İhracat yukarı yönlü seyrine devam ediyor/ Mayıs ayı artışı: Yüzde 7,3

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İhracat yukarı yönlü seyrine devam ediyor/ Mayıs ayı artışı: Yüzde 7,3

04-06-2012
İhracat yukarı yönlü seyrine devam ediyor/ Mayıs ayı artışı: Yüzde 7,3
Türkiye'nin ihracatı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 artışla 11 milyar 816 milyon 419 bin dolar oldu. Geçtiğimiz ay Türkiye İhracatçılar Meclisi kayıtlarına göre düşüş yaşayan ancak dün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan kesin rakamlarla yüzde 8'e yakın yükselen ihracat bu ay da yukarı yönlü seyrine devam etti. Yılın ilk 5 ayında ise ihracat yüzde 10,31 artışla 59 milyar 833 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracat ise 140 milyar doları geride bıraktı.

Rakamlar Antalya'da açıklandı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Antalya'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan verilere göre mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 657 milyon dolar ile otomotiv sektörü gerçekleştirdi.

Kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 499 milyon dolar ile ikinci, Çelik sektörü ise 1 milyar 350 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.Tarım sektörleri Mayıs ayında 1 milyar 548 milyon dolarla toplam içinde yüzde 12,34 pay alırken, 9 milyar 904 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerinin payı yüzde 83,8 oldu. Madencilik ürünleri sektörü ise mayıs ayında 363 milyon dolar ihracat ile toplam ihracattan yüzde 3,1 pay aldı. Mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 116 ile tütün sektörü, Yüzde 113 ile savunma ve havacılık sanayi sektörü, yüzde 53 ile mücevher sektörü yakaladı.

Büyükekşi: Emin adımlarla hedefe yürüyoruz

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2012 için belirlenen 150 milyar dolar hedefe doğru emin adımlarla ilerlediklerini belirterek artık, büyümenin motorunun ihracat olacağını söyledi.

TÜİK tarafından dün açıklanan dış ticaret verilerine göre Nisan ayında dış ticaret açığının yüzde 27,3 gerilediğini hatırlatan Büyükekşi, "İthalatımız yüzde 8 azalışla 19 milyar 274 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığımız da 6 milyar 698 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise Nisan ayında yüzde 65,8 oldu. Geçen yıl Nisan ayında bu oran yüzde 56, 7 idi. Ocak-Nisan döneminde ise ihracat %10,9 artarak 48 milyar dolara yükseldi. diye konuştu.

Türkiye'nin ihracat pazarlarını çeşitlendirme konusunda çalışmaya devam ettiğini kaydeden Büyükekşi, TÜİK verilerine göre AB ülkelerine yaptığımız ihracatın payının, geçen yılın Ocak - Nisan döneminde %48.4'den bu yılın Ocak-Nisan döneminde %41 seviyesine düştüğünü, aynı dönemde diğer ülkelerin payı ise %51,6 dan %59'a yükseldiğini söyledi.

"Yeni pazarlarda yakalanan ivme artarak sürüyor

İhracatçılarımızın, daralan AB pazarını telafi etmek için diğer pazarlarda daha fazla çalıştıklarını ve ihracatı artırdıklarını vurgulayan Büyükekşi ülke ve il bazında ihracat rakamlarının detaylarını şöyle anlattı:

"Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'ya yaptığımız açılımları sürdürüyoruz. Mayıs ayında Avrupa pazarında ihracatımızda gerilemeler yaşandığını görüyoruz. Avrupa'daki olumsuz havaya rağmen, yeni pazarlarda yakaladığımız ivmenin artarak sürdüğünü gördük.

Bölgesel olarak baktığımızda mayıs ayında; Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracatımız yüzde 24, Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 26, Ortadoğu bölgesine yüzde 27, Diğer Asya Ülkelerine yüzde 29 artış gösterdi. AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 6 geriledi. Öncelikle mayıs ayında başarılı performans gösterdiğimiz ülkeleri de kısaca değerlendirelim.

* Yemen mayıs ayında en fazla ihracat artışı sağladığımız ülke oldu. Yemen'e mayıs ayında ihracatımız yüzde 543 artış gösterdi.

* Libya'ya mayıs ayında ihracatımız yüzde 269 artış göstererek yılın ilk 5 ayındaki ihracatımız 873 milyon dolara çıktı.

* Peru'ya ihracatımız mayıs ayında yüzde 182, Gana'ya yüzde 175, Arjantin'e yüzde 133, Pakistan'a yüzde 112, Kamerun'a yüzde 98, Katar'a yüzde 83, Etiyopya'ya yüzde 76, Malta'ya yüzde 72, Suudi Arabistan'a yüzde 68, Kanada ve Japonya'ya yüzde 47, Gürcistan'a yüzde 46, Birleşik Arap Emirliklerine yüzde 45 arttı.

* Mısır'a yüzde 41, Irak'a yüzde 35, Azerbaycan ve Çin'e yüzde 32, ABD'ye yüzde 27, Rusya'ya yüzde 26 ihracat artışı yakaladık.

* En büyük pazarımız Almanya'ya ihracatımız ise Mayıs ayında yüzde 2,4 azaldı. En büyük üçüncü ihraç pazarımız İngiltere'ye ihracatımız yüzde 12 artarken, en büyük dördüncü ihraç pazarımız İtalya'ya yüzde 30, Fransa'ya yüzde 17 azaldı.

* Avrupa Ülkelerine ihracatta yaşadığımız sıkıntıların geçici olduğuna inanıyoruz. Yılın üçüncü çeyreğinden itibaren AB'ye ihracatımızda toparlanma bekliyoruz.

* İller bazında ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 37 ile Ankara oldu. Manisa'nın ihracatı yüzde 22, Gaziantep'in yüzde 16, İzmir'in yüzde 11, İstanbul ve Adana'nın yüzde 7 arttı. Hatay'ın ihracatı yüzde 2, Bursa'nın ihracatı yüzde 3, Denizli'nin yüzde 4, Kocaeli'nin yüzde 6 düşüş kaydetti.
yazar

E-bülten için e-posta bırak