Küresel salgına karşı acil ekonomik ve sosyal tedbirler alınmalıdır.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Küresel salgına karşı acil ekonomik ve sosyal tedbirler alınmalıdır.

24-03-2020
Küresel salgına karşı acil ekonomik ve sosyal tedbirler alınmalıdır.
Dünya genelinde hızla yayıılan covit19 ile ilgili Türkiye’de belli önlemler alındı. Bu önlemlerin çoğu toplumun izolasyonuna ve farkındalık yaratılmasına yönelik çalışmalardı. Toplumun çoğunluğunu oluşturan çalışan kesimlere yönelik izolasyon yaşlılar için evde kal uygulamaları yapılmaktadır. Oysa bu kesimin büyük kısmı üretim alanında sanayinin bir parçası olarak üretime devam ediyorlar. Hergün metrolarda toplu taşıma araçlarında servislerde işe gidip geliyorlar. Çin, Amerika, Fransa istihdam yaratan endüstri kollarına yönelik üreticisini koruma amaçlı ciddi önlemler devreye soktular. Daha da geç olmadan sanayicinin ve işletmelerin uzun vadede tek başlarına üstesinden gelemeyeyecekleri bu alanda acil tedbirlerin ve desteklerin hayata geçmesi zaruridir. İstihdamın devamı, toplumun ihtiyaçlarının karşılanması zorunlu ise salgınla mücadele için ciddi destekleyici ekonomik tedbirlerin hayata geçmesi bir o kadar acildir.

   Dünya korona virüs salgınıyla baş etmeye çalışırken durumun ekonomik boyutu da her geçen gün ağırlaşıyor. Dünyanın en büyük mobilya satıcılarından Aarons, işlem gördüğü New York borsasında 1 Ocak’tan bu yana %68 değer kaybetti. Amerika’nın önemli mobilyacıları arasında yer alan Bed Bath & Beyond %66, Bassett Furniture %62, Hooker ise %48 değer kaybı yaşadı. Alman Herman Miller NASDAQ’da %36 ve Çinli QuMei ise Şanghay borsasında %16’lık düşüşle dikkat çeken diğer şirketler oldu. Dünya mobilya üretiminde ilk 5’de yer alan Çin, ABD, İtalya, Almanya ve Fransa’da alınan sosyal izolasyon ve karantina tedbirleri nedeniyle üretimde aksaklık yaşarken Japonya, Kanada ve İngiltere’de ilerleyen günlerde oluşabilecek olumsuzluklar mobilya şirketleri için büyük risk taşıyor.    

         Türkiye'de özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmelerin buna dayanacak sermaye birikimleri yoktur. Kapanacak işletmelerin yaratacağı personel kaybı, üretim ihtiyaçları ülkeye daha ağır bir yük getirecektir. Bu işletmelerin bugünkü noktaya gelmeleri imkansız veya uzun yılları bulacaktır.

       Bu süreçte alınacak önlemler, başta devletin özverisiyle vergileri erteleme değil, bizzat bu sürede  kdv leri sıfıra indirmek gelir vergilerini bir yıl almamak , işlerini durdurmuş işletme çalışanlarına işsizlik fonundan maaşlarını ödemek gibi anlaşılabilir somut ekonomik  destek paketleri hayata geçerse, bu küresel salgın sonrasında işletmeler personel kaybı da yaşamadan işlerine devam ederler, İş güvenliğini de sağlamış olurlar. Devletlerin gücü böyle zamanlarda ortaya çıkar, toplumu kendi başına bırakmak değil, her tür soruna güven verici somut tedbirler alan devletler güçlü ve saygın olurlar. 

      Bilim insanlarına göre bir yıl bu salgınla yaşayacağız ve ciddi önlemini alanlar ayakta kalacaktır.  Sokaklarda sorumsuzca gezen insanlara karşı da gerekli yasal uygulamalar acilen hayata geçerse bu konuda başarılı olabiliriz. 
 Mobilya dergisi-Nesip uzun

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak