Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün:“KOBİ’ler için 12 milyar liralık kredi hacmi oluşturuldu”

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün:“KOBİ’ler için 12 milyar liralık kredi hacmi oluşturuldu”

13-01-2012
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün:“KOBİ’ler için 12 milyar liralık kredi hacmi oluşturuldu”
Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) düzenlediği sohbet toplantısında, Kredi Garanti Fonunun yapılandırılmasıyla ilgili önemli adımlar atıldığını belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 12 milyar liralık kredi hacminin oluşturulduğunu söyledi. Ergün, Kredi Garanti Fonunun yeni yapısından KOBİ’lerin bugün yararlanmaya başladığını bildirdi.
Kredi garanti fonunun sermaye yapısının güçlendirildiğini, fonun sermaye yapısının 240 milyon liraya çıkarıldığını anlatan Ergün, Hazine’nin de fona 1 milyar lira kaynak aktardığını ve 12 milyar liralık kredi hacminin oluşturulduğunu söyledi.

Şimdi artık orta ölçekli, daha yüksek kredilere ihtiyacı olan yaklaşık 20 bin işletmenin her birinin maksimum 1 milyon lira kredi kullanabileceğini anlatan Ergün, ”Ama grup şirketleri ise bir grubun 3-5 şirketi birden kullanacaksa o zaman 1,5 milyon lira limitli olan bir kredi hacmi de KOBİ’ler için. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandı ve başvurular ilk defa bugün başladı” dedi.

Kredi Garanti Fonunun yeni yapısından KOBİ’lerin bugün yararlanmaya başladığını belirten Ergün, şu bilgileri verdi: ”Bankalara başvurular bugün başlayacak. Bugün itibariyle firmalar KOBİ’ler Hazine’nin de vermiş olduğu bu 1 milyarlık destekten ve 240 milyon liralık KOSGEBS’in kendi sermaye artışından kaynaklanan yeni kredi hacminden 20 bankayla anlaşma yapıldı. Bu 20 bankanın her biri kredi garanti fonunun bir şubesi gibi çalışacak ve teminat sıkıntısı çeken KOBİ’ler bu sistemden daha çok yararlanacaklar.

Kredi riskinin yüzde 65ini Hazine üstlendiği halde Hazine, bankaların istediği teminattan daha fazla, başka bir teminat istemeyecek. Bankalar yüzde 35ini üstleniyorlar. Sadece o yüzde 35lik teminat neyse o teminatla firmalar kredi kullanabilecekler. Diğer kısımda 240 milyon liralık sermaye artışı kısmından da riskin yüzde 80ini zaten KOSGEB üstleniyor, yüzde 20sini Kredi Garanti Fonu Üstleniyor. Bu sistem de bugün itibariyle yürürlüğe girmiş oldu.” Ergün, böylece esnafın 25 bin liraya kadar kredi kullanımıyla ilgili sistemi çalıştırmış olduklarını kaydetti. Aralık aylarında da artış trendi devam edecek.”
yazar

E-bülten için e-posta bırak