Maksder Başkanı Osman Mertöz ile Mobilya Aksesuar sektörünü konuştuk

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Maksder Başkanı Osman Mertöz ile Mobilya Aksesuar sektörünü konuştuk

17-09-2020
Maksder Başkanı Osman Mertöz ile Mobilya Aksesuar sektörünü konuştuk
Değerli Mobilya dergisi okurları, yaşadığımız pandemi sürecinde sektörün nabzını tutmak, bu amaçla da sektör temsilcilerinin bu sürece yönelik görüşlerini paylaşmak düşüncesiyle bir dizi canlı yayın akışı gerçekleştirdi. Zoom ve İnstagram üzerinden gerçekleşen bu yayınları, sürece yönelik önemli değerlendirmeler içermesi nedeniyle okurlarımızla paylaşma ihtiyacı duyduk. Bu yayındaki konuğumuz, yüzlerce üretici on binlerce çalışanlardan oluşan devasa bir sektör olan Maksder Mobilya Aksesuar Sanayicileri başkanı Sayın Ali Osman Mertöz, Yayınımıza hoşgeldiniz sayın Başkan nasılsınız?

Değerli Mobilya dergisi okurları, yaşadığımız pandemi sürecinde sektörün nabzını tutmak, bu amaçla da sektör temsilcilerinin bu sürece yönelik görüşlerini paylaşmak düşüncesiyle bir dizi canlı yayın akışı gerçekleştirdi. Zoom ve İnstagram üzerinden gerçekleşen bu yayınları, sürece yönelik önemli değerlendirmeler içermesi nedeniyle okurlarımızla paylaşma  ihtiyacı duyduk.

 Bu yayındaki konuğumuz, yüzlerce üretici on  binlerce çalışanlardan oluşan devasa bir sektör olan  Maksder Mobilya Aksesuar Sanayicileri  başkanı  Sayın Ali Osman Mertöz, Yayınımıza hoşgeldiniz sayın Başkan nasılsınız?

Ali Osman Mertöz : çok teşekkür ederim hoş bulduk öncelikle  sizi tebrik ediyorum,  çok güzel bir aksiyon yapıyorsunuz,  ben eminim ki birçok katılımcıya sektörümüzün birçok değerli mensuplarına sizin soracağınız güzel sorularla  önemli bilgiler sunacağız.  Sorularınızın sektörümüzün beklentilerine de katkı üretmesini diliyorum. 

Nesip Uzun :Değerli okurlar,bu arada her ne kadar sayın başkan, Maksder hakkında önemli bilgileri bizlerle paylaşacak olsa da yine de  Dernek hakkında kısa bir açıklama yapmak istiyorum. Hayatımızın vazgeçilmezleri içerisinde olan Mobilya Aksesuarları, mobilyalarımızın mutfak ve pek çok dekorasyon malzemesinin ruhu gibidir. bir bayanın takı malzemesi neyse Mobilya'nın kulpu rayı menteşesi bağlantı elemanları da odur her gün kullandığımız ve bir zamanlar sadece Misafirlerimize çok önemli konuklarımıza açtığımız o gizemli  odalarda değerli bir mücevher gibi korunan mobilyalarımızın en değerli unsurlarından biri de kullanılan aksesuarlardır.  Mobilya dediğimiz  yüzlerce üretici on  binlerce çalışanlardan oluşan devasa bir sektörden bahsediyoruz. Maksder Mobilya Aksesuar Sanayicileri mobilyacılara bu aksesuar ve bağlantı elemanları üreten en önemli tedarikçilerden biridir.  Biz de bu akşam Sayın başkanı konuk ettik, umarım güzel bir söyleşi olur. Sayın Mertöz, Mobilya Aksesuarları bugün için tüketici gözünde hak ettiği yerde midir,  temsil ettiğiniz kurum açısından konuyu aydınlatabilirmisiniz?

Ali Osman Mertöz : Çok teşekkür ederim tüketici  gözünden konuya  iki açıdan bakmak lazım bir tüketici gözüyle yani ortalama vatandaş gözüyle birde üretici yani Mobilya'nın içinde olan üretimin içinde olan profesyonel insan gözüyle bakmak lazım. Önce ortalama vatandaş gözüyle bakarsanız   o mobilya aksesuarlarının içinde ama farkında değil. Sizde sözünüzün başında söylediniz, gerçekten 10 binin üstünde farklı ürünlerle evimizde ofisimizde banyomuzda mutfağımızda en değerli varlıklarımız olan bebeklerimizin evlatlarımızın yataklarında karyolalarında yani insanın, yaşamın olduğu her yerdedir.   Düşünün bir mobilya kulpu olmadan çekmeceyi açabilir misiniz,  mobilyanın tekeri yoksa hareket verebilir misiniz rayı menteşesi olmadan Mobilya olabilir mi ?  100 - 200 sene önce yapılan mobilyalar da belki menteşeye  ihtiyaç yoktu,  bugün Mobilyaya gerçekten anlam katan işlevsellik katan ciddi anlamda inovasyon ve Mühendislik katan çok önemli bir sektördür mobilya aksesuarları sektörü, yani kenar bandı biliyorsunuz kenar bandı suntayı kapatan son derece endüstriyel bir ürün  kenar bandı olmadan artık panel Mobilya üretmek mümkün değil.bir minifilks olmadan Mobilya üretmek mümkün değil,  kiler sistemleri olmadan, ankastre çöp kovası kaşıklığı olmadan bir mutfak düşünebiliyor musunuz.  Onlar olmadan mobilya üretimi ve tasarımı düşünemiyorum. 

Nesip Uzun : Tüm bunların ışığında değerlendirdiğimizde dünden bu güne Türk imalatçısı gerek üretim, gerekse de tasarım noktasında  bu gün nerede sizce?

Ali Osman Mertöz : Çok  ama çok ciddi yol katettik . Katettiğimiz yolu bir örnekle vurgulamak istiyorum,  2005 yılında Almanya İnterzum fuarına biz firma olarak katıldık ilk defa da 2001 yılında  İnterzum fuarını ziyaret ettim.  Büyük bir hayranlıkla standları dolaştım 2003 yılında hiç kaçırmadım İnterzum Fuarı tarihini ajandama böyle koyu, kalın harflerle yazdım,  ondan öncede İtalya’daki Sasmil fuarına  gitmiştim,  fuarlara gitmekle ufkumuz  değişti  ve kendime  bir hedef koydum böylece uluslararası fuar yolculuğumuz başlamış oldu.  biliyorsunuz  ülkemizde de 22 yıldır sektörümüzün de temsil edildiği Tüyap İntermob fuarı yapılıyor.  Eğer şartlar oluşursa 23. sü yapılacak.  Dilerim  Pandemi etkisini kaybeder,  Fuar çok önemli bir ticari platform, fuarı, özellikle  ihracat anlamında çok önemli bir ticaret platformu olarak görüyorum. Aynı zamanda da sektör mensupları burada birbirlerini motive ediyorlar.  Ekonomiye de çok önemli bir katkı.  2005 yılında İnterzum Fuarına katıldığımda bakın Türk katılımcı sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdı en son 2019 yılında geldiğimiz noktaya bakın Nesip bey İnterzum fuarında Almanya ve İtalya'dan sonra 3. büyük katılımcı ülkeyiz. Geçen yıl 154 tane Türk katılımcı vardı.

1980'li yıllarda Mobilya Aksesuarları üretimi başladı, ve önemli bir  talep başladı. Bu süreç 1990’larda artarak devam etti ve 2000'lerin başlarında daha da gelişti. 1980'lerde Mobilya aksesuarı üreten firmaların birçoğunun asıl işi bu değildi, ya kalıpçıydı ya da  Otomotiv yan sanayisi yapıyordu . Şu  parçaya ihtiyaç var Bunu Yaparmısın,üretirmisin diyerek başladılar, daha sonra özellikle Derneğimizin bünyesinde bulunan firmalarımızın hemen hemen tamamı tek işi Mobilya Aksesuarları  üretmek oldu.  Mobilya Aksesurları artık öyle bir uzmanlık  haline  geldi ki, örneğin kulp  üretmek ayrı  uzmanlık oldu. Rekabet edebilmesi için ölçek bazında üretim yapılması gerekiyor.  Yani fiyatıyla kalitesi ile teslim zamanıyla ürün çeşitliliğiyle gerçekten başlı başına bir üretim planlaması gerekiyor. düşünebiliyor musunuz 3000 farklı kulp ve 3000 farklı modeli olan arkadaşlarımız var. 3000 farklı modelde her modelin  rengini düşünün krom kaplayacaksın,  mat  krom mat nikel efendime söyleyeyim altın kaplayacaksın gümüş kaplayacaksın daha sonra antik kaplamalar çıktı biliyorsunuz, yani Derya Deniz bir iş bu.

Nesip Uzun :Mobilya Aksesuarlarının temelinde  bu kadar geniş bir pörtföy ve bir o kadar da  ürün malzemesi var. Peki  bu emeğin  karşılığında Şunu diyebilirimiyiz bizim varlığımızı belirleyen  bu pazarda  kral kim?  Üreticimi,   tüketicimi  yoksa Toptacı mı büyük mobilya üreticileri mi? , pazarı kim belirleyecek yoksa evdeki mutfağını yaptıran son tüketici mi?  O zaman  Ayşe Teyze’nin buradaki rolü nedir, Onlar Kral ve belirleyici olduğunda aksesuar hak ettiği yeri alır mı sizce?

