AVRUPA PANEL PAZARI KAPASİTE FAZLASINDAN ENDİŞELİ

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

AVRUPA PANEL PAZARI KAPASİTE FAZLASINDAN ENDİŞELİ

12-03-2014
AVRUPA PANEL PAZARI KAPASİTE FAZLASINDAN ENDİŞELİ
2020 Yılı Projeksiyonları Kimi Risklere İşaret EdiyorAVRUPA PANEL PAZARI KAPASİTE FAZLASINDAN ENDİŞELİ

 

Uluslararası danışmanlık firması Pöyri, 23 Ocaktarihinde yakın gelecek tahminlerini içeren bir rapor yayınladı. Firmanın AhşapÜrünler Bölümünün hazırladığı “Pazar Gereksinimleri ve Alan Yatırımları” adlırapor, yakın zamanda Avrupa ülkeleri pazarlarında ahşap panel arzının fazlalığınedeniyle sıkıntılar yaşanabileceğini öngörmekte.

 

Firmanın web sitesinde de açıklanandığı üzere, GlobalPanel Pazarı Bölüm Başkanı Dr. Cormac O’Carroll, 2014 yılı için yapmış oldukları“Pazar gereksinimleri ve alan yatırımları” araştırması  modellemelerine göre, planlanan yatırımlarçerçevesinde gerçekleşmesi beklenen 10 milyon m3’lük ek kapasite artışınınvarolan talep dengesinin üzerinde olduğunu ve sektörde oluşacak bu yeni arzfazlalığının ise ahşap panel fiyatlarında düşmeye yol açacağını

belirtiyor.

Firma tarafından hazırlanan ve sektörün 2020 yılınakadar karşılaşması muhtemel iyimser, normal ve kötümser senaryoların da ele alındığı“Avrupa’da Ahşap Panel Endüstrisinin Geleceği” adlı 170 sayfalık raporda,sektörün ağırlık noktasının Avupa’nın doğusuna doğru kaydığı bir dönemde,planlanan yonga levha kapasitelerinin coğrafi konumunun pek optimal olmadığıifade ediliyor.

MDF pazarında genelde çok fazla oynamalar yaşamamasınınbeklendiği ve ılımlı senaryoya göre gelişme trendi doğrultusunda MDF yatırımlarınabelirli oranlarda gereksinim olabileceğinin belirtildiği raporda OSB’ye yönelikprojeksiyonlarda ise yatırımların ancak en iyimser senaryolarda mantıklıolduğunun hatırlatılmakta ancak bu senaryonun gerçekleşmemesi halinde ciddi sıkınlarıyaşanabileceğinin altı çizilmiş.

Raporda kimi önemli rakamsal projeksiyonlar da yer alıyor.Buna göre, 2020 yılına kadar normal senaryo çerçevesinde panel sektöründeAvrupa ülkelerinin Pazar taleplerinin her yıl ortalama %3 kadar artması vehalihazırda varolan talebin hızla batıdan doğuya doğru kayacağı öngörülüyor. Buoran iyimser senaryoda %5’e kadar çıkarken, kötümser senaryoda ise %1’lerekadar düşmekte. Rapora göre panel günümüzde panel tüketiminin Avrupa’nın batısında %55’ler civarındaolduğu ancak bu süre sonunda bu oranın %48’lere kadar düşeceği de öngörülmekte.

“Avrupa’da Ahşap Panel Endüstrisinin Geleceği” adlı raporunortaya koyduğu bir diğer istatistiki veri de son 5 yıl içerisinde Avrupa panelendüstrisine yatırım yapan sermayedarların karlarının bugüne kadar ancak %5civarında olduğu ve bu yetersiz oranın finans pazarlarında risk eğrisinin altındakaldığı.. Raporda, en iyi koşullar için belirlenen senaryoda  ahşap panelin metreküpünde yatırımcınınortalama olarak 20 Euro’luk bir kar düzeyinde olacağı yönünde.

yazar

E-bülten için e-posta bırak