Dünya Ahşap ve Mobilya Pazarlarından

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Dünya Ahşap ve Mobilya Pazarlarından

31-07-2012
Dünya Ahşap ve Mobilya Pazarlarından
Ekin Yayın Grubu’nun www.mobilyadergisi.com.tr sitesinde her gün yayınlanan ve saat saat güncellenen sektörümüzle ilgili gerek Türkiye, gerekse de dünyada pazarlarındaki en son gelişmeler, pazar araştırmaları, ekonomi, ihracat, ithalat haberleri ile sektörel etkinliklerden derlediğimiz kısa haberlerden bazılarını ilginizi çekeceği umuduyla bundan böyle MOBİLYA DEKORASYON Dergisi sayfalarında da sizlerle paylaşacağız.
Alman Mutfak Endüstrisi Yükselişte
Alman Modern Mutfakçılar Grubu AMK yönetim kurulunun yaptığı açıklamaya göre, bir süredir olumlu seyreden mutfak endüstrisi, 2012 yılını da pozitif değerlerle kapatacağa benziyor. Yapılan açıklamaya göre, mutfak mobilyalarının yanısıra ankastre ürünler ve aksesuarlarla birlikte tüm mutfak endüstrisi bu yıl totalde %3'lük bir büyüme beklentisi içerisinde. Ancak AMK yönetim kurulu bu beklentinin herşeyin normal gitmesi koşulu ile gerçekleşeceğini belirtirken, gerek Euro'daki eğilimler, gerek ham madde fiyat artışları, gerekse de işgücü pazarındaki dalgalanmaların birer risk faktörü olduğunun da altını çiziyorlar.

Özellikle Güney Avrupa ülkelerindeki belirsizliklerin tüm pazarı etkileyebileceğini ifade eden AMK yönetim kurulu üyeleri, tüm bu kalemlerdeki gelişmelerin yılın ikinci yarısına damgasını vurabileceğine dikkat çekerek, mutfak mobilya,aksesuar ve ankastre ürün imalatçılarını uyarmaktan da geri kalmıyorlar.

İngiltere pazarında kereste ithalatı %5 oranında arttı
İngiliz Keresteciler Federasyonu'nun verilerine göre, bu yılın ilk 2 ayı içerisinde İngiltere'nin kereste ihracatında yüzde beşlik bir artış gerçekleşti. Bu artışın, bir önceki yılın verileriyle karşılaştırıldığında yaklaşık 60.000 m3 daha fazla kereste miktarına denk gelmekte olduğunu belirten uzmanlar, bunun son 4 yıl içerisindeki en yüksek artış oranı olduğunun da altını çiziyorlar. Ancak bu başlangıcın yıl boyu sürüp sürmeyeceği konusunda konuşmanın henüz erken olduğunu belirten uzmanlar İngiliz kereste ihracatındaki bu artışın türlere göre dağılımını da vermekteler.

Keresteciler federasyonunun yayınladığı istatistiklere göre en hızlı artış %18 ile yumuşak ağaçlarda olurken, sertağaç ithalatındaki artış ise %13 civarında. Yonga levha ithalatındaki artış oları ise %22 dolaylarında. Buna karşın, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında kontrplak, MDF ve OSB ithalatında ise önemli düşüşler görülmekte olup, bu düşüş oranları sırasıyla %20, %18 ve %38 dolaylarında.

İtalyan mobilya ihracatı iç pazardaki düşüşü kapatamıyor
İtalyan Mobilya Endüstrisini temsil eden FederlegnoArredo tarafından yapılan açıklamaya göre, mobilya imalatçılarının ihracat faaliyetlerine karşın, iç pazarda yaşanan düşüş bir türlü önlenemiyor. Ekonomik krizden oldukça etkilenen İtalyan mobilya üreticileri içerisinde özellikle küçük ve orta boy işletmeler bir süredir önemli sorunlarla karşı karşıyalar. 2009 yılındaki üretim rakamlarındaki %17'lik keskin düşüşten sonra her ne kadar 2010 yılında %1.6'lık bir toparlanma gösterse de, 2011 rakamları yine eksi değerler veriyor.

FederlegnoArredo tarafından yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl ihracatta %4.3'lük bir artış kaydeden İtalyan mobilyacıları, aynı başarıyı iç pazarda sürdüremediler ve toplamda %13 oranında bir düşüş yaşadılar.

