Küresel Kriz, Türkiye ve 2012

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Küresel Kriz, Türkiye ve 2012

15-11-2011
Küresel Kriz, Türkiye ve 2012
Küresel Kriz, Türkiye ve 2012

Dünyada ve ülkemizde önemli değişimler, birbirinden farklı süreçler yaşanıyor. Geleceğe yönelik farklı beklentiler, Batı ve Doğu toplumlarını ortak noktalarda buluşturamıyor.
Aylar öncesi finans kapital'in merkezi Wall Street ile başlayan eylemler, AB'in merkezinde, Frankfurt'ta hafta sonları gerçekleşen toplantılar artık Batı'nın kalbine sıçramış durumda. Kendilerini %99'lar olarak tanımlayan ve facebook üzerinden örgütlenen anti-kapitalist beyaz yakalı sınıf, varolan sistemin geleceklerini karanlığa sürüklediğini ve yarınlarından kaygı duyduklarını dile getirerek sistemi rahatsız etmeye başladılar. Ortada ne bir parti, ne de ideolojik bir "izm" var. Hemen tüm Avrupa'yı saran ekonomik krizin nedenlerini doğrudan sistemin kendisine yükleyen bu insanlar kazanılmış hakların ellerinden alınmak istendiğini dile getiriyorlar.

Yunanistan'dan sonra İspanya, daha sonra İtalya S.O.S vermeye başladı. Ekonominin bu denli daralması geçmişte de olduğu gibi toplumsal yapıyı da sarsarak ırkçılığı, yabancı düşmanlığını canlandıracak eğilimlere yol açmaktadır. Pazar rekabetine sadece batılı sermayenin değil, Asya, Amerika ve Uzakdoğu'nun da katıldığı bu paylaşımda kaynaklar eskisi gibi çok ve sonsuz değil. 7 milyara çıkan insan nüfusunun %40'ı tüketim nesnelerini kullanıyor, kalanı ise en basit barınma imkanlarından dahi yoksun durumda... Çin, Hindistan, Afrika, Latin Amerika ve Kafkas ülkelerinde anti demokratik yönetimler altında toplumun en fazla % 10'luk mutlu azınlığı refahtan pay alabiliyor. Bu durum "18.yy'ın vahşi kapitalizmine geri mi dönüyoruz " sorularını akla getiriyor. Küçülen bu pastaya iştahla bakan kurtların sayısı bu kez kabarık. Çanlar bir kez savaş için çalarsa bu kez ne Batı kalır ne de Doğu.. Dünya eski dünya değil. Hollywood'un teknolojik savaş filmleri eğer gerçek olurlarsa işte o zaman ne para, ne iktidar hiçbiri işe yaramaz. Dünya o kadar çok kirlendi ki güçsahipleri artık hırslarını kontrol edemez hale geldiler. 2011 yılını bitirmeye iki ay var. Bu yılın son dergisi ve ben bu kadar kasvetli bir yazı yazmak zorunda kaldım. Umarım 2012'de daha güzel günler yaşarız. İnsanlığa ve ülkemize refah, huzur, barış ve savaşsız bir dünyanın sunduğu mutlu günlerden bahsederiz. Ülkemizde üretim ve verimlilik kadar barış ve huzura da muhtacız.

Türkiye ekonomik gelişmesiyle bölgenin popüler ülkesi ve çekim alanı olmaya devam ediyor. Üretim ülkesi olmanın şansını yaşıyor. Bunu korumak ve geliştirmek için gereken dönüşümleri de gecikmeden gerçekleştirmeliyiz. Toplumun alt ve üst kesimleri arasındaki uçurumun mesafesi özgürlük ve demokrasinin de mihenk taşıdır. Refahtan pay alamayanlar % 99 olursa o zaman felaket de başlamış olur. Tüm Türkiye'ye ve herkese daha adil ve daha özgür bir gelecek umuduyla huzurlu ve mutlu bir 2012 diliyorum.

Saygılarımla
Nesip Uzun



*** --- ***


Global Crisis, Turkey and 2012

There are important developments in the world. Demonstrations are now realized in the heart of the western finance capital centers : In wall street, in Frankfurt, everywhere.. The anti capitalist white collar class members getting organized by facebook are calling themselves as " % 99 " and claiming that the current economic and political system will end with a real catastrophe and they are worrying about their future. I want to point out that there isn't any political party or an ideological "ism" behind them. They are just opposing to the people who are trying to grab their vested rights.

Spain, Greece and now Italy is calling for S.O.S. These shrinking economies are also affecting the social structure and they are giving rise to racism and Xenophobia. The equilibrium are getting out of hand and the economic struggle is not the same as it was in the past. The resources are much more scarce and it is really much more difficult to share them. The population of the world is around 7 billion and only 40% of them are using consumption goods. The rest are in a so difficult position that they don't even have a real house. In China, India, African, Caucasian and some Latin American countries are governed by anti democratic governments and only 10 % of the whole society is getting their share from the whole welfare. We are asking ourselves whether we are returning back to the wild capitalism of the 18th century But it is sure that the cake is getting smaller and the number of the "wolves" that are feeling a strong desire for it is getting increased day by day. But if there will be a real, global war both West and East will loose and nothing will be left.
There are only two months till the end of the year. I'm not happy to write in a pessimistic way the editorial column of the last issue of 2011. I hope we'll have a much more better in 2012 and we'll write about people living in prosperity and peace. We all need a world without war, a world with full happiness.

Being a "producing" and exporting country in different industries, Turkey is still the most popular country in the region and keeps its economical and commercial attractiveness. But we have to keep and improve it by realizing a social transformation. The gap between the bottom and the top income people is the touchstone and the criteria of the democracy and freedom. I wish you all a much more fair, much more free, much more peaceful future and a happy 2012.

Respectfully yours
Nesip Uzun
yazar

E-bülten için e-posta bırak