Endonezya ekonomisi ve ormancılık, mobilya sektörlerine genel bir bakış

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Endonezya ekonomisi ve ormancılık, mobilya sektörlerine genel bir bakış

13-05-2014
Endonezya ekonomisi ve ormancılık, mobilya sektörlerine genel bir bakış
GENEL BAKIŞ

Nüfus olarak Çin, Hindistan ve ABD?nin ardından Endonezya dünyanın en kalabalık 4. Ülkesi olan Endonezya Güneydoğu Asya ile Avustralya anakaraları arasında uzanan ve kimisi balta girmemiş ormanlarla kaplı bir adalar grubu devletidir. Dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip olan ülkenin % 90?ı müslümandır.
Ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehridir. Sınır komşuları, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya'dır. Diğer komşu ülkeleri Singapur, Filipinler, Avustralya ve Andaman ve Nikobar adalarıdır. Endonezya ASEAN'ın kurucu üyelerinden ve G20 üyesi ülkelerdendir.

240 milyonluk nüfusu, zengin doğal ve insan kaynakları ve Çini Batıya bağlayan deniz yollarının üzerindeki stratejik konumu ile Endonezya küresel ekonominin başat aktörlerinden birisi konumuna geliyor. G20 üyesi olan, dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahip olan bu ülkenin 2030 yılına kadar yedinci sıraya yükselmesi öngörülüyor. Birçok ekonomi uzmanına göre Endonezya, yakın bir gelecekte BRIC ülkelerine katılacak.

EKONOMİ

Bağımsızlığını 1945te kazanan Endonezya, 1997-98 döneminde patlak veren Asya Krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyordu. Kriz ülke ekonomisini derinden etkilemiş, artan rahatsızlıklar insanları sokağa dökmüş ve 32 yıldır ülkeyi otoriter bir rejim altında yöneten Suhartoyu koltuğunu bırakmaya mecbur etmişti. Krizi takip eden yıllarda Endonezya yaralarını sarmaya ve bir daha aynı sıkıntıları yaşamamak için gerekli önlemleri almaya çalıştı. Bu dönemde ekonomideki yapısal sorunlar ve makroekonomik dengesizliklerin üzerine gidilirken, demokratikleşmenin de ilk adımları atıldı. Krizden sonraki ilk yılları bu anlamda bir geçiş süreci ya da hazırlık safhası olarak görmek mümkün. Endonezyayı bugünkü istikrarlı konumuna getiren süreç ise esas olarak 2004 yılındaki seçimlerden sonra başladı. Son on yıldır, eşzamanlı olarak gerçekleştirilen siyasi ve ekonomik reformlar, Endonezyanın sahip olduğu muazzam potansiyeli daha etkin bir şekilde kullanmasına imkan veriyor ve Güneydoğu Asyanın diğer aktörleri arasında ön plana çıkmasını sağlıyor.

Endonezya ekonomisi son on yılda, Çin kadar yüksek oranlarda olmasa da yüzde 4-6 aralığında istikrarlı büyüme oranları yakalamış durumda. Asya Krizinde en fazla sermaye çıkışını yaşayan ve kriz sonrasında yabancı sermayenin en geç döndüğü ülke Endonezya olmuştu. Bugün ise Endonezya, Güneydoğu Asyada en fazla yabancı sermaye çeken ülke konumunda. 2011 yılında Endonezyaya giren doğrudan yabancı yatırım miktarı, Malezyanın 1,5, Taylandın 2, Vietnamın 2,5, Filipinlerin ise tam 15 katı tutarındaydı. Çinde işçilik ve diğer maliyetlerin artmasıyla çokuluslu şirketlerin üretim tesislerini daha uygun koşullar sunan Endonezyaya kaydırmaları da önemli bir avantaj sağlıyor. Diğer yandan Endonezyanın hızla büyüyen iç pazarı da talep yaratan ve ekonomiyi güçlendiren bir unsur olarak önem kazanıyor. Bugün yaklaşık 500 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu belirtilen iç pazarın 2030 yılında 1,8 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu büyüklükteki bir iç pazar, ekonomiye sağladığı dinamizmle hem yerel üreticiyi güçlendirecek, hem ihracata fazlasıyla bağımlı olmanın (Çinde olduğu gibi) yaratabileceği kırılganlığı önleyecek, hem de ülkeye daha fazla yabancı sermaye çekilmesini sağlayacak önemli bir imkan sunuyor.

