seyahat izni, izin belgesi alma

Seyahat izin belgesi nereden alınır?

28-04-2020
Seyahat izin belgesi nereden alınır?
Coronavirus tedbirleri kapsamında son olarak uygulamaya alınan şehirler arası otobüs seyahatlerinde kısıtlama uygulamasında seyahat izin belgesi nereden ve nasıl alınıyor? Detaylar aşağıda

İlk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden beri yeni tip coronavirus COVID-19 salgınının etkisini en aza indirebilmek için yetkililer tarafından bir dizi önlemler alınmaya devam ediyor. Bu anlamda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şehirler arası otobüs seyahatlerinde kısıtlamaya gidileceğine dair ilk sinyalleri 27 Mart tarihinde yaptığı açıklamalarla verdi.

Soylu’nun açıklamalarının ardından Coronavirus Bilim Kurulu Toplantısı’nın aldığı tavsiye kararları ve akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ulusa Sesleniş konuşmasıyla yeni önlemler arasında bulunan şehirler arası seyahatler 28 Mart tarihinde izne bağlandı.

Hal böyle olunca zorunlu hallerde seyahate izin verileceği bu yeni uygulamanın detayları merak edilir oldu. Özellikle İstanbul’da ikamet eden vatandaşların belgenin nereden alındığına ilişkin araştırmaları dikkat çekti.

İstanbul Valiliği
Adres: Ankara Caddesi 34110 Cağaloğlu-Fatih/İstanbul
Mail: istanbul@icisleri.gov.tr
Telefon: +90 212 455 59 00

İşte Türkiye’nin 81 ili için seyahat izin belgesi nereden ve nasıl alınır?

  • Yaş sınırı olmaksızın şehir dışına çıkacak her vatandaş, şehirler arası seyahat izin belgesi almak zorunda. Gerekli şartları sağlayan 65 yaş ve üstü vatandaşlar da Seyahat İzin Belgesi alarak bu süreçte seyahat edebilir. Ancak bu vatandaşların her türlü koruyucu tedbiri alarak, gerektiğinde kullanmak üzere kullanmakta oldukları ilaçlarla birlikte maske ve koruyucu eldivenleri yanlarında bulundurarak seyahat etmelerine dikkat edilecektir.
  • İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan genelgeye göre tedavi ihtiyaçları sebebiyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat etmiş veya ağır hastalığa sahip olan vatandaşlar ve özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu istediği şehirde kalacak yeri olmayan vatandaşlar valilik izni alarak şehirler arası yolculuk edilebilecek.
  • Valilerin ve kaymakamların koordinesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi talebinde bulunulacak.
  • Büyükşehirde yaşayan ve şehir dışına çıkmak isteyenlerdenseniz, ikamet ettikleri ilçedeki kaymakamlığa giderek seyahat izin belgesinin çıktısını alıp doldurmanız, daha sonra bağlı olduğunuz mahalledeki en yakın karakola giderek izin belgesini onaylatmanız gerekiyor.
  • Büyükşehir’de yaşamıyorsanız valiliğe giderek seyahat izin belgesinin çıktısını alıp doldurmanız, daha sonra bağlı olduğunuz mahalledeki en yakın karakola giderek izin belgesini onaylatmanız gerekiyor.
  • İkametgahınız eğer başka bir ilde ise öncelikle nüfus müdürlüğünden ikametgah belgesi ya da e-devlet üzerinden online sistemden ikametgah belgesinin çıktısını alarak seyahat izni alabilirsiniz. Eğer yanınızda/aracınızda 65 yaş ve üzeri bir kişi var ise mutlaka o kişiye ait 65 yaş üstü seyahat belgesi almayı unutmayınız. Çünkü seyahat izin belgesi alınan kişiye aittir.
  • Kaymakamlık ve/veya valiliğe gitmek istemiyorsanız Seyahat İzni Belgesini e-Devletüzerinden de alabilirsiniz. Başvurunun e-devlet üzerinden nasıl yapıldığını öğrenmek için bkz: Fotoğraflı anlatım: E-Devlet üzerinden seyahat izin belgesine nasıl başvurulur?(Başvuru sonuçları için, Seyahat İzin Kurulu’nun değerlendirmesinin sonrasında başvuru sahiplerine SMS üzerinden bildirim yapılacaktır.) Başvuru formunun örneğini haberin en alt kısmında bulabilirsiniz.
  • Başvuruların dikkate alınması durumunda Seyahat İzin Kurulu şehirlerarası otobüs seferlerinin planlaması ve duyurulması ile ilgilenecek.
  • Otobüs yolculuğu yapacak vatandaşların listesi, telefon numaraları, gidecekleri yerin adresleri ile birlikte gidecekleri ildeki valiliğe belirtilecek. İllerine geleceği belirtilen yolcular valiliklerce il girişlerinde kontrol edilecek, karantina gerektiren bir durumla karşılaşılması halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantina altına alınacak. Karantinaya alınmayan ancak 14 gün süreyle gözlem altında kalması gereken vatandaşlara ise evlerinde kalmaları tebliğ edilecek ve sürekli olarak evde olup olmadıklar kontrol edilecek.

30 büyükşehir ve Zonguldak’a giriş çıkışlar yasaklandı

Ancak 4 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni kararlar sonrası 30 büyükşehir ve Zonguldak’a 15 gün süre ile giriş çıkışlar yasaklandı. Eğer aşağıda listelediğimiz 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta yaşıyorsanız ne özel araçla ne de otobüs ve uçakla seyahat yapmanız mümkün olmayacak. 30 Büyükşehir ve Zonguldak dışında bir şehirde yaşıyorsanız aracınız ile şehirler arası seyahat etmenizin önünde herhangi bir engel yok!

Türkiye’nin 30 büyükşehir listesi şöyle:

Adana – Adana Büyükşehir Belediyesi
Ankara – Ankara Büyükşehir Belediyesi
Antalya – Antalya Büyükşehir Belediyesi
Aydın – Aydın Büyükşehir Belediyesi
Balıkesir – Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
Bursa – Bursa Büyükşehir Belediyesi
Denizli – Denizli Büyükşehir Belediyesi
Diyarbakır – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
Erzurum – Erzurum Büyükşehir Belediyesi
Eskişehir – Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
Gaziantep – Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Hatay – Hatay Büyükşehir Belediyesi
İstanbul – İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İzmir – İzmir Büyükşehir Belediyesi
Kahramanmaraş – Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi
Kayseri – Kayseri Büyükşehir Belediyesi
Kocaeli – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Konya – Konya Büyükşehir Belediyesi
Malatya – Malatya Büyükşehir Belediyesi
Manisa – Manisa Büyükşehir Belediyesi
Mardin – Mardin Büyükşehir Belediyesi
Mersin – Mersin Büyükşehir Belediyesi
Muğla – Muğla Büyükşehir Belediyesi
Ordu – Ordu Büyükşehir Belediyesi
Sakarya – Sakarya Büyükşehir Belediyesi
Samsun – Samsun Büyükşehir Belediyesi
Şanlıurfa – Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
Tekirdağ – Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Trabzon – Trabzon Büyükşehir Belediyesi
Van – Van Büyükşehir Belediyesi

SEYAHAT İZİN BELGESİ BAŞVURU FORMU ŞÖYLE:

 

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak