Malezya MIFF 2012 Mobilya Fuarı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Malezya MIFF 2012 Mobilya Fuarı

15-05-2012
Malezya MIFF 2012 Mobilya Fuarı
Yayın grubumuzun bu yılki Uzakdoğu turu, bölgenin önemli mobilya imalatçı ülkelerinden olan Malezya'da kapılarını 17 yıldır açan ve uluslararası niteliği ile önemli bir işleve sahip olan Malaysia International Furniture Fair (MIFF) ile başladı. Başta Malezya Plantasyon Endüstrileri Bakanı ve ulusal dernek yöneticileri olmak üzere ülkenin ileri gelen isimleri ile tanışan yayın grubumuz, MIFF'i satın alan İngiliz kökenli fuarcılık devi UBM'in Asya Direktörü Jime Essink ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Malezya, belki de geniş hammadde kaynakları, ilerlemiş ahşap teknolojisi, yaygın mobilya imalatı ve dünya pazarlarına entegre olmuş ticaret ağı ile Güney Doğu Asya'nın sektör açısından Çin'den sonra en ilerlemiş ülkelerinden biri konumunda.

Çevre ülkelerinden pek çoğu ya hammadesini buradan temin ediyor ya da üretimini burada gerçekleştiriyor ve ülke sınırları içerisinde üretilen mobilyanın %80'i de ihraç ediliyor. Dış pazarlarda ve dünya ekonomisindeki olumsuz koşullardan ve Çin, Vietnam gibi düşük fiyatlı mobilya üreten ülkeler ile kıyasıya bir rekabet yaşansa da, Malezya bu mücadeleden çok şey kazanmışa benziyor. Ülkede eskiden sadece üretim ve üretilen miktarlara odaklı bir mobilya sektörü varken, şimdilerde firmalar giderek tasarıma ve sürdürülebilirliğe yoğunlaşır ve dünya trenlerini yakından takip eder bir düzeye gelmiş durumdalar.

Dünya mobilya ihracat sıralamasında da ilk on içerisinde bulunan Malezya'da, sektördeki bu hareketlilik, ülkenin mobilya fuarlarına da yansımış konumda. Kuala Lumpur'da 17 yıldır kapılarını açan ve bu zaman içrisinde kendisi ile birlikte sektörü de geliştirerek dünya pazarlarına açan MIFF fuarı, bu başarısını kuşkusuz hükümet, ve derneklerin yanısıra efsanevi Tan Chin Huat ve ekibine borçlu.Önceleri bir otelin alt katındaki bir iki salonda başlayan Malezya Uluslararası Mobilya Fuarı MIFF, zamanla KualaLumpur'daki üç farklı bölgede eş zamanlı gerçekleşen bir etkinlik haline geldi. Dünya mobilya ticaretinin önemli isimleri, uluslararası dernekler, yayın kuruluşları ile kurduğu yakın ilişkiler ve organizasyon yeteneğini ülkenin gelişkin altyapısı ve turizm -eğlence sektörüyle birleştirerek mobilya pazarlarının tüm oyuncularını Malezya'ya çekmeyi başaran MIFF, yıllar boyunca rakipsiz bir biçimde sürdürdüğü tekelini zamanla yitirmeye başlayarak, son üç yıldır dernek tarafından desteklenmekte olan EFE fuarı ile kıyasıya bir mücadel içerisine girmiş durumda.

Ancak sektörün bu bölünmüşlüğü bile, Tan Chin Huat'ın neredeyse tek başına yürüttüğü mücadeleyi pek etkilememiş ve MIFF hal hazırda 2012 yılının 06 - 10 Mart tarihleri arasında kapılarını Putra World Trade Center PWTC ve Matrade Exhibition & Convention Center MECC gibi iki ayrı alan üzerinde 18. kez açma ve alabildiğine uluslararası bir etkinlik düzenleme başarısını elde etmiştir.

Tan Chin Huat'ın bu başarısı ve sektördeki 20 yıl civarındaki çabalarının uluslararası fuar firmalarının dikkatini çekmemesi mümkün değildi. Nitekim yakın zaman öncesinde, bir süredir başta Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülkede fuarları satın almakta olan UBM firması MIFF'e teklif götürmüş ve uzun süren pazarlıklar sonucunda şirketin %70 hissesini satın almıştır. Jimé Essink'in söylediğine göre Tan Chin Huat en az 2 yıl daha fuarın başında kalacak ve çalışmalarına UBM adina devam edecektir. Bu yılki MIFF fuarında 75.000 m2'lik alan üzerinde 11 farklı ülkeden 433 katılımcı firma ürünlerini 140 ülkeden gelen 6,605 profesyonel ziyaretçi ile buluşturdu ve fuar sırasında 830 milyon ABD doları civarında bir satış gerçekleştirildi. Bu rakam, 2011 siparişlerinin % 6.68 oranında daha fazla olup bunun neredeyse yarısından fazlası Asya dışı ticaretten sağlanmıştır. MIFF'in uluslararası niteliğine en güzel örnek, ziyaretçilerin sadece 49.6'sı ASEAN ülkeleri, Uzakdoğu ve diğer Asya ülkelerinden gelirken, % 50.4 gibi büyük bir oranının dünyanın diğer bölgelerinden gelmiş olmalarıydı. % 12.9 ile Avrupa, % 11.1 ile Ortadoğu, %9.4 ile Afrika, % 8.9 ile Avusturalya ve % 8.2 ile Amerika'dan MIFF'i ziyaret etmek için uzu bir yol kateden bu alıcılar, fuar boyunca gerçekleşen çeşitli etkinliklerden de yararlandılar.

MIFF 2012 sırasında gerçekleşen bu etkinlikler arasında Furniture Excellence Award FEA, Ideation Award IA ve Beste Presentation Award BPA gibi gibi yarışmalar ve bunların ödül törenleri ile çeşitli sektör kurumları tarafından gerçekleştirilen "Tasarımın Geleceği" ve "Yeşil Teknoloji" konulu sunumlar vardı. Fuar boyunca ayrıca ağırlıklı olarak gençlre yönelik mobilya tasarımı konusundaki paneller ve çeşitli dernek ve resmi kurumlar tarafından yapılan ahşap teknolojileri mobilya pazarı konulu toplantılar yapıldı.

MIFF 2012 sırasında aynı zamanda Genel Sekrterliğini yaptığımız IAFP adına çeşitli uluslararası toplantılara katılmanın yanısıra dünya mobilya pazarlarını yakından ilgilendiren temaslarda bulunduk. Bunlara ilişkin derlediğimiz makaleler ve duyuruları budan sonraki sayşılarımızdan takip edebilirsiniz.
yazar

E-bülten için e-posta bırak