YABANCI YATIRIMLAR

Endonezyaya yabancı sermaye girişinde son yıllarda artış gözleniyor. Ülkede 2007 yılında doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını teşvik amacıyla yeni yasa uygulamaya koyuldu. Yeni yasa; yabancılara yerli yatırımcıyla eşit muamele, ulusallaştırmaya karşı koruma, serbest sermaye transferleri, anlaşmazlıklarda uluslararası uzlaşmaya gitme, minimum sermaye miktarı olmaması, belirli tip yatırımlarda vergi teşviki gibi yenilikler getirdi. Ancak mevcut altyapı, yasal sistemdeki belirsizlikler ve uygulama farklılıkları yabancı yatırımlar önündeki en büyük engellerdir.

TÜRKİYE İLE TİCARET

Her ikisi de D-8 üyesi olan Endonezya ve Türkiye, uzun yıllardan bu yana karşılıklı ticaret yapmaktalar. Bu organizasyonun amacı, üyelerinin sosyo - ekonomik ilişkilerinin zenginleştirmek ve üye ülkeler arasındaki ticari işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak şeklinde tanımlanıyor. Türkiye'nin, diğer çoğu Uzak Doğu ülkesiyle olduğu gibi Endonezya ile olan ticaretinde de ticaret dengesi aleyhine seyrediyor.2000li yılların sonuna doğru ciddi bir artış gösteren Türkiye ile Endonezya arasındaki dış ticaret hacmi krizin yaşadığı dönemde ciddi bir düşüş yaşamış ve 2009 yılında hem ihracatımız hem de ithalatımız azalmıştı. İthalatımızda daha büyük oranda bir
düşüş yaşandığı için Endonezya ile olan ticaret açığımız 766 milyon dolar seviyesine gerilerken toplam ticaret hacmimiz yaklaşık 1,3 milyar dolar olarak kaydedilmişti.2010 yılında ihracatımız bir önceki yıla göre aynı kalarak 250,7 milyon dolar oldu. 2010 yılı ithalatımız ise 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 45,3 oranında artarak 1,4 milyar dolar seviyesine yükseldi.

2011 yılında ihracatımız yüzde 22,9 oranında artarak 308 milyon dolara çıktı. İthalatımız ise yüzde 30,8 artarak 1,9 milyar dolar olarak kaydedildi. 2012 yılında iki ülke arasında gerçekleşen ticaret hacmi 2 milyar dolar oldu. Türkiyenin Endonezyaya yönelik ihracatı 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,9 azalarak 243,7 milyon dolara geriledi. 2012 yılı ithalatı ise bir önceki yıla göre yüzde 7 azalarak 1,8 milyar dolar civarında gerçekleşti.
 Geçtiğimiz ise yıl iki ülke arasında gerçekleşen ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 2 milyar dolar oldu.

ENDONEZYA ORMANLARI

Ülke yüz ölçümünün yaklaşık %60ı ormanlarla kaplı olan Endonezyanın orman alanı 94.432.000 ha olup ayrıca 21.003.000 ha da diğer ormanlık alan kategorisine giren kapalılığı daha az ormanlık alanları vardır. Bunların toplamı 115.435.000 ha hesaplanmıştır. Ormanlarının büyük bölümü tropik ormanlardır (Mangrov ormanları)Endonezya 1990lı yıllarda net orman kayıplarının en fazla yaşandığı iki ülkeden biridir. 1990-2000 yılları arasında 1.914.000 ha orman alanı azalmış tarım ürünleri ya da biyoenerji bitkileri yetiştirilen alanlara dönüşmüştür. Orman kayıpları yirmi yıl öncesine göre nispeten azalsa da devam etmektedir.

Orman alanının 47.236.000 hektarı birincil (asli) ormanlardan, geriye kalan 43.647.000 hektarı ise insan müdahaleleri ile yeniden ormanlaştırılmış alandır. 3.549.000 ha ormanlık alanı dikim yoluyla oluşturulmuştur. Bu dikili ormanların 2.898.000 hektarı kauçuk ormanlarından oluşmaktadır.Yılda 153.941 hektar yeniden orman kurma çalışması yapmakta olup orman vasfını kaybetmiş arazilerin yeniden ormanlaştırılması bakımından Dünyanın 8. ülkesidir.

Ağaçlandırmada ise yılda 250.421 hektar ile, dünyanın en büyük ağaçlandırma yapan ilk üç ülkesi arasında gelmektedir.

Kaçak ağaç kesimleri nedeniyle ormanlık arazileri hızla azalmakta olup, şu anda ne kadar orman arazisi olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ormancılık, petrol ve doğal gazdan sonra Endonezyaya en çok döviz kazandıran sektördür. Endonezya dünyanın en fazla kontrplak ihracatı yapan ülkesidir.

