Modoko Başkanı Etem Özçelik : “Mobilya İhracatına Yeni Fuarlar İvme Katacak”

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Modoko Başkanı Etem Özçelik : “Mobilya İhracatına Yeni Fuarlar İvme Katacak”

13-09-2011
Modoko Başkanı Etem Özçelik : “Mobilya İhracatına Yeni Fuarlar İvme Katacak”
Mobilyanın başkenti Modoko, yaz aylarında iç pazarda canlanan mobilya sektörünün dış pazara yönelik hedeflerini açıkladı. Bu yıl mobilya sektörünün ihracat anlamında yakaladığı ivmeyi devam ettirmek istediklerini dile getiren Modoko Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, bu nedenle şu an karışık olan Ortadoğu'ya alternatif olarak yeni pazarlar belirlediklerini, fuarların bu anlamda çok önemli olduğunu söyledi.
Sektörün cansuyu ihracat
Modoko Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, genel seçimlerin ardından mobilya sektörü olarak belirledikleri yeni hedefleri açıkladı. Etem Özçelik, Modoko olarak kendilerinin de yakın bir dönemde gerçekleşen genel kurulla yeni bir döneme girdiklerini, bu yeni dönemde tasarımdan aldıkları güçle ihracatı artırmaya odaklandıklarını kaydetti.

Özçelik, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu pazardaki ihracat düşüşünün ardından siyasi gündemin kendilerini meşgul ettiğini söyledi. Bundan sonra yapılacak işlere kilitlenilmesi gerektiğini dile getiren Özçelik, "Mobilya sektörünün can suyu ihracat. Kan kaybedilen pazar varsa, mutlaka alternatif pazar arayışına girilmelidir. Sektör olarak bu anlamda çok hızlı hareket ettik. Güçlenen sektörümüz, eskiye oranla çok daha fazla fuara katılacak. Ülke içinde de artık güçlü fuarlarımız var. Can suyumuz fuarlar olacak" dedi.

Modoko, 2023 ihracat hedefinin yüzde 10'unu sırtlayacak
Türk mobilya sektörünün 170 ülkeye 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Etem Özçelik, 2023 yılında 6 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini hatırlatarak, Modoko'nun bu rakamın yüzde 10'unu sırtlamayı planladığını kaydetti. Çin'in 28 milyar dolarla 125 milyar dolarlık dünya mobilya ihracatının yüzde 25ine sahip olduğunu belirten Özçelik, Çin'i 13 milyar dolarla Almanya ve İtalya'nın izlediğini, Türkiye'ninse 18inci sırada yer aldığını aktardı. Özçelik, fuarlar ve yeni pazarlarla bu rakamı yukarı çekmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ortadoğu sıkıntılı ama mobilya ihracatı yüzde 20 artıracak
Bu yıl, Ortadoğu pazarında yaşanan olumsuz gelişmeler rağmen yurtiçi pazarda yüzde 10 büyüme beklediklerini söyleyen Özçelik, ihracatta ise yüzde 20 artış yaşanacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Bunun da istihdamı yüzde 5 oranında büyüteceğini bildiren Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Özçelik, bu durumda 500 bin kişinin çalıştığı mobilya sektöründe, 25 bin kişinin daha iş bulması anlamına geldiğini dile getirdi. Fuarların sektör ihracatını artıran en önemli unsur olduğunu anlatan Etem Özçelik, "Türk işadamları eskiden Avrupa'da bir fuara katılmak için günlerce bekletilirdi. Bugün ise kendi fuarımızı yapar konuma geldik. Komşu ülkelerle vizelerin kaldırılması da satışları ciddi anlamda etkiledi. Türk mobilyası, yeni tasarımlarıyla dikkat çekici konuma geldi. Artık dünyayla rekabet edecek durumdayız" diye konuştu.
yazar

E-bülten için e-posta bırak