"Bugüne kadar gelecek projeksiyonumuzda pek yer almayan İran pazarında önemli bir hareketlenme bekliyoruz"

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

"Bugüne kadar gelecek projeksiyonumuzda pek yer almayan İran pazarında önemli bir hareketlenme bekliyoruz"

26-05-2016
Hidrolik preslerden, çelik bantlara, dekor kağıttan kimyasallara kadar ağırlıklı olarak ahşap sektöründe faaliyet gösteren firmalara hizmet veren ve anahtar teslimi fabrikalar üreten pek çok Avrupa firmasının Türkiye temsilcisi olan HANEX firmasının kurucusu Dr. Cihan AYLA firmalarının yanısıra Türkiye ve dünya pazarlarındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

2015  yılında firmanızda öne çıkan neler oldu ?

Bu sene HANEX’in portföyüne birkaç yeni firma katıldı. Bunlardan bir tanesi REMBE, patlama kapakları tabir ettiğimiz ekipmanı yapan firma. Yangın koruma sistemleri FIREFLY zaten vardı. Bunlarla ilgili pek çok yeni müşteri geldi. Birkaç seminer düzenledik. Bu seminerlerde kendi iş alanımızın dışına da çıkarak BERNDORF BAND grubunda levha sanayinin dışına da bantlar vermeye başladık. Bu gibi markalar sayesinde yine gıda, kimya, çimento sanayi, Tüpraş, rafineriler vb. çok değişik yerlerle tanışmaya başladık. Bu çerçevede yeni elemanlar alma hedeflerimiz var.

Genel dünya konjonktürü ve Türkiye hakkındaki özellikle şu son dönemde olup biteni değerlendirebilir misiniz ?

Bu soruyu bir hafta önce sorsaydınız farklı bir yanıt verebilirdim. Ama fuarın ilk günü Ankara’da yaşanan kanlı olay sonrasında biraz moraller bozuk. İnsanın aklına herşey geliyor, Libya, Mısır, Irak, Suriye gibi umarım Türkiye’nin de düğmesine basılmamıştır. İş yaşamında hayat devam ediyor elbette, her zaman birşeyler alıp satıyoruz, tek ve dar bir kanalda çalışmadığımız için HANEX olarak değişik işler yapıyor ve bu garantimiz sayesinde bir biçimde her dönem suyun üzerinde kalıyoruz. Ama ekonomi eğer genel olarak etkilenir ve belirli bir durağanlığa doğru giderse iyi olmaz tabii. Ama gördüğünüz gibi yaşam da devam ediyor.

Büyük dünya markalarını temsil eden bir firma olarak, dünya pazarları hakkında neler söyleyebilirsiniz ?

Dünyada da global oyunlar oynanıyor tabii. Bir itişme kakışma var ama genelde şu sıralar dünya pazarlarında çok büyük bir kriz beklenmiyor diyebilirim. Yabancı firmalar Türkiye’deki işlerini de başarıyla yürütüyorlar. Bu son olaylar onların da morallerini bozabiliyor tabii. Tamamlama yatırımları gibi kimi küçük yatırımlar olmasa bile, kimi yeni büyük yatırımlar yapmak isteyen kişileri şimdilik bir miktar bekleme safhasına girmiş gibi.

Bu durum HANEX firmasını etkiliyor mu ?

Pek etkilediğini söyleyemeyiz. Çünkü dediğim gibi biz tek bir kanalda faaliyet göstermediğimiz için, firma olarak boş durumuyoruz. Sadece Türkiye içinde değil, dış pazarlarda da çalışmalarımız var. Temsil ettiğimiz ve en fazla iş yaptığımız grupların kimi yurtdışı yatırımlarının ya bütün tesislerini ya da bu tesislerin önemli bölümünü biz sağlıyoruz. Şu anda Romanya’da, Rusya’da  böyle yatırımlar var. İlginç olan yurtdışına yatırım yapan pek çok Türk firması da var artık.

Öte yandan şu dönemde, özellikle ambargonun kalmasıyla da İran’da önemli bir hareketlilik ve ilgi var. Temsil ettiğimiz firmaların müşterileri var. Yeni müşteriler de çıkmaya başlayacak. Önümüzdeki dönemde bunlarla birlikte bu pazarda da iş yapma durumumuz olabilecek. İran pazarında yeterince para var yatırıma kaymak için, ama herşey parayla olmuyor. Orada büyük bir teknolojik eksiklik var. Yetişmiş teknik adam hemen hemen yok, oradaki üretim teknolojisiyle batı arasında büyük fark var. Bu konuda devreye girebiliyor olmamız bizler için büyük şans. Kimi Türk firmaları da orada yatırım için fırsat kollayabilirler. Bizim de gelecek projeksiyonumuzda eskiden hiç yer almayan İran’a artık ufak ufak girme zamanı gelmiş gibi gözüküyor.

yazar

Prof. Dr. Tuncer Dilik

E-bülten için e-posta bırak