ABD Mobilya Piyasası Hareketli
Uzmanlar, Amerikan ev mobilya üreticilerinin bu yılın Mart ayındaki mal satışlarının 2 milyar dolara yaklaşarak, bir yıl öncesine göre % 18'lik bir artış kaydettiğini belirtiyorlar. Sektörün toparlanmaya başlayışını takiben, son iki yıl içerisinde bir artış içerisine giren mobilya satışlarının bu yılın ilk çeyreğinde ulaştığı düzeyin yıl içerisinde de sürmesi beklendiğini kaydeden sektör profesyonelleri bunu konut sektöründeki hareketlenmenin iç pazara olan olumlu etkisine bağlıyorlar.

Dünya kereste ticareti dörtte bir oranında artış gösterdi
Üç aylık Uluslararası Ahşap Kaynakları Raporu'na göre, son iki yıl içerisinde, uluslararası kereste ticaretinde %25'i bulan bir artış kaydedildi. 2008 ve 2009 yılındaki keskin düşüşün ardından artışa geçen sektör, 2011 yılında 90 milyon m3'lük bir artışa ulaşmasına rağmen, uzmanlar rakamların hala kriz öncesi dönemin altında olduğunu da vurguluyorlar.

Yayınlanan istatistikleri göre, en büyük kereste ithalat artışını Çin, Japonya, İspanya ve Güney Kore gibi ülkeler gerçekleştirirken, ABD, İtalya, Fransa gibi ülkelerin kereste ithalatında ise önemli düşüşler kaydedildi.

Özellikle Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde keresteye olan talebin giderek artmakta olduğunu belirten uzmanlar, 3 yıl öncesine göre 2011 yılında bu bölge ülkelerinin kereste ithalatında %36 oranında bir artış gerçekleştiğini kaydediyorlar. Bu durumun fiyatlara birebir yansımadığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle Kuzey ve Baltık ülkeleri kereste fiyatlarında 2011 yılının ikinci yarısında düşüşler yaşandığını ve 2009'dan bu yana en düşük seviyeleri gördüğünü belirtmekteler. Ancak sektörün Ortadoğu, ve Kuzey Afrika ve kimi Avrupa ülkelerindeki bu olumlu sinyallerden etkilenerek fiyatların yeniden yükselebileceği tahmininde de bulunuyorlar.

Tik ağacı üretimi dünya çapında gerileme içerisinde
Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun raporuna göre, doğal tik ağacı üretiminde genel bir düşüş yaşanıyor. Doğal tik ağacının sadece 4 ülkede yetiştiğini ve bunların Hindistan, Laos, Myammar ve Tayland olduğunu ifade ederek başlayan ve 1992 - 2010 yılı arasındaki düşüşleri inceleyen raporda yer alan verilere göre, bu dört ülkede de tik ağacı ormanları giderek azalmakta. 2010 yılı ölçümlerine göre tüm dünyada 29 milyon hektar olan tik ağacının yaklaşık yarısının yetiştiği Myanmar'daki ormanlar 1.1 milyon hektar azalırken, bu azalma Laos'da 68.500 hektar, Hindistan'da 2.1 milyon hektar iken, Tayland'da ise bu düşüşüş 2.9 milyon hektar olduğu ifade ediliyor.

Doğal tik ağacı ormanlarındaki kaybın ölçümünün kolay olmadığını çünkü bu ağacın diğer tropikal bitkilerle içiçe yetiştiğini belirten FAO Ormancılık Müdürü Walter Kollert, tik ağacının önemli ve değerli bir sertağaç türü olduğunun da altını çiziyor. Bu nedenle özel sektörün oldukça ilgisini çektiği belirtilen tik ağacının doğal yolların dışında plantasyon ormanlarında da yaygın bir biçimde yetiştirildiği belirtiliyor. Tropik iklimlerde yetiştirilen tik ağacı plantasyon üreteminde başı çeken ülkeler arasında ise Afrika'dan Benin, Gana, Nijerya, Tanzanya, Orta Amerika'dan Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Nikaragua, Panama, Güney Amerika'dan Ekvator, Brezilya, Asya'dan ise Hindistan, Endonezya, Myanmar ve Laos bulunuyor. Tayland'da ise sadece doğal tik yetiştirilmekte olup, plantasyon bulunmamamaktadır.

Gelecekte, ormansızlaştırma ve yoğun rekabet nedeniyle doğan tik ağaçlarının daha da azalmasının beklendiğini ifade eden Kollert, Hindistan'ın giderek tik ağacı işlenmesi ve ticaretinin merkezi haline gelmeye başladığını söylemekte ve en kaliteli tik ağaçlarının ise bu ülkenin dışında Myanmar ve Endonezya'da yetişmekte olduğunu belirtmekte.

