Ahşap Mobilyada Büyüyen Bir Güç: ENDONEZYA

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Ahşap Mobilyada Büyüyen Bir Güç: ENDONEZYA

01-10-2012
Ahşap Mobilyada Büyüyen Bir Güç: ENDONEZYA
Dünyanın en büyük takımadası ve dördüncü en kalabalık ülkesi olan Endonezya (%75’i ahşap mobilyadan ve %20’den fazlası hintkamışı mobilyadan olmak üzere) başlıca mobilya ihracatçısı ülkelerden biridir. Endonezya 1995’ten beri istikrarlı bir şekilde ABD’ye ilk on ihracatçından biri olmayı sürdürmüştür. Sektörü bir çatı altında örgütleyen birlik olan ASMINDO’ya göre Endonezya’nın mobilya ihracatının üçte biri Amerika'ya gidiyor. Endonezya mobilya sektörünün de bireysel ahşap oymacılarının yanı sıra endüstriyel nitelikli ve düşük ücretli işçiler dahil iki milyondan fazla kişiyi istihdam eden 3,500’den fazla şirketten oluştuğu belirtiliyor.
GELİŞEN KONUT PAZARI MOBİLYA SEKTÖRÜNÜ DE OLUMLU ETKİLİYOR
Günden güne güçlenen ekonomisiyle Endonezya ASEAN ülkelerinin Güneydoğu Asya grubunda büyüyen bir güç olarak beliriyor. Örneğin yabancı yatırım akışı içinde Java'daki büyük Japon panel üretim tesisi ve daha yakın bir tarihte Sumatra'daki büyük bir Tayvan mobilya tesisi yer alıyor. Endonezya'da giderek daha fazla sayıda Çin şirketi kuruluyor. Ülke süregelen siyasi istikrardan belirgin bir biçimde faydalanıyor ve son zamanlarda bir dizi kaygı verici dini çatışmaya rağmen ülkenin güveni de açıkça artıyor. Endonezya, aynı zamanda Güneydoğu Asya'daki en gelişmiş etkinlik olan Uluslararası Mobilya ve Zanaat Fuarı IFFINA'a da ev sahipliği yapmaktadır.

Endonezya Mobilya ve Zanaat Birliği ASMINDO Başkanı Ambar Tjahyono fuarın ciddi uluslararası alıcıları çekmek için Jakarta'da yapıldığını belirtiyor. Ancak sektörün aynı zamanda büyük oranda aktif konut inşaatı pazarı nedeniyle hızla gelişen iç pazardaki iyi seviyedeki talepten de faydalandığı belirtiliyor. Emlak fiyatları hem büyüyen orta sınıfı hem de yatırımcıları teşvik etmeye yeterli bir güven faktörü sunacak şekilde yükselmiştir.

ÇİN TEHDİDİ
Diğer taraftan, Endonezyalı üreticiler Çin'den ucuz ithaller de dahil olmak üzere iç pazarlarını tehdit eden bir dizi faktörle karşı karşıyadır. Ahşap işleme sektöründeki yüzlerce ve binlerce Endonezyalı işçinin işlerini kaybedebileceği korkusuyla Çin'le yapılan Serbest Ticaret Anlaşması'nın tam olarak uygulanmasının ertelenmesi için yaptığı talebe devletten gelen cevap ASMINDO'yu memnun etmiştir.

Birliğe göre Çin'den yapılan ucuz mobilya ithalleri yerel üreticileri yok edebilir. Suntadan imal bir yerel bilgisayar masası yaklaşık 65 ABD $ fiyata satılırken, aynı malzemeden yapılmış Çin'den ithal edilen bir ürünün yaklaşık 45 ABD $ fiyata satılabileceği örneğini veren Birlik, ASEAN ile Çin arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının başlıca Endonezyalı mobilya üreticileri için büyük iş kayıplarına yol açabileceğini ekliyor.

2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYİ İSTİHDAM EDEN 3.500 CİVARINDA MOBİLYA İMALATÇISI
Mobilya sektörünün, sektöre hakim olan ahşap mobilya alanında iki milyondan fazla işçi çalıştıran 3,500'den fazla şirketten oluştuğu ifade ediliyor. Bu sayıya görece düşük ücretli nitelikli işçilerin yanı sıra endüstriyel tesisler ve ahşap oymacıları dahildir.

ALTERNATİF VE ÇEVRE DOSTU KAYNAKLAR
Üreticilerin diğer şikayetleri, konteynırları verimli bir şekilde limanlara getirmenin büyük bir zorluk yarattığı ve yol, liman ve gümrük yetkililerine ödenmesi gereken "tanımlanamayan nakit maliyetleri" nedeniyle genellikle çok pahalı olduğu tıkanmış nakliyat altyapısıyla ilgili. Bir ihracatçı bir konteynırı Jakarta'nın batısından Tanjung Priok limanına taşıma ücretinin 350 ABD $ olduğunu ifade ediyor. Doğal ormanlarda yerel olarak büyüyen kütüklerin kalitelerinin ve çaplarının düşmesinden sürekli şikayet eden mobilya sektörü için bir diğer kilit mesele de hammadde, yani ahşaptır.

Merkez Java Mobilya Geliştirme Merkezi (CEFED) Başkanı Toni Prahasto "Mobilya sektörünün uzun vadede sürdürülebilirliği için alternatif ve çevre dostu ahşap kaynakları bulmak son derece önemlidir" şeklinde konuşmuştur. Ayrıca tek başına alternatif ahşap kaynaklarının kullanılmasının mobilya yapımcıları için rekabetteki kaygı verici azalmayı durdurmayacağını belirtmiştir. "Kalite kontrolüne ve ihracat pazarı güvenlik standartlarına uygunluk için üretim süreçlerinde iyileştirmelere daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor."

Plastik üreticilerinin yüksek rayiç lateks fiyatlarından faydalanmak için olgunlaşan ağaçların ömrünü uzatması ve dolayısıyla kütüklerin akışını azaltması, ayrıca genişleyen mobilya sektörünün artan talebinin bu durumu daha da kötüleştirmesi nedeniyle yetiştirme ahşap, çoğunlukla plastik ahşap, kaygı yaratmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak, CEFED gibi organizasyonlar yetiştirmelerden akasya ve albizianın onaylı kullanımını teşvik ediyor.

AMERİKAN ve AVRUPA SERTAĞACI GİDEREK YAYGINLAŞIYOR
Diğer ASEAN ülkelerinde olduğu gibi, Endonezya'da da ithal malzemeler giderek kabul görmekte ve anlaşılmaktadır. Amerikan ve Avrupa sert ahşabı giderek yaygın hale gelmektedir ve Endonezya'ya ABD sert ahşap ihracatı hakkında son istatistikler Endonezyalıların daha önceden çok az bildiği ve çok az tecrübeye sahip olduğu türleri benimseme derecesini göstermektedir. Amerikan sert ağaç kerestesi ithali 2009'dan 2010'a kadar %55 artış göstermiştir. İthal malzemelerde mobilya tasarımcıları ve üreticiler için seçeneklerin eklenmesi APP Timber gibi uzman şirketlerin Jakarta'da ve başka yerlerde stok ve dağıtım tesisleri kurduğu bir ahşap dağıtım geleneğinin gelişimini teşvik etmektedir.

GENÇ TASARIMCILAR ÖZGÜN ve ÇAĞDAŞ MOBİLYALARI TASARLIYOR
Ortaya çıkmakta olan bir diğer güven alanı da mobilya tasarımındaki yetereklerdir. Geçen yıl Amerikan Sert Ahşap İhracatı Konseyi tarafından desteklenen ilk Endonezya Mobilya Tasarım Yarışması (IFDC), genellikle yüksek standart olarak değerlendirilen 100'ün üzerinde katılım elde etti. Bu yıl ikinci IFDC için profesyonel mobilya tasarımcılarından ve genel tasarımcılardan 250'den fazla katılım elde edildi.

Bu proje, geleneksel zanaat becerileri dışında kendini denizaşırı pazarlar için tasarıma yön veren bir yapımcılar endüstrisi olarak gören Endonezya mobilya endüstrisi için zengin bir yetenek kaynağını gün yüzüne çıkarmıştır. Bir grup kendini adamış genç mobilya tasarımcısının Semarang yakınlarındaki Jepara zanaat merkezini temel alarak, oymacılık gibi geleneksel becerileri sürdürürken çağdaş mobilyalar geliştirmeyi umdukları yeni Endonezya Mobilya Tasarımcıları Birliğini kurmaları hiç şaşırtıcı değildir. İngiltere'den Tom Dixon ile çalışan Joshua Simanjuntak kendini şöyle ifade ediyor: "Ne yazık ki sektörümüzde rekabet avantajını bir kalite ya da tasarım olarak değil bir fiyat olarak görülüyor". Simanjuntak ve diğerleri bunu değiştirmeyi ve belki de Singapurlu ve Tayvanlı tasarımcıların sahip olduğu tasarım öncülüğünü yakalamayı istiyorlar.

ARTAN TALEPLER, GÜÇLENEN BİR İÇ PAZAR...
2012 tahminlerine gelince, APP Timber'ın Ülke Müdürü Handi Setiawan önümüzdeki birkaç yıl içinde birçok Endonezyalı mobilya üreticisinin şansını destekleyeceği kesin olan" mobilya için yerel talebin güçleneceğinden hiç şüphe duymuyor.

YASAL AHŞAP ÜRÜNLERİN GARANTİSİ "SVLK"
Bugünlerde Endonezya'yı takip eden herkes bu ülkenin ciddi bir şekilde birlikte hareket etmeye başladığını fark etmiş olmalıdır. Mart ayında Endonezya'dan ve Avrupa'dan bir dizi bakan, büyükelçi ve ahşap sektörü uzmanı Ahşabın Yasal Menşeinin Doğrulanması Sertifikası, yani Ahşap Ürünlerin Yasallık Garantisi olarak çevrilen "Surat Verifikasi Legalitas Kayu"nun kısaltması olan "SVLK" için yüksek seviyede diyalog için bir araya geldi. SVLK sertifika sisteminin sektördeki bütün şirketler için zorunlu olan veya olacak olan bir Endonezya Hükümeti inisiyatifi olduğu söyleniyor. Ahşapla ilgili üretimde yer alan bütün şirketlerin KAN (Ulusal Akreditasyon Komitesi) tarafından atanan denetimcilerden biri (Mutu Hijau, Mutu Agung, Sucofindo, TUV, vb.) tarafından bu sistem kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. Şimdiden Endonezya'da tüm devlet ve sektör seviyelerinde tek standart olarak kabul edildiği söyleniyor. Endonezya'nın ahşap ürünlerinin uluslararası alanda ticaretini yapmaya devam edebilmesi için kendini yenilemesi gerekiyordu ki bu da söz konusu sürecin iyi bir göstergesi olmakta. SVLK'yı kabul etmemenin ya da buna uymamanın yasaları çiğnemek anlamına geldiği söyleniyor.

yazar

E-bülten için e-posta bırak