 Ali Osman Mertöz : şu anda aksesuar hak ettiği yerde, fakat  çok daha ileriye taşımak için bizim ciddi bir çabamız var. Özellikle ev hanımlarının, tercihi çok önemli. Biz üreticiler, eğer tüketicileri anlayamazsak son kullanıcılardan bahsediyorum , onlarla hemhal olmazsak yani empati kuramazsak  başarılı olmamız mümkün değil. Bu sadece bizim sektörümüz içinde değil aslında her sektör için böyledir. Kime hizmet ediyorsun onu bileceksin hizmet ettiğin sektör değer ürettiğin sektörü anlayamıyorsanız gelişmenizi ilerletmeniz işinizi büyütmeniz mümkün değil.  Basit örnek  vereceğim  biliyorsunuz bir film üreten Japon firma vardı resmen    şu an İsmini hatırlamıyorum  bundan sadece 20 yıl önce dünyanın en büyük 10 firmasından biriydi  ama dijital dünyada  parmakla oynadığımız aletler çıktı o firma tamamen kayboldu dolayısıyla gerçekten sektörü iyi analiz etmemiz gerekir. şimdi Ayşe teyze bizim için çok önemli ve bir başka önemli olan grup daha var  Mobilya Tasarımı yapan tasarım grupları onlar da bizim için çok önemli. Biz o tasarım gruplarıyla aksesuarcılar olarak el ele Gönül gönüle vermeliyiz.  Mobilya son nihayi üründür. Peki  mobilyanın tamamlayıcıları nelerdir? Öncelikle panel  olmazsa olmaz nedir,   paneli yaptınız   peki tek başına  panelden mobilya üretebilirmisiniz,  bizim sektörde sadece panel diye düşünmeyin yumuşak grup var yumuşak grup zımba telinden kabarasına, işte koltuk altlarında kullanılan  dar dokuma dediğimiz parçalardan, koltukların yere yumuşak basması için  pingolara  kadar yüzlerce çeşit üreten bir aksesuar yan sanayi var.  Hareketli mobilyalarda makaslar olmazsa bakın dar alanları dar mekanları insanlar rahat kullanamaz.  Kayseri’de bir firma çıktı dev gibi  bütün dünyaya mal satar oldu ve arkasından bir sürü firmayı sürükledi. Neyle başladı çekyat ile başladı. Çekyata menteşe, makas lazım  dolayısıyla aksesuar gerçekten Mobilya'nın en inovatif Mühendislik yönüdür ve  çok önemli bir parçası olanAksesuar olmadan mobilyanın olacağını düşünemiyorum.

Nesip Uzun :Osman Bey  Türk Mobilya aksesuar sektörünün ülkedeki ve dünya aksesuar  sektöründeki  yeri ne? dünden bugüne yerli üreticilerin Mobilya sektöründeki payı nedir? Bundan 20 yıl önce az önce  ifade ettiğimiz bazı ürün gruplarını Türkiye  üretemiyordu ama bugün hemen pek çok alanda, Üstelik uluslararası Global birer aktör haline geldiler dünden bugüne  bizim Mobilya sektörünün ülke bazındaki Payı nerelere yükseldi ve  dünyadaki yerimiz nedir?

 Ali Osman Mertöz : Teşekkür ederim Nesip bey, ben zaten Bunu söylemeye çalışırken çok yerinde bir soru sordunuz Çin 1.sırada Mobilya Aksesuarlarında Almanya 2.sırada Avusturya 3. sırada İtalya 4. sırada bakın gururla söylüyorum Türkiye dünyanın 5. büyük üretim ve ihracat yapan Ülkesidir. Ben burada bütün  MAKSDER üyelerini yürekten kutluyorum. Dünyada 5.yiz,  bizim  derneğimizin yönetim kurulumuzun üyelerimize söylediğimiz şey 2023 ya da en geç 2024 yılında İtalyanlar'ın elinden dördüncülüğü almak  olacaktır. Ben buna yürekten inanıyorum Nesip Bey , İtalyanların elinden 4.lüğü alacağız, ondan sonra hedef 3.lük sonra Hedef 2.lik sonra hedef 1.lik  tabi bunlar  kademe kademe olacak. bakın Global rakiplerimizin en yoğun  olduğu ülke Almanya İtalya Avusturya,yıllardır Türkiye'deler ve bu firmalar çok ciddi bir şekilde konuşlanmışlar. 20 yıl önce gelip buralarda şirket açmışlar, gelip buralarda depolar oluşturmuşlar.  Bizler de sektör olarak büyümemize paralel olarak İlgili devlet kurumları, ithalat Genel Müdürlüğü'ne özellikle ekonomi Bakanlığına ve Ticaret Bakanlığına yoğun bir şekilde kendinizi ifade etmek için o bakanlıkların kapısını aşındırdık. O bakanlıklara şunu söyledik  bu sektör büyüme potansiyeli çok olan bir sektör, biz bu ülkede menteşenin, Rayın, bağlantı elemanlarının, Tekerin Sürme Kapı Sistemlerinin, kralını üretiyoruz.  Lütfen bizi Çinli  firmalara ezdirmeyin dedik. Devletimiz  burada o kadar akıllı bir karar verdi ki bu ülkelerden gelen ürünlere Fon uygulandı. Fon uygulamasıyla bugün sektörümüz bu noktalara  geldi, dünyada 5 olduk  eğer o günkü karar doğru karar alınmamış olsaydı biz bu 5.liği yakalayamazdık. Bu gün güçlü yerli üreticilerimiz olmasaydı,   Pandemi  sürecinde Çin'den, İtalya'dan ürün ithal edebilirmiydik.

2008 yılında Biz Derneğimizi kurduğumuzda kendimize geldik. Ben, dernek yönetim kurulunda dedimki , arkadaşlar bizim federasyon kurmamız lazım neyle Mobilya aksesuar ve üretici dernekleri ile ve bu hayalimiz gerçekleşti . Mosfed diye bir federasyon kurduk . Mosfed  Federasyonu'nda ilk 6 kurucu üyesinden bir tanesi Maksder dir ve ben bunu gururla söylüyorum.  ben şu anda Mosfed  Federasyonunda yönetim kurulu üyesiyim Mosfed  Federasyonunda Biz 6. 7. 8. 9.10.11. üye olan derneklere diyoruz ki biz daha Mosfed hayatta yokken Mosfed  Fikri oluşmamışken  dernekte yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla o günkü başkanımız Munis beydi ve ben biliyorsunuz 4 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptım ikinci başkanlık yaptım aynı zamanda Maksderin kurucu üyelerinden biriyim iki yılda üye olarak yaptım daha sonra da dedim ki sürekli aynı kişiler yönetimde kalmasın Ben feragat ediyorum sağ olsun Benimle  beraber yeni arkadaşlar yeni yüzler gelmesi gerekiyordu. Array firmasından Kenan bey de bu görüşü destekledi ve Kenan beyde feragat etti sonra yeni arkadaşlarımız geldiler.

Bugün global rakiplerimizekarşı eğer devletimiz  o günkü kararı almamış olsaydı bu noktaya gelemezdik.  Türkiye’de bir oyuncak sektörü vardı biliyorsun bunu tamamen  Çin yerle bir etti yapma çiçek yapanlar bir çiçek sektörü vardı, bugün var mı bir tane bile üretici  kalmadı. tamamen Çin yerle bir etti, şBu gün bizim yerli üretici arkadaşlarımız çata çata  Aslanlar gibi Çinli üreticilerle rekabet yapıyorlar ,bakın sektörümüz bilimi bilgiyi inovasyonu sonuna kadar kullanıyor. Bir çok firmamızda bugün tasarım merkezi Ar-ge merkezlerimiz var.  o Ar-ge merkezlerimizde  ciddi anlamda çok önemli ürünler tasarlıyoruz. Bir ülkede Araba üretirseniz oranın elektroniği gelişir, yan Sanayisi gelişir, boyası gelişir, saç teknolojisi gelişir, kalıpçılığı gelişir, Golabal rakiplerimiz bundan çok rahatsız söyleyeyim Türkiye'de Mobilya aksesuar sanayisinin gelişmesinde çok rahatsızlar,   niye çünkü güç ellerinden gidiyor.  10 sene önce Türkiye'deki ithal mobilya aksesuarlarının Pazar payına bakın bir de bu günkü 2019'daki ithalatın paylarına bakın, onun için  Nesip Bey üretmeye devam edeceğiz.  Ar-ge’ye devam edeceğiz, bilime bilgiye devem edeceğiz,  şimdi başka ne yaptık biliyor musunuz üniversitelerle işbirliği yapmaya başladık. Benim bugün hedefim en az  10 tane üniversite ile özellikle İstanbul Orman fakültesini, endüstriyel tasarım bölümü olan okulları ve Hacettepe ağaç işleri bölümlerini  sektörümüzde iç içe getirmeye kaynaştırmaya çalışıyorum. aynı zamanda şimdi bir tasarım yarışması yapıyoruz. Biliyorsunuz,  bu yarışma Maksder’de  geleneksel hale geldi.  Bu Pandemi  süreci içerisinde de biz bu tasarım yarışması için her türlü altyapıyı hazırladık.  Şubat ayında Biz genel Kurulumuzu yaptık,  Şubat'ın hemen sonunda tasarım yarışmasının şartnamesini  hazırladık.  Tasarım  yarışmasının jüri üyelerini belirledik  ve özellikle  Türkiye’nin önemli üreticilerinde Tasarımcı olarak görev yapan Ar-ge’ ci olarak görev yapan üretimin içerisinde olan en az iki tane profesyonel arkadaşımız olsun istedik.

Ali Osman Mertöz : Sizin gibi sektöre çok  emek vermiş ve sektörün bütün paydaşlarını bilen bir kişi ile Röportaj yapmak ve bu şekilde konuşmaktan büyük keyif alıyorum.  Bilmeyen insanlar tabii sektörü çok iyi algılamıyor siz işin hem Makinacılar tarafındasınız ,Panelcileri çok iyi tanıyorsunuz, aksesuar üretenleri çok iyi tanıyorsunuz yani MOBİLYA DEKORASYON Dergisi 29.yıldır bu sektörlerin içinde. Daha nice yılları olsun inşallah.