Ormanlık alanın %91i devletin elinde %9u da özel kişilerin elindedir. Bununla birlikte Ormanların işletme hakkı özel şirketlere kira şeklinde verilebilmektedir. Kamu ormanlarının %43ünün işletim hakkı devlette %57si ise özel şirketler ve kurumların elindedir.

ORMANCILIK ve AHŞAP ENDÜSTRİSİ

Endonezya Güneydoğu Asyanın orman açısından en zengin devletidir. Ancak, kaçak ağaç kesimleri nedeniyle ormanlık arazileri hızla azalmaya başladı. Ormancılık, petrol ve doğal gazdan sonra Endonezyaya en çok döviz kazandıran sektördür.

Kerestesi değerli olan abanoz ve hint meşesi ağaçları, kauçuk ormanlarından elde edilen kauçuk, kına ağacı kabuklarından elde edilen kinin ülke ekonomisine büyük katkısı bulunan orman ürünleri arasında olan Endonezya, orman ürünlerinde de dünya ülkeleri arasında ikinci sırayı almaktadır..

Öte yandan dünya rattan üretiminin ise %90ını sağlamakta olan ülke aynı zamanda dünyanın en fazla kontrplak ihracatı yapan ülkesidir. Ormanlık alanların tümü devletin elinde olsa da özel işletmelere kiralanır. İmalat sanayi, Endonezyanın iktisadi büyümesinin arkasındaki itici güçtür.

Dünya rattan üreteminin ise %90ının sağlamakta olan ülkenin, üçte ikisinin ormanlık olması ekonomiye orman ürünlerinin katkısını arttırmaktadır. Orman ürünlerinde dünyâ ülkeleri arasında ikinci sırayı almaktadır. Kerestesi değerli olan abanoz ve hint meşesi ağaçları, kauçuk ormanlarından elde edilen kauçuk, kına ağacı kabuklarından elde edilen kinin ülke ekonomisine büyük katkısı bulunan orman ürünleridir.

Ormanlar devlet kontrolündedir. Giderek büyüyen dünya ekonomisinin etkisiyle Endonezya da dış ülkelerle olan ticari ve endüstriyel ilişkilerini artırmış ve yıllık 100 milyar doların üzerinde ihracat yapmaya başlamıştır. Bunda en büyük etken olağanüstü bir kalkınma süreci gösteren Doğu Asya ekonomilerinin ülkenin yanıbaşında bulunmasıdır.Özellikle Çin ve Japonya ile ilişkiler Endonezya ekonomisine büyük bir ivme kazandırmaktadır.

MOBİLYA TİCARETİ

Başlıca mobilya ihracatçısı ülkelerden biri olan Endonezyanın ihraç ettiği mobilyaların % 75i ahşap mobilyadan oluşmakta ve %20den fazlası ise bamboo ve rattandan yapılma mobilyalardan oluşmaktadır.

Endonezya 1995ten beri istikrarlı bir şekilde ABDye ilk on ihracatçından biri olmayı sürdürmüştür. Sektörün örgütlendiği AMKRI ve ASMINDO gibi derneklerin verdiği bilgileri gore, Endonezyanın mobilya ihracatının üçte biri Amerika'ya yapılmaktadır.

Yine bu derneklerden sağlanan bilgiye gore, Endonezya mobilya sektörünün de bireysel ahşap oymacılarının yanı sıra endüstriyel nitelikli ve düşük ücretli işçiler dahil iki milyondan fazla kişiyi istihdam eden 3,500den fazla şirketten oluştuğu öngörülmektedir.

Günden güne güçlenen ekonomisiyle Endonezya ASEAN ülkelerinin Güneydoğu Asya grubunda büyüyen bir güç olarak beliriyor. Örneğin yabancı yatırım akışı içinde Java'daki büyük Japon panel üretim tesisi ve daha yakın bir tarihte Sumatra'daki büyük bir Tayvan mobilya tesisi yer alıyor. Endonezya'da giderek daha fazla sayıda Çin şirketi kuruluyor. Ülke süregelen siyasi istikrardan belirgin bir biçimde faydalanıyor ve son zamanlarda bir dizi kaygı verici dini çatışmaya rağmen ülkenin yatırımcılara sağladığı güven de giderek artıyor.

Mobilya vey an sanayinde çeşitli fuarlara da evsahipliği yapmakta olan ülkeye son birkaç yıldır UBM gibi uluslararası büyük fuar firmaları da yakından ilgi göstermekte ve buralara yatırım yaparak ülkedeki mobilya pazarını büyümesinde pay sahibi olmaktadır. Bunun en son örneklerinden biri de, yayın grubumuzun da VIP konukları arasında bulunduğu IFEX 2014 fuarı idi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak