Ağaç Mamülleri Orman Ürünleri Sektör Sorunları ve Çözüm Önerileri

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Ağaç Mamülleri Orman Ürünleri Sektör Sorunları ve Çözüm Önerileri

13-01-2012
Ağaç Mamülleri Orman Ürünleri Sektör Sorunları ve Çözüm Önerileri
İstanbul İhracatçı Birliği (İİB ) Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan ve ağaç mamulleri, mobilya, kağıt ve orman tali ürünleri ihracatındaki sorunları içeren rapordan kimi bölümleri okurlarımız için özetledik.
1- İÇ PİYASADAN HAMMADDE TEMİNİNDEKİ SORUNLAR
a-) Hammadde fiyatları uluslararası piyasalara göre daha yüksek düzeydedir Türkiye' de ağaç mamulleri sektörünün ihtiyacı olan hammadde fiyatları Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Türkiye'de yonga ve lif levha yapımına elverişli odun fiyatları son zamanlarda 80 - 100 $ / ton seviyelerine kadar düşmüş olmasına rağmen, halen 25 -30 $ / ton olan Dünya fiyatlarının oldukça üzerindedir. Yurt dışından (ABD, Kanada gibi ülkelerden) hammadde ithal etmek cazip hale gelmiştir.

Çözüm Önerisi:
  • Orman Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen hammadde fiyatları, sektörün dünya ile rekabetini sağlayacak seviyelere getirilmelidir.
  • İşletilen ormanlık alanlar genişletilmeli, Orman Genel Müdürlüğü'nün kadro ve ekipmanları güçlendirilmeli, Anayasa ve ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler acilen yapılarak üretim artışı sağlanmalıdır.
  • Hammadde ithalatını engelleyen hükümler gözden geçirilerek, hem ülke ormanlarını koruyacak ve geliştirecek hem de sektörün ihtiyacını karşılayacak hale getirilmelidir. Bu konudaki düzenlemeler tarafların ve üniversitelerin katılımıyla yeniden değerlendirilmelidir.
  • Özel ormancılık ve plantasyon ormancılığı daha etkin bir şekilde desteklenmelidir.
  • Lif ve yonga levha imalatçısı kuruluşlara verilen hammadde tahsis miktarı, üretici firmaların kapasitesi esas alınarak şeffaf ve hakkaniyetle yapılmalıdır.

    b-) Hammadde fiyatları üzerinde ilave vergi yükleri mevcuttur.
    Türkiye'de hammadde fiyatlarının bu şekilde yüksek olmasının nedenlerinden biri, Orman İşletmeleri tarafından ihale yolu ile yapılan satışlarda Ağaçlandırma Fonu (% 3), Tellaliye (% 1-2), Karar Pulu (‰ 4,5), İlave KDV (%1,