Avrupa ormanlarının yeşil bio-ekonomiye olan katkıları tartışıldı
Avrupa Parlamentosu üyeleri ve önde gelen ormanbilimcilerin katıldığı ve AB ülkelerinde faaliyet göstermekte olan ThinkForest Forumu tarafından düzenlenen üst düzey bir seminer, özellikle Avrupa ormanlarının yeşil bio ekonomi konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgularken, sürdürülebilir ormancılık çalışmalarına da dikkat çekti.Konuşmacıların, özellikle aktif bir ormancılık politikasına sahip olmadan Avrupa'da yeşil ekonominin gelişimine katkıda bulunmanın olanaksızlığını vurguladığı toplantıda konuşan Alman Tarım ve Gıda Bakanı Ilse Aıgner, konuya ilişkin olarak gelinen olumlu noktaya karşın hala kimi negatif gelişmelerle de karşılaşılabildiğini belirterek, yeşil bilinç oluşturma konusundaki çalışmaları ciddi bir biçimde sürdürmek gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda bilimsel çalışmalar yapıldığını belirten bakan, konunun taraflarından daha fazla destek istedi.

Toplantının konuşmacıları, özellikle ormanların bio temelli ürünlerin geliştirilmesi ve yenilenemeyen malzemelere birer alternatif olarak ekosistem hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda sonsuz imkanlar tanıdığının da altını çizerek, düzenledikleri bu etkinliğin Rio +20 toplantısı için zemin oluşturması gerektiğini de ifade ettiler.

Avrupalı OSB üreticileri yaptıkları fiyat artışını geri çekmeye zorlandılar
2012 yılı pazar dinamikleri, OSB üreticilerinin yeni fiyat artışlarını kabul etmediğini gösteriyor. Avrupa OSP pazarında yıl başında gözlemlenen sabit gidişat, Mart ayında sürpriz bir biçimde bir güçlenme göstermiş, ancak Nisan ayı başında ciddi oranda düşüşe geçmişti.

Birçok üretici Mayıs ayının da beklentilerin altında seyrettiğini ve bu anlamda fiyatlardaki artışları geri çekmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında daha iyi bir görünüm çizen Avusturya, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde bile siparişlerin Şubat ve Mart ayı düzeyinin altında olduğu belirtiliyor.

İlkbaharın, beklentilerini tam olarak karşılamadan sona erdiğini belirten uzmanlar, aynı şekilde 2012 Mayıs ayında gerçekleşen büyük projelerin sayısında da bir gerileme olduğunu belirtiyorlar.

Almanya'nın yumuşak ağaç kereste ihracatı % 11 oranında geriledi
Federal İstatistik Ofisi tarafından verilen bilgiye göre, Alman yumuşak ağaç keresteci ihracatı 2012 yılında, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %11 oranında düştü.

Bu gerilemenin nedenleri arasında, Almanya'nın diğer Avrupa ülkelerine yaptığı ihracattaki 903.818 m3'lük keskin düşüşün rolünün büyük olduğu belirtiliyor. Uzmanlar Almanya'nın aynı dönem içerisinde Avrupa dışına gerçekleştirdiği ihracatta 279.371 m3'lük bir artış olmasına rağmen, bunun aradaki farkı kapamaya yetmediğini söylüyorlar. Öte yandan 2012 yılı ilk çeyrek istatistiklerine göre Almanya'nın kereste ihracatının dörtte üçü Avrupa ülkelerine yapılırken ancak, dörtte biri Avrupa dışı ülkelere gerçekleştirilmekte.

Avrupalı MDF / HDF üreticileri fiyatları en azından sabit tutabilme gayreti içerisinde
2012 yılında, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında dünya piyasalarında yaşanan talep düşüşüne bağlı olarak olası fiyat düşüşlerini engellemeye çalışan panel üreticileri, özellikle Mayıs 2012 itibariyle önemli girdilerinden olan yapıştırıcılardaki fiyat artışını kendi fiyatlarına yansıtamasalar bile, en azından satış fiyatlarını sabit tutmaya çalışıyorlar.Uzmanlar, örneğin HDF üreticilerinin m3 başına 10 Euro'luk bir artış planlamış olduklarını ancak piyasalardaki durum nedeniyle halen Nisan fiyatları ile çalıştıklarını aktarıyorlar. Özellikle merkezi Avrupa pazarlarındaki alıcılar ise, bırakın fiyat artışını, hali hazırdaki fiyat seviyelerinden bile memnun olmadıklarını belirtirken, buna gerekçe olarak da Avrupa pazarlarında yaşanan talep düşüşlerini gösteriyorlar.