Nesip Uzun : gerçekten de Türk Aksesuarları bu gün için ciddi bir Global aktör durumunda ve bu firmalar için ihracat çok önemli.  Büyük ihracatçı firmalarımız üretimlerinde  yerli mobilya aksesuarları  kullanmaya başladılar, Öte yandan da aksesuar üreticilerimiz bizzat kendi markalarıyla dünyanın her yerine ortalama 150 ülkeye Mobilya aksesuar ürünlerini  ihraç ediyorlar.  Bu anlamda dünden  bu güne çok yol kat edildi diye düşünüyorum. hem mobilya üreticimiz  hem de  uluslararası büyük firmalar Türk aksesuarlarını  pek çok avantaj dan dolayı tercih ediyorlar. Sayın  Başkan siz  Maksderin  yönetim kurulu başkanısınız, bize biraz da Maksder’den  bahsedermisiniz , sektörün yüzde kaçını temsil ediyor,  dünden bu güne neler yapıldı?

 Ali Osman Mertöz : Maksderi yine sözlerimin başında söyledim, 2008 yılında kurduk. Tabi Onun öncesinde yine bir çalışmamız var. Hatta benim sektörümüzün çok değerli Yaklaşık 15 tane üyemizin (o zaman üye  değil) arkadaşımızı meslektaşımızı ben 2007 yılında Radisson Sas Hotel’de topladım.  Telefon açtık, sağ olsun herkes de, aradığım bütün arkadaşlarım, dostlarım, meslektaşlarım, sektör mensupları bu davetime  icabet etti ve 2007 yılında toplandık. Böyle aylardan da Mayıs ayı falandı konuştum beraber bir akşam yemeği yedik. tabii Afedersiniz 2007 dedim değil mi 2006 yılında 2006 yılında sonra bir dernek kurmamız gerektiği konusunda kendi aramızda bir fikir birliğine vardık. Ancak açıkçası herkes işinin yoğunluğundan kendi hayat telaşı içerisinde bu  fikri sahiplenemedik,  yani hayata geçiremedik . 2007 yılında Moskova'da bir fuar oldu,  Türk üreticileri, Maksder  üyeleri o fuarın en ücra salonuna verilmişti.  Diğer salonlardan  bizim fuara geçmek için öyle 90 santime iki metre boyunda  bir Aralık açmışlar o Aralık'tan insanlar ziyaretçiler  orayı  bulurlarsa gelecekler. Fuar boyunca arkadaşlarımızın  morali çok bozuldu, doğru dürüst ziyaretçi gelmedi. Orada fuar  firmasının Türk üreticisine Türk sanayicisine verdiği zarar nedeniyle zaman kaybettik para kaydettik moralimiz bozuldu ve dönüp geldiğimizde Evet dernek kurmanın  zamanı geldi dedik.  Bazen insanların Nefsine gururuna ağır  gelen şeyler hakkında hayırlı  oluyor o olayın sonunda birlikten güç doğar, beraberlikten ciddi bir Sinerji doğar düşüncesiyle  2008 yılında Maksder’i  kurduk.   önce biliyorsunuz Haliçteki  yerde derneğimizin büyük merkezini korduk  daha sonra çok şükür arkadaşlarımızın ciddi gayretleriyle bir mülk  aldık ve derneğimizin merkezini Beylikdüzü'ne taşıdık. daha sonra 2019 seçimlerinde de sağ olsun arkadaşlarımızın Büyük bir teveccühü  oy  oy birliğiyle bizim yönetimimizi seçtiler, biz 2019'da yönetimi devraldığımız da 53 tane üyemiz vardı Nesip Bey   53 üye ile  yola çıktık an itibariyle 2020 Şubat ayında genel kurulumuzu yapana kadar 66 üyeye ulaştık. bakın 53’den 66 bakın 13 tane yeni üye ilave ettik ,  şu anda 64 üye ile yolumuza devam ediyoruz 64 üye  içerisinde çok ciddi ihracat yapan 1000’in üzerinde kişiye istihdam sağlayan çok değerli üretici üyelerimiz var, biz bu üyelerimizde sizde söylediniz ya bu çok doğru tam 152 ülkeye ihracat yapıyoruz.  Ölçemediğinizi yönetemezsiniz mantığıyla  bütün arkadaşlarımızdan ihracat yaptıkları ürünlerin gitip  numaralarını  istedik ve numaralarını sağolsunlar gönderdiler.ben bu  numaraları ihracatçılar Birliği'ne gönderdim lütfen dedim Türkiye'nin numaralarına göre ihracatını söylermisiniz?  Rakam ne çıktı burada gururla söylüyorum, bir çok üye  arkadaşımız bunu bilmiyor 1 milyar  800 milyon dolar Mobilya  aksesuarları ihracatı 1 milyar 800 milyon dolar.   Mobilyayla beraber üç buçuk milyar dolar  Mobilya ihracatı var . İçerisinde ortalama %8 diyorum ben Hatta bazen 10-12'ye kadar çıkıyor ürünlerinden Mobilya Aksesuarları biraz daha yoğun kullanılıyor, %10 diyelim Bakın 3,5 milyar dolarlık Mobilya ihracatı içerisinde 350 milyon dolar aksesuar gidiyor Bunu da sayarsınız 2 miyar 150 milyon dolar biz ihracat yapıyoruz çok önemli çok önemli bir rakam bu.  Çok çarpıcı bir bilgi daha vereceğim Türkiye'nin ihracatının kilogram fiyatı 1.4 dolar,     biliyormusunuz biz inovatif katmadeğerli ürünler satıyoruz Global rakiplerimiz bundan ürküyor,  rahatsız oluyor bunu üstüne basa basa söylemek istiyorum , biz gururla yerli ve milli  demek zorundayız gururla Türk Malı demek zorundayız .  Ben Mobilya alırken Mosfed’de  de bir gün şöyle söyledim toplantıda Arkadaşlarınıza toplantıda lütfen dedim mağazalarınızda ki  tezgahtarlarınıza Kulp’u ithal demeyin   %100 Türk Malı diyelim. Tamammı  biz Eğer %100 Türk malımı içselleştirmezsek  ve bu ülkeyi bu sektörü büyütemeyiz, Evet cenabı Allah bana ömür verirse inşallah Bir ikinciliği de alırız biz birinciliği de alırız .Türk insanı çalışkan  Türk insanı gerçekten hırslı şimdi bu pandemi döneminde Ben öyle zannediyorum ki dünyada evinde en çok çalışanlardan,  çalışan uluslardan bir tanesi Türklerdir.  En azından ben kendimi biliyorum, sektörümle  ilgili bir Zoom toplantısı oluyor, hiç üşenmiyorum, Bugün evdeyim yatayım oturayım demiyorum

Nesip Uzun :  sayın Mertöz, sorular da var,  bunları konuyla bağlantılı sorabiliriz sonunda bu sorular kaybolabilir İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden hocamız Profesör Hüseyin Koç’un  bir sorusu var. Deminki standartlarda ilgili tanımlamanıza da aslında bir belki bir tamamlayıcı olur  Mobilya Bağlantı elemanları ve Aksesuar terminolojisinin  Uluslararası kod  sistemindeki yeri nedir? Türkiye Odalar Borsalar Birliğinde  , Mobilya aksesuar sektörü  hangi tanımlama içinde yer alıyor.  Biz kodlamalarda hangi bölümde yer alıyoruz gibi Prof.Dr.Hüseyin Koç, Sektörü yakından bilen ve Mobilya dergisi yayın kurulunda 29 yıldır yer alan değerli bir bilim insanıdır.  özellikle Mobilya konusunda çalışmaları da olan biri olduğu için yakalamışken böyle bir soruyu sordular

Ali Osman Mertöz : Nesip bey ben size bir şey söyleyeyim  hocam Bizim kanayan yaramıza parmak bastı . Teşekkür ederim size, ölçek sorun yaşıyoruz değil mi gerçekten ciddi anlamda ölçek sorunu yaşıyoruz . başka bir şey sanayide de aynı sorunlar var. Biliyorsunuz  Gtip numaraları var. Gtip ne demek Ürünü tanımlar. Ürün tükenmez kalem değil de dolma kalem olsa Gtip numarası farklı, Kurşun kalem olsa yine farklı olur.  Birde Nace kodları vardır.    Nace kodları da sektörü tanımlar biz İstanbul sanayi odasına baş vuruyoruz bizim Nace kodumuzu söylermisiniz, benim firmamıın   8 sene önce Nace kodumu öğrendim.  Yeni çıkmıştı, baktık ki bizi nereye atmışlar diye. Mesan Plastik Mobilya Aksesuarları üreten bir firma ama  bi baktık ki Leğen,kova üreten gruba koymuşlar.   Adımız Mesan Plastik ya  benim ne işim var orada kendimizi onlara anlatana kadar akla karayı seçtik ve sonra baktılar böyle bir Mobilya Aksesuarları diye sektör yok, sizi ancak hırdavatın içersine alırız dediler. Oysa Hırdavat o kadar geniş bir konu ki, siz doktora gidiyorsunuz gözünüzü cildiyeci muayene ediyor,  kalbiniz ağrıyor göz doktoru kalbinizi muayene ediyor böyle bir şey olabilir mi?..

