Çin mobilya üreticileri ve artan maliyetler

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Çin mobilya üreticileri ve artan maliyetler

08-03-2012
Çin mobilya üreticileri ve artan maliyetler
ABD’DE KABUL EDİLEN FORMALDEHIT YASASINDAN SONRAÇinli Mobilya Üreticileri Artan Maliyetlerle Başa Çıkmaya Çalışıyor
Tüm dünya gözünü Çin'in yükselişine dikmiş, onu konuşurken, bu yükselişin nereye kadar gideceği sorusunda cevap arayanlar, bu hızlı çıkışın hiç de sorunsuz olmadığı konusunda birleşiyor. Uzmanlar, jeopolitik, toplumsal ve ekonomik birçok etkenin yanısıra Çin'in dünya ile olan entegrasyonun beraberinde hiç de "dikensiz bir gül bahçesi" getirmediğinin de bilincinde. Bunun son örneği ise Çinli mobilya üreticilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlar.

MADALYONUN İKİ YÜZÜ
Yakın bir gelecekte ekonomik düşüşü devam eden Amerika Birleşik Devletleri'ni geride bırakıp dünyanın bir numaralı ekonomik gücü olması beklenen Çin'in bu yükselişinin nereye kadar süreceği dünyanın hemen her köşesinde yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri. Akademi ve politika çevrelerinde çoğunluğun beklentisi Çin'in er ya da geç ABD'yi tahtından edeceği yönünde. Ancak pek çok uzman bu sürecin hiç de sorunsuz olmadığı ve içerisinde kendi bunalımlarına da yşol açacak kimi olumsuzlukları barındıracağı kanısında.

Siyasi, toplumsal ve ekonomik pek çok sorunun yanısıra esas olarak küresel bir dünya ile olan hızlı entegrasyonun beraberinde getireceği yan etkenleri de ekleyen kuşkucu görüş sahiplerini Çin'in finansman alanındaki birikimini kalıcı kazanımlarıma dönüşmesinde önemli sıkıntıların yaşanacağı, hatta bizzat ekonominin zorlanacağını düşündüren pek çok yeni gelişme desteklemekte.

KÜRESEL BİR SORUN: ARTAN MALİYETLER
Küresel etkilerden bağımsız birbiçimde düşünmenin mümkün olmadığı Çin ekonomisi daha şimdiden diğer alanlarda olduğu gibi mobilya endüstrisini de etkilemekte olan kimi sinyaleller veriyor. Uzun bir süredir tam bir üretim cenneti konumunda olan Çin'de faaliyet gösteren yerli mobilya üreticileri, bir süredir pek de alışkın olmadıkları sıkıntıları yaşamaktalar. Bir yandan artan işçilik maliyetleri ve kalifiye işçi sorunu ile mücadele ederken diğer yandan hammadde fiyatlarındaki artışı göğüslemek zorunda olan Çinli mobilya üreticileri, kaçınılmaz olarak bir de dünya standartlarına ve uluslararası normlara uyma zorunluluğunun getirdiği sıkıntıları çözmek durumunda kalıyorlar.

BATININ KATI YASALARI ÇİNLİ ÜRETİCİLERİ ZORLUYOR
Uzmanların belirttiğine gore, şu sıralar Çin'de her türlü üretici kömür, petrol, metal, plastik, ahşap, hintkamışı gibi ham maddelerin yükselen küresel fiyatları nedeniyle artan üretim maliyetleriyle başa çıkmak zorunda kalırken hızla yükselen ücretler nedeniyle kar oranları düşen mobilya üreticilerinin şimdi de kendilerini yakından ilgilendiren ve ABD'de Kabul edilen bir yasa ile başları dertte.

Uzmanların belirttiğine gore, özellikle ABD'ye ihracat yapan firmaların başları son dönemde artan maliyetler ile dertte. Mobilya üretiminde kullanılan pek çok ham maddeye getirilen sıkı güvenlik önlemleri, sağlığa aykırı maddelerin kullanımının sınırlanması ve çevreci uygulamalar, getirdikleri kısıtlamaların yanısıra girdi maliyetlerinin de artmasına yol açıyor.

Bunun son örneği, artık 1 Temmuz 2011 itibariyle yürürlüğe giren A.B.D. Kompozit Ahşap Ürünleri için Formaldehit Standartları Yasası. Bu yasa özellikle Çinli ihracatçıları çok yakından ilgilendiriyor ve üretiminde yoğun bir biçimde formaldehit kullanan mobilya firmalarının da bu yasanın gereklerine sıkı bir biçimde uymalarını gerektiriyor.

KOMPOZİT AHŞAP ÜRÜNLERİ İÇİN FORMALDEHİT STANDARTLARI YASASI
Söz konusu yasa, esas olarak A.B.D.'de sert kereste, kontrplak, orta yoğunlukta lif levha ve yonga levhanın ve bu kompozit ahşapların mamullerinin yapımı, tedariki ve satışındaki formaldehit emisyonlarını düzenliyor.

Shenzhen Mobilya Endüstrisi Birliği Genel Sektreteri Hou Kepeng A.B.D tarafından yürürlüğe koyulan yeni yasadaki kontrol edilen emisyon standartları Çin'inkileri fazlasıyla aşan koruyucu ve uçucu organik bileşenlerin tehlikeli olduğunu söylüyor ve bu katı standartların, söz konusu kurallara katı bir biçimde uymayacak olan ahşap mobilya üreticileri için yıkıcı olduğuna inanıyor. Hou'nun bu inancı muhtemelen Çin'in daha düşük kaliteli üreticilerinin yeterli know-how'a ve yeni emisyon standartlarına uymak için tesislerini yükseltecek sermayeye sahip olmamaları gerçeğine dayanıyor.

MOBİLYACILAR, KALICI BİR KÜRESEL REKABET İÇİN KENDİLERİNE ÇEKİ DÜZEN VERMELİ
Hou'ya gore Çin'deki mobilya üreticileri artık yalnızca daha yüksek üretim maliyetleri sebebiyle düşük kaliteli ürünler üreterek rekabet edemez; dolayısıyla küresel avantaj elde etmek için daha yüksek katma değerli ve yenilikçi ürünler üreterek daha üst seviyedeki müşterilere hitap etmek durumunda kalacak.

Çinli mobilya imalatçıları küresel çapta en büyük tedarikçi olan İtalyan rakiplerini geride bırakıp ilerleme kaydederek önemli bir rol elde etse de Çin'in çoğunlukla orta ve düşük kalite segmentlerindeki pozisyonu bu başarıyı gölgeliyor.

Çin yapımı mobilyalar genellikle başlıca ihracat ürünleri olan sert ahşap ve metal ve ardından hintkamışı, bambu ve plastik yemek odası takımlarıdır. Mobilya ihracatlarının %47.65'i ahşap yemek odası takımlarından oluşurken artan üretim maliyetleri bu yüzdeyi azaltmıştır.

Guangdong Bölgesi Dongguan'da yer alan Dongguan Zhenpin Furniture Co. Ltd. pazarlama müdürü Dong Shupeng'da son gelişmeler karşısında firmaların kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini vurgulayarak Çinli mobilya üreticilerini "Artan küresel rekabetle ve yükselen ücretler ve arsa fiyatları nedeniyle artan üretim maliyetleriyle mücadele etmek için, daha çok çalışarak işletim verimliliğini artırmalı ve pazarlama kanallarımızı genişletmeliyiz," diyerek uyarıyor.
yazar

E-bülten için e-posta bırak