İtalyan Ahşap İşleme Sektöründe Olumsuz 4. Çeyrek

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İtalyan Ahşap İşleme Sektöründe Olumsuz 4. Çeyrek

15-05-2012
İtalyan Ahşap İşleme Sektöründe Olumsuz 4. Çeyrek
2011 yılı ahşap işleme ve mobilya sektörü için bir "bekleyip görme" yılı oldu. Bu yıla ilişkin olarak yayınlanan son ACIMALL Araştırmalar Ofisi'nin (sektör şirketlerini temsil eden Confindustria üyesi birlik) işlediği ilk rakamlara göre 2010 yılına göre yaklaşık 1,632 milyon Euro tahmini değerle yüzde 5.8 üretim artışı gerçekleşmiştir. Yılın ikinci yarısı daha tatmin edici olan ilk yarıdaki trendi korumuş olsaydı bu sonuç çok daha olumlu olabilirdi.
Ne yazık ki, 2011’in dördüncü çeyreğinde yürütülen bir trend araştırmasının rakamlarından da anlaşılabileceği gibi işler istenildiği gibi gitmedi: belirsizlik arttı ve siparişler beklentilerin çok altındaydı; 2010’un aynı dönemine kıyasla yüzde 8.8 daha düşüktü. Yabancı siparişlerde yüzde 6.4 küçülme yaşanırken yerel pazarda yüzde 16.9’a varan azalmalar meydana geldi. Sipariş defteri yaklaşık iki aylık bir süreyi kapsıyor. Bu yılın başından bu yana yüzde 1.7’lik bir fiyat artışı kaydedilmiştir.

Kalite anketine göre, görüşülen şirketlerin yüzde 26’sı olumlu bir üretim trendi belirtirken, yüzde 52’si sabit yüzde 22’si ise azalan bir trend ifadesinde bulunmuştur. Katılımcıların yüzde 78’i istihdamı sabit, yüzde 18’i azalan ve yüzde 4’ü ise artan trendde değerlendirmiştir. Görüşülenlerin yüzde 44’üne göre mevcut stoklar sabitken, yüzde 39’u için stoklar azalmış, yüzde 17’si içinse artmıştır.

Tahmin anketinin ortaya çıkardığı kısa dönem beklentilerine bir göz atalım. Ne yazık ki hala baskın olan hava belirsizlik: Katılımcıların yüzde 17’si önümüzdeki birkaç ay içinde yurtdışından siparişlerin artacağından eminken yüzde 48’i istikrar beklentisi içinde. Yüzde 35 korku azalması ile denge 18 puanla negatif yönde. Katılımcıların yüzde 52'sine göre İtalya pazarının küçülme trendine girmesi beklenirken, yüzde 48’ine göre sabit kalacağı görülüyor ki bu da 52 puanlık negatif denge oluşturuyor.

Birkaç ek not: maalesef İtalyan müşterilerin siparişleri 2010’dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı ancak yabancı siparişçilerin trendi biraz daha iyi. Büyük oranda ihracata odaklanmış bir sektörün üretiminin yüzde 75’inden fazlasını ulusal sınırlarının dışına göndermesi aslında beklenen bir durum. Üretim hacminin 2011’de 100 olduğu düşünülürse bugün için endeks 69’dur. Bu durum sektörü kökten yeniden organize olmaya zorlamaktadır.
yazar

E-bülten için e-posta bırak