Artış bu ay da sürdü, ihracat Haziran’da 11 milyar 865 milyon dolar oldu

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Artış bu ay da sürdü, ihracat Haziran’da 11 milyar 865 milyon dolar oldu

11-07-2016
Artış bu ay da sürdü, ihracat Haziran’da 11 milyar 865 milyon dolar oldu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, şubat, mart ve mayıs aylarının ardından ihracatta artış haziran ayında da sürdü. Haziranda geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 1,8 artışla 11 milyar 865 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 oranında artışla 11 milyar 865 milyon dolar ihracata imza atıldı. Yılın ilk 6 ayında ise 2015'in aynı dönemine göre yüzde 3,8 oranında düşüşle 70 milyar 654 milyon dolar olan ihracat, son 12 ayda da yüzde 6,6 gerilemeyle 141 milyar 64 milyon dolar oldu.

 

 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomide ve siyasetteki dalgalanmalara rağmen ihracatta son aylardaki artışın ihracatçının süreçleri iyi yönetmesinden kaynaklandığını söyledi. 

 

Büyükekşi, İsrail ile mutabakat sağlanması ve Rusya ile ilişkilerin yeniden olumlu bir seyir izlemesini, “Bu gelişmeler ülkemiz adına bizleri mutlu ediyor” şeklinde değerlendirdi. 

En büyük ihraç pazarı Almanya

İhracat pazarlarında ise haziran ayında 134 ülkeye satışlarda artış yaşandığı, 101 ülkede ise azalış olduğu görüldü. En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Almanya'ya yüzde 8,6, İtalya'ya yüzde 22 ve ABD'ye yüzde 18,5 oranlarındaki artış dikkat çekti. Diğer yandan İngiltere'ye ihracatta yüzde 4,4 ve Irak'a ise yüzde 14,9 oranlarında gerileme yaşandı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da Bulgaristan'a yüzde 74, Polonya'ya yüzde 35,5 ve İtalya'ya da yüzde 22 oranlarındaki yüksek artışlar dikkat çekti.  

 

Ülke grubu bazında da haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre AB ülkelerine ihracat yüzde 8,6 oranında arttı. Kuzey Amerika bölgesi de yüzde 14,6 oranındaki büyüme ile öne çıkarken, önümüzdeki dönemde bu bölgelere yüksek oranlı artışların devam etmesi bekleniyor.  

 

İller bazında ise haziran ayında 43 ilde ihracat artışı yaşanırken, 36 ilde de gerileme olduğu görüldü. En çok ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran iller sırasıyla yüzde 11,7 ile Bursa, yüzde 11,1 ile Denizli, yüzde 5,1 ile de Kayseri ili oldu.

yazar

E-bülten için e-posta bırak