Alman iç kapı imalatçıları fiyatlarını artırıyor
Almanya'da yapılan bir sektörel araştırmaya göre iç mekan pazarında bir hareketlilik söz konusu. Araştırma raporundaki verilere göre, iç kapı imalatçılarının önemli bir bölümü, bu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık %3 oranında bir fiyat artışına gitti.

Sektörün hareketlendiği Nisan - Mayıs ve Haziran aylarındaki artışın esas nedeninin özellikle yapıştırıcı, enerji ve lojistik alanlarındaki artışlardan kaynaklandığını belirten yetkililer, buna karşın rekabet şartları nedeniyle kimi üreticilerin bu maliyet artışlarını henüz fiyatlarına yansıtmadığını da belirtiyorlar.

Araştırmada, yılın ilk beş aylık bölümünde panel fiyatlarında önemli bir değişme olmadığını ancak maliyet artışlarının bir süre sonra onları da etkileyerek ilgili ürünlerde bir fiyat artışına gidilebileceğini de vurguluyorlar.

Avrupa dekor kağıt imalatçıları, geçtiğimiz bir ay içerisindeki satış miktarlarından memnun değil
Orta Avrupa dekor kağıt üreticileri, toparlanma süreci içerisindeki piyasa koşullarını hala tam tatmin edici bulmuyorlar. Yapılan açıklamaya göre, Mayıs ayı rakamları, taleplerin yine beklenitilerin altında kaldığını göstermekte. Bu yıla umutlu giren ve özellikle Mart ayındaki satış düzeylerinin eksilerin üzerine çıkmasından ve krizin başlangıcından bu yana geçen dönemin en iyi rakamlarına ulaşmasından oldukça mutlu olan dekor kağıt imalatçıları, geçtiğimiz ay gerçekleşen talep düşüşleri nedeniyle yine karamsar bir tablo çizmekteler. Ülke bazında bakıldığında her ne kadar Avusturya, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerdeki durum diğerlerine oranla daha iyi gözükse de, kimi orta, batı ve güney Avrupa ülkelerinde yaşanan zayıf ekonomik koşullar, konut, iç dekorasyon, mobilya ve dolayısıyla da dekor kağıt sektörünün bir süre daha bekledikleri düzeylere çıkmalarının zor olduğunu göstermekte.

Estonya'nın kereste ihracatı %18 oranında arttı
Avrupa'da orman kaynaklarına sahip belli başlı ülkelerden olan Estonya'nın kereste ihracatı % 18 oranında bir artış gösterdi. Eurostat'ın 2012 yılının ilk çeyrek verilerini değerlendirdiği raporunda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla kereste ticaretinde bir artış gösteren ülkeler arasında bulunan Estonya, bu anlamda içinde bulunduğumuz dönemde başarılı bir grafik çizeceğinin sinyallerini verdi. Yılın ilk üç ayında toplamda 169.308 m3'lük bir artış ile ihracatını %18 artırmayı başaran ülkenin ihracatının dörtte birini yaptığı Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiği ihracattaki artış oranı ise aynı dönemde %26'ları buldu.

Uzmanların verdiği bilgiye göre, kereste ithal oranlarındaki artışın %3'lerde seyrettiği Estonya, bu anlamda orman ürünleri sektöründeki dış ticaret dengesinde her dönem pozifit rakamlara sahip.

Iskoçya kereste endüstrisi bir patlama yaşıyor
İskoçya'dan kereste endüstrisi adına pozitif haberler gelmeye devam ediyor. Buna paralel olarak kereste üretimi de tüm zamanların en üst seviyesine ulaşmış durumda. Uzmanlar geçtiğimiz yıl, bir öncekine oranla 5000 bin m3 artarak 7.5 milyon metre küp kereste üretimine ulaşıldığını ve ilk rakamların bu yıl bu noktanın da aşılacağını gösterdiğini ifade ediyorlar.

2012 yılı rakamları, İskoç kereste fabrikalarındaki makinelerde, çoğu İngiltere pazarında tüketilen kereste miktarında bu yılın ilk çeyreğinde %7'lik bir artış olduğunu belirtirken, talepteki bu artışın fiyatlara da yansıdığını ve bu ülkedeki kereste fiyatlarının %2'lik bir oranda arttığını belirtiyorlar. Çevre Bakanı Steaward Stewenson, bu olumlu gelişmelerin, dünya piyasalarının sıkıntılı olduğu bir dönemde oldukça sevindirici gelişmeler olduğunu ve İskoçya ormancılık endüstrisinin ne kadar güçlü olduğunu kanıtladığının altını çizmekte. Kerestenin İskoçya ekonomisine olan katkısına da değinen Steaward, çoğu kırsal kesimden olmak üzere 31.000 kişiye iş sağlayan bu endüstrinin ülke ekonomisine de her yıl 700 milyon Sterlin civarında bir katkıda bulunduğunu da belirtti.