 

 

 

 

 

 

 

Nesip Uzun : federasyonumuz var ve siz de maksder olarak bu federasyonun bir üyesisiniz TOOB’da temsil yetkiniz var temsil hakkınız var Sanırım bu konularda bir belirleyici oluruz Bundan sonra

Ali Osman Mertöz : ben yönetime geldikten sonra sorunlarımız neler neleri çözmeliyiz  en önemli çözmemiz gereken sorunlardan bir tanesi sektörümüze Kimlik kazandırmak gururla söyleceksin ben Mobilya aksesuarları Üreticisiyim bizim bir kimliğimiz olacak  ve bu öyle kolay kolay olmuyor ve çok zor bir çalışma  bir nace kodunuzu bile siz gidip değiştirmeye kalkın 40 dereden 40 su getirirler size ve dolayısıyla inşallah bundan sonra benim çok önemli çalışmalarımdan bir tanesi yöneyim kurulu olarak Sektörümüzü hak ettiği yere getirmek ve kendimizi tanımlı bir sektör haline getirmek ve üyelerimizin bir çoğu hangi ihracatçı birliklerinin üyesi biliyormusunuz mesela kimya ihracaçıları birliği üyesi var,İstanbul demir ve demirdışı birlikleri üyesi var ya da mobilya aksesuarları üretiyorsa Mobilya ihracatçıları birliği üyesi olman lazım benim müşterimde orda  bu çok zor bir olay ama  inşallah Allah bize enerji verir enerji verir sağlık ve üye  arkadaşlarımızın güveni devam ederse biz bunların hepsini hepsine parmak varsa inşallah doğru olan noktaya Derneğimizin ve sektörümüzü taşıyacağız

Nesip uzun :  Biliyorsunuz, Bu yıl 11.si gerçekleşecek olan Mobilya aksesuar tasarımı yarışması Maksder’in  en önemli etkinliklerinden biri.  Her yıl yüzden fazla tasarım ve Mimarlık öğrencisinin katıldığı, Maksder Tasarım Yarışması gerek  katılımcılar için gerekse   Sürdürülebilir projeleri açısından sektör için oldukça önemli bir etkinlik. her yıl  Ekim ayında gerçekleşen  tasarım yarışması için neler yaptınız veya neler düşünüyorsunuz?  

Ali Osman Mertöz : Yukardaki açıklamalarım  içerisinde biraz da olsa Bu konularla ilgili bilgi verdim.  Şubat ayında biz tasarım yarışmasıyla ilgili Çok ciddi bir çalışma yaptık ve Aslında bu çalışmalarmıza Aralık Ocak ayında başladık.  Şubat ayında sonuçlandı ve genel kurulumuzdan hemen sonra  daha önceki tasarım yarışma şartnamelerinden farklı olarak bu sene perspektifi biraz daha açalım dedik.  Sadece endüstriyel ürün tasarımcıları değil Bunun içerisine  mimar ve iç mimarları, Mobilya  dekorasyon öğrencilerini de katalım,dedik. Öyle de yaptık. bu  pandemi süreci içersinde gençler biraz daha evlerinde çalıştıkları için bu bizim açımızdan artı bir şans oldu, Maksder tasarım yarışma tarihini en yüksek katılımlını inşallah bu sene sağlayacağız ve yine 2 farklı katagori belirledik ve çok değerli cüri üyeleri belirledik  ben dahil toplam 7 tane cüri üyesi şu anda göreve başladı. Projeleri web sayfamızda içerisinde ayrı ayrı bir portal oluşturduk 24 Temmuz'da Önümüzdeki ayın 24'ünde proje yüklemeleri ve son başvuru tarihi olarak belirledik çok ciddi başvurular olacak yine cüri üyelerinin değerlendirme toplantısını da 9 Eylülde  yapacağız . Ödül törenimiz İnşallah şartnamedeki tarihleri Ben burada söylüyorum 30 Eylül'de yapacağız Sergileme olarak da   Pandemi den dolayı  tüm bunların hepsini dijital ortamda yapacağız.  Yani bu pandemi süreci   biraz da hayatımıza  dijital yaşamı getirdi  

 Tasarım yarışması kendi içerisinde çok güzel gidiyor  inşallah bu sene yine çok iyi ürünlerle Bu yarışmaya bitireceğiz. bakın bu  yarışmanın gençlerimizin üzerinde o kadar olumlu etkileri var ki  Mobilya aksesuarlarını bilmiyorlar gençlere biz bunları öğretiyoruz  ben yine tasarım yarışması ile bağlantılı bir şey söylemek istiyorum her yıl İnegöl mobilyacılar Derneğinin yapmış olduğu I'm Dizayn diye bir tasarım yarışması var. Bu tasarım yarışmasına yaklaşık 1000’ e yakın Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden öğrenci davet ediyorlar ve bizde  yönetim olarak oraya gittik, derneğimize sektörümüze  çok değer verdiler,  bize orada stand  açtılar   öğrenciler bize soruyor tasarım yarışması ile ilgili bakınız dedim;  çok ciddi ödüllerimiz var çok ciddi  iş imkanları var, bu sektör bilmediğiniz bir sektör ve inanın en çok soruyu alan en çok ilgiyi gören bir sektör olduk.  Mobilya Aksesuarları içerisinde tasarımın her türü var bilginin  bilimin her türü var, metal kullanıyorsun inanılmaz çeşitlikte metaller var.  Alüminyum kullanıyorsunuz plastik kaplama, kimyasallar ve  kalıpçılık.  Bugün plastik kalıpçılığı dünyanın en önemli ihtisas kalıpçılığından  bir tanesidir.  Zamak ,enjeksiyon kalıpçılığı çok önemli bir ihtisas alanı ama kalıpçılığı, saç kesme kalıpçılığı çok önemli  yani  kalıbı kalıpçılığı bilmezseniz Bu sektörde başarılı olmanız mümkün değildir.

