Algeria FURTEX Fuarındaydık

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Algeria FURTEX Fuarındaydık

30-12-2013
Algeria FURTEX Fuarındaydık
Arap Baharı sonrasında Cezayir?de düzenlenen ilk mobilya fuarı, organizasyonunu SENEXPO tarafından gerçekleştirilen ve yayın grubumuzun da katılarak dergilerini Afrikalı mobilya profesyonellerine dağıttığı Algeria Furtex 2013 fuarı oldu.
ezayirde, organizasyonu SENEXPO Fuarcılık tarafından yapılan ve tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini etkileyen Arap Baharından sonra ilk mobilya fuarı sayılan bu etkinlik, ağırlıklı olarak Türk mobilya aksesuar ve yan sanayi ile üç ofis mobilyası imalatçısının katılımıyla toplamda 26 firma ile gerçekleşti.

SENEXPOnun çözüm ortağı olan EKİN Yayın Grubunun basın partneri olarak katıldığı fuarın açılışı Türk başkonsolosu ve ticaret ataşesi ile Cezayir Sanayi Bakanlığından ilgililerin katılımıyla gerçekleşti.

FURTEX Fuarının katılımcıları arasında AGT, ASLAN PAPEL, AYPOL SOLVENT,ÇAĞ KABARA, DİZAYN PLASTİK, ELEKTROTEKS, GİZ GRUP, GİZİR AHŞAP, GÜNEY BÜRO MOBİLYASI, KADOMA ORMAN ÜRÜNLERİ, KAYPLAS, KMS, METPLASCAN, MİS PLASTİK, ÖZDEMİR RİVAL METAL, SEFO KİMYA, SERAS, SİMİTEKS, SOLENNE OFİS MOBİLYALARI, TEKNOMER ve EKİN YAYIN GRUBUgibi isimler vardı.CEZAYİR PAZARINDAN İZLENİMLER

Mobilya sektörü açısından çok büyük imalatların bulunmadığı ancak diğer Afrika pazarlarına göre daha düzgün, güvenceli olan bu ülkede kapalı kanallardan yürüyen belli kapasitelerde çalışan imalatçılar var. Cezayirin kuzeyinde kümalanmiş olan yaşam ve sanayi önceleri Fransız, İspanyol ve İtalyanların elindeyken şimdi pazara yeni aktörler giriyor. Ülke ekonomisinin %95i gaz ve petrol gelirlerine dayalı olması, diğer sanayileri de güdük bırakmış, Dev şirketlerin yatırımlarının yanında bunlar göze görünmüyor.

Mobilya ve malzeme toptancıları ağırlıklı olarak Kolea, Ain Nacca, Deli İbrahim ve Draia bölgelerinde toplanmış durumda. Son yğllarda özellikle mobilya sanayinde Çin, Fransanın önüne geçmiş. Pazarda en çok rağbet gören ürünler Çin ve Türk markası taşıyanlar. Türkler, Cezayirde 40 50 inşat firmasıyla çalışıyor. Türk inşaat sektörünün 1.5 milyar dolarlık iş hacmi var. Ayrıca 1.5 milyar dolarlık da yatırım yapılmış bu ülkeye. Bunların en önemlisi Cezayirin demir çelik ihtiyacının %30unu karşılayan 750 milyar dolarlık yatırımıyla Tosyalı Holding. Onun yanısıra Hayat Kimya, Emin Otomotiv, Şahsuvaroğulları gibi kuruluşlar da burada önemli yatırımlar yapmışlar.

Türk mobilya sektöründe Doğtaş, 4 büyük magğazasıyla Cezyir pazarında prestijli bir yere sahip. Ayrıca İstikbalin de Deli İbrahim bölgesinde bir mağazası bulunuyor.Cezayir yasalarına göre yabancılar doğrudan yatırım yapamıyor. Firmalarının %51inin yerli ortaklardan oluşması isteniyor. 2009 yılından sonra böyle pek çok değişiklik yapmışlar. Bazı ürülerde ciddi bir korumacılık var. %30 mamül ürün vergisi + %17 KDV gibi. Toplamda %50yi bulan bir vergi var, Bu da yerli imalatı koruma adına yapılıyor. Yarı mamül üründe bu vergi %15 olarak uygulanıyor.

Cezayirde enerji çok ucuz. Ücretler 180 dolar, kamuda ise 300 dolar civarında. Ülkenin 200 milyar dolarlık bir döviz rezervi var ve yatırım yapmak istiyorlar. Sahil şeridinde önemli bir inşaat, konut ve otel yapılanması hızla sürüyor.

Ülkedeki önemli sorunlardan biri de nitelikli işgücü çünkü yetişmiş işgücünün %90ı Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine kaçıyor. Sadece Fransada 4 milyon Cezayirli yaşıyor.
yazar

E-bülten için e-posta bırak