Ormancılık endüstrisi, ahşaptan yeni bio enerji ürünleri elde etme çalışmalarına giderek ağırlık veriyor
Yeni Zelanda'da yürütülen çalıştırmalar, sanayicilerin Ar-Ge faaliyetlerinin ağaçtan elde edilebilecek alternatif ürünler üzerinde yoğunlaştığını göstermekte. Uluslararası Bioenerji Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre, kağıda olan gereksinimin giderek düşmesi üzerine ormancılık endüstrisi başta bio enerji ürünleri olmak üzere yeni ürünlere ağırlık vermeye başladı. Dernek başkanı Brian Cox, yaptığı açıklamada, bu gelişmeler doğrultusunda farklı pazarlarda sayıları giderek artan konferanslara katılmaya başladığını ve bu konferanslarda ana konunun ağaçtan elde edilebilecek olan farklı maddelerin tanıtımı, kimyasallar, bioyakıt ürünleri ve bunların kullanım alanları olduğunu ifade ediyor. Bunun nedenleri arasında diğer çevresel kaygılar ve kampanyaların yanısıra, iletişim teknolojilerinde gelinen noktada elektronik ve sanal alemin kağıda olan gereksinimi oldukça azaltması olduğunu da söyleyen Cox, bu nedenle orman endüstrisinin de bu gelişmeler doğrultusunda kendisini dönüştürmeye başladığının altını çiziyor.

Ahşaptan elde edilecek olan yeni ürünlerin önümüzdeki 10 yıl içerisinde oldukça yaygınlaşacağını ve sadece Yeni Zelanda'nın ihracatına yıllık 12 milyar dolarlık bir katma değer sağlayacağını öngören Bioenerji Derneği, bu yeniliklerin arasında bioetanol ve biodizel gibi ürünlerin yanısıra aynı zamanda ağaçlardaki lignin'den elde edilen plastiğin de bulunduğunu belirterek tüm bu ürünlerin oldukça geniş bir kullanım alanı olduğuna da dikkat çekmekteler.

Brezilya ahşap endüstrisi yükselişte
Pazar analistleri, Brezilya ahşap işleme endüstrisinin geçtiğimiz döneme göre daha iyi bir performans gösterdiğini belirtiyorlar. Uluslararası Ahşap Kaynakları Enstitüsünün bildirdiğine göre, özellikle ülkenin kereste ihracatında %6 oranında bir artış yaşanan 2011 yılının bu olumlu havasının 2012'de süreceği öngörülmekte. Brezilya'nın kereste ihraç miktarlarının en hızlı büyüdüğü ülkeler arasında ise sırasıyla Çin, Suudi Arabistan, Meksika ve Fas gelmekte olduğunu belirten enstitü raporunda fiyatların da ABD doları bazında 2011'in son çeyreğinde tavan yaptığını belirtiyorlar.

Raporda ayrıca 2012 yılında, ahşap malzemenin iç pazar satışlarının da artmakta olduğuna işaret edilmekte ve bu artışın hızlı bir biçimde önümüzdeki dönemde de istikrarını koruyacağı öngörüsünde bulunuyor. Bu öngörüye dayanak olarak da gerek 2014 Dünya Kupasının gerekse de 2016 Olimpiyat Oyunlarının Brezilya'da yapılacak olmasını, bu etkinliklerin inşaat sektöründeki faaliyetleri hızlandıracak olması gösteriliyor.

Finlandiya'da tomruk fiyatları yükselmeye devam ediyor
Finlandiya'da kereste fiyatlarındaki artış sürüyor. Özellikle endüstriyel tomruk fiyatlarında 2012 yılının başında ortaya çıkan yükselme trendi, Mayıs ayında da devam ediyor.

Fin Ormancılık Endüstrileri Federasyonu tarafından yapılan analize göre başta çam ve huş ağacı olmak üzere fiyatlar ortalama olarak % 10 ila %12'lik bir artış göstermeye devam etmekte. Ancak analistler, bu artışın geçen yılın aynı dönemindeki artışın bir miktar altında olduğunu belirtirken, diğer endüstriyel kereste fiyatlarındaki artışın ise ancak marjinal oranlarda kaldığının da altını çiziyorlar
yazar

E-bülten için e-posta bırak