 Nesip Uzun :   İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi hocalarımızdan Sayın Profesör Doktor Tuncer Dilik’  Mobilya Aksesuarları sınıflandırılmasına yönelik Türkiye’de bir ilk sayılacak  master tezinin de sahibidir   (Tez 90’lı yıllarda Mobilya dergisinde yayınlanmıştı ) Bu araştırmada pek çok Sektörel analizler yapılmıştı, kendisi şunu sorar, Bugüne kadar sektörde  gerçekleşen büyüme ve değişimlere rağmen  92 yılından bu yana Mobilya Aksesuar sektörü ile ilgili yeni bir ölçekleme yapılamadı. Bu konuda   dernek olarak ya da farklı kurumlar  nezdinde çalışmalarınız olacak mı sektörde çok ciddi  değişimlerin devinimlerin olduğu bir dönemden geçiyoruz,  bununla ilgili çalışmalarınızdan bahsedermisiniz diye sorarlar

Ali Osman Mertöz : şimdi maalesef üzülerek söylüyorum ki çok ciddi bilimsel bir çalışmamız yok Ancak Sayın hocam Bizimle çalışmayı kabul ederse dernek olarak hocamla seve seve bu çalışmayı yaparız ve biz de kendi ölçeğimizi Bizler iyi kötü biliyoruz ama bir bilim insanının gözünde çalışmasıyla Bunun tam ölçülebilir net bir şekilde öğreniriz. Ben bu programdan sonra lütfen Sayın hocam bana ile.  Bu çok önemli bir eksikliğimizi sizde biliyorsunuz Nesip bey yıllardır Maksder yönetimindeydiniz bu konuyu sizler de değişik zamanlarda gündeme getirdiniz, sizinle de çok konuştuk. Bu çok  önemli eksiğimizi artık kapatmaktan ve bir sektörel araştırma raporunu sizlerle gerçekleştirmekten memnunluk duyarız.  Çok önemli bir konuya parmak bastınız gerçekten teşekkür ederim sağ olun.

Nesip Uzun : sayın Hüseyin hoca ve Tuncer beye ikisine de teşekkür ediyoruz, Sayın Mertöz pandemi sürecinde Mobilya aksesuar sektörü süreci nasıl yaşadı , neler yaptı?

Ali Osman Mertöz : Pandemi sürecinde mobilya aksesuarları sektörü çok etkilendi çok uğraşmama rağmen yönetim kurulu olarak çok çaba sarfetmemize rağmen  mobilya  aksesuar sektörü mücbir sebep içerisine de alınmadı. Burada ciddi bir eksiklik  oldu,  şöyle ki mobilya sektörü, mobilya üreticileri mücbir sebep içerisine alındı. Bizim müşterimiz olan mobilyacılara  biz parça üretiyoruz, aksesuarın mücbir sebep içerisine alınmamasının mantığını anlamakta güçlük çektik.  Sayın bakanımıza, maliye bakanımı, ihracatçılar Birliği başkanımıza, Türkiye'deki birçok birlik Başkanlarına gönderdik. Sektörümüzle ilgili olabilecek bütün birlik başkanlarına kendimizi anlatan izah eden, dünyadaki yerimizi, ülkedeki önemimizi  değerimizi anlatan mailler gönderdik. Bu girişimler o kadar zamanımı aldı ki şirketten arkadaşlarım, ’lütfen biraz da bize zaman ayır ‘diye bana sitem etmeye başladılar. Ancak mücbir sebep içine alınmamak  bizi yıldırmadı ,çok ciddi çalışmalar yaptık. aynı zamanda Ben şirket olarak   Örnek olsun diye bir hafta şirketimi kapattım, bütün arkadaşlarımız bunu  büyük  bir gururla söylüyorum, kimse personel çıkartmadı,   arkadaşlarımızın fabrikalarında her türlü önlemi aldıklarına yürekten inanıyorum. Çok şükür bugüne kadar üyelerimizin hiç birinin fabrikasında alınan önlemler sonucu hiçbir Covit vakasına rastlanmadı, İnşallah bundan sonra da herhangi bir Covid Vakasına  rastlamadan sektörde çalışmalarımıza devam edeceğiz teşekkür ediyorum güzel bir programdı eksik olmayın.  

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak