IMOB 2012 Mobilya Fuarında Sektör Biraraya Geldi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

IMOB 2012 Mobilya Fuarında Sektör Biraraya Geldi

08-03-2012
IMOB 2012 Mobilya Fuarında Sektör Biraraya Geldi
Türk mobilya sektöründeki hızlı gelişmeye paralel olarak dünyanın en büyük mobilya fuarlarının arasına girme hedefinde olan İstanbul Mobilya Fuarı, İMOB 2012 yoğun yabancı ziyaretçi akını ve yüksek hacimli iş anlaşmalarıyla sona erdi.
Yayın grubumuzun da birçok etkinliğinde hazır bulunduğu ve dergilerini yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturduğu fuarın 5 günlük fuar süresince elde edilen iş hacmi 1 Milyar Dolara yaklaştı. İMOB'un ardından, Mobilya sektörünün 2012 ihracat hedefi olan 2 milyar dolar için düğmeye basılmış oldu.

SOĞUK HAVADA SICAK AÇILIŞ
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından açılışı yapılan fuarın açılış törenine, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, EFIC Başkanı Markus Wiesner ve CAFA Başkanı Dr. Lim Cheok Sin ve mobilya sektörünün öncü STK Başkanları katıldılar.
31 Ocak tarihinde ziyaretçileriyle buluşan 8. İstanbul Mobilya Fuarı, karlı ve soğuk havaya rağmen Türk mobilyacısının adını dünyaya tekrar duyurdu ve özellikle yabancı ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

Düzenlendiği her yıl sektörün gündemine yön veren fuar, 2012 yılında da mobilyaya dair tüm gelişmelerin, yeniliklerin ve fırsatların öğrenildiği yer oldu. ITE Group Plc. Türkiye Ofisi E Uluslararası Fuarcılık (EUF) tarafından, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) işbirliğinde düzenlenen fuar, tüm mobilya profesyonellerine ev sahipliği yaptı. Fuar, 5 gün süresince, 9 salonda toplamda 311 katılımcısı ve 80.000 ziyaretçisiyle hedefine ulaştı.

"TÜRK MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN VİZYONU BURADAN DÜNYAYA YANSIYOR"
İMOB Fuarı açılışında bir konuşma gerçekleştiren MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, mobilya sektörünün 2012 yılında iç pazarda yüzde 10, dış pazarlarda ise yüzde 20 büyümeye odaklandığını belirtti. İMOB Fuarı'nın her yıl Türk mobilyacısını dünya ile buluşturduğunu aktaran Davulcuoğlu, fuar sırasında kurulacak bağlantıların 1.4 milyar dolarlık iş hacmi yaratacağını öngördü.
İMOB 2012'nin farklı tasarımların dünyaya açılan penceresi olacağını aktaran Davulcuoğlu, "İMOB 2012, ürünlerimizin bilinirliğinin artırılması noktasında stratejik önem taşıyan bir fuar. Dünyanın en büyük mobilya fuarları arasında yer alan İMOB 2012, mobilya sektörünün vizyonunun belirlenmesinde çok önemli bir paya sahiptir." dedi.

"DAHA FAZLA KOŞMALIYIZ"
Açılış töreninde konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Bu fuarın yurt dışından da ziyaretçi alması, mobilyacılarımızın gerçekten işlerini iyi yaptıklarını gösteriyor. Fakat bunu yeterli görmüyoruz açıkçası. Daha fazla koşmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü bunu yapabilecek kapasitemiz var. Dünya'ya baktığımızda dünyanın 110 milyar dolarlık sadece ihracatta bir pazar payı var. Biz bu yıl 2 milyar doları hedefliyoruz. Bizim bunun üstüne çıkma olanağımız mutlaka olmalı.Bunun yolunu tabiî ki sizler çok iyi biliyorsunuz. Yurt dışında daha fazla mağaza açmamız ve ürünlerimizi yurtdışında daha fazla tanıtmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

"YENİ TEŞVİKLER GEREKİYOR"
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "Özellikle önümüzdeki şubat ayında inşallah yeni yatırım teşvik programıyla ilgili sayın bakanımızdan açıklamalar bekliyoruz. Bu çerçevede mobilya sektörümüzün de özellikle gerek ileri teknoloji gerekse de yapılacak yeni yatırımlarla desteklenmesi en büyük isteğimizdir. Çünkü baktığımızda Türkiye'deki mobilyacıların, ürünlerinin şu anda bir kilogramını yaklaşık 4 dolara ihraç ettiklerini görmekteyiz. Halbuki İtalya'nın şuanda bir kilogramını 10 ila 12 dolara ihraç ettiğini görüyoruz. O yüzden bizim kilogram başına satış fiyatını destekleyebilmemiz için hem yüksek teknolojiye hem de argeye yatırım yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ HEDEF PAZARLARDAN GELEN ALIM HEYETLERİ
Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da yoğun ilgi gören İMOB 2012'i, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizatörlüğünde çeşitli alım heyetleri ziyaret etti.

Almanya, Azerbaycan, BAE, Belçika, Bulgaristan, Cezayir, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, Katar, Kazakistan, Kenya, Libya, Lübnan, Macaristan, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan'dan yoğun ziyaretler gerçekleşti.

Fuarı alım heyetlerinin yanı sıra EUF Fuarcılık A.Ş.'nin özel olarak organize ettiği İran ve Suriye başta olmak üzere pek çok Ortadoğu ülkesinden alıcı grupları ziyaret etti. Yoğun yabancı ziyaretine sahne olan fuarda 10.000'i aşkın yabancı profesyonel ziyaret gerçekleşti ve yabancı ziyaretçi rakamında bir önceki yıla göre %10 artış gözlemlendi.

Ayrıca yurt içinden pek çok sanayi odası, ticaret odası ve marangoz odaları da fuara toplu ziyaretler gerçekleştirdi. Fuarı ziyaret eden iller arasında en yoğun toplu ziyaretler Ankara, İzmir, Kayseri ve İnegöl'den gerçekleşti. Bu illeri ziyaret yoğunluğuna göre Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Erzurum, Konya, Akşehir, Akhisar, Adana, Antakya, Antalya ve diğer iller izliyor.

ALTI AYRI DALDA ÖDÜL VERİLDİ
İMOB 2012 kapsamında geleneksel hale gelen ve bu yıl 6. kez düzenlenen İMOB Mobilya Tasarım Yarışması fuara heyecan kattı.

Yetenek ve hayal gücünün birleştiği pek çok tasarım; İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarım Bölüm Başkan Yardımcısı ve Öğretim Görevlisi Ece Arıburun Kırca, Tasarımcı Erdem Akan ve Adnan Serbest Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Serbest'ten oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Heyecanlı bir çekişmeye sahne olan Tasarım Yarışması'nın ödül töreni Eyşan Özhim'in sunumuyla gerçekleşti.

Başvurular arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda birincilik ödülleri, Oturma Grubu Kategorisi'nde N DESIGN'ın, Yatak Odası, Genç Odası kategorilerinde YATAŞ'ın, Yemek Odası kategorisinde ALFEMO'nun, Aksesuar Kategorisi'nde DOĞTAŞ'ın olurken, En İyi Stand Ödülü ise ÇİLEK'in oldu.

yazar

E-bülten için e-posta bırak