Mehmet Şimşek:’Türkiye değer kaybından daha fazla etkilendi’

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Mehmet Şimşek:’Türkiye değer kaybından daha fazla etkilendi’

02-12-2016
Mehmet Şimşek:’Türkiye değer kaybından daha fazla etkilendi’
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, doların ABD’deki başkanlık seçimleri sonrası tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazandığını ifade ederek, "Türkiye belki bir miktar daha fazla etkileniyor doğru ama Türkiye çok büyük badireler atlattı" dedi. Şimşek ayrıca, günübirlik kur hareketlerini değerlendirmediğini bildirdi.Çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Batman’a gelen Şimşek’i havalimanında, Batman Valisi Ahmet Deniz, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Topuz, Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin ve partililer karşıladı.

'Türkiye değer kaybından daha fazla etkilendi'

Günübirlik kur hareketlerine ilişkin hiçbir zaman açıklama yapmadığına da değinen Şimşek, Amerikan Birleşik Devletleri'ndeki başkanlık seçiminden sonra Amerikan Merkez Bankasının daha hızlı faiz yükseltme ihtimaline karşın bütün gelişmekte olan ülkelerde para birimlerinin dolara karşı değer kaybettiğini aktardı.

Şimşek, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın birçok gelişmekte olan ülkesinde para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğini anlattı.

Türkiye'nin bundan daha fazla etkilendiğine değinen Şimşek, "Türkiye belki bir miktar daha fazla etkileniyor doğru ama Türkiye çok büyük badireler atlattı. Türkiye hain bir darbe girişimine sahne oldu, onu bertaraf etti ama onun etkileri oldu. Türkiye terörle mücadelede hiç bir zaman olmadığı kadar güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor ama terör tehdidi Türkiye'yi etkiledi." şeklinde konuştu.

'Terör olayları cari açığı etkiliyor'

Şimşek, son dönemlerde artan terör olaylarının cari açığı olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Turizmde 30-32 milyar dolar gelir elde ederken belki bu yıl 18-19 milyar dolara düşmüş olduk ve bu terör tehdidi, terör eylemleri nedeniyle olacak. Bu da cari açığımızı olması gerekenden çok daha yüksek bir düzeyde tutuyor. Şu anda dışarıda olup bitenler ister istemez yansıyor. Petrol fiyatları, üretim kısılması kararı üzerine hızla yükseldi. Bu da Türkiye'nin cari açığının yükselmesine neden oluyor. Yani içeride yaşadığımız sorunlar var; hain darbe girişimi, artan terör eylemleri, yakın coğrafyamızdaki sorunlar, bu Türkiye'yi negatif yönde ayrıştırdı ama bir de küresel bir risk iştahında azalma var ki onu da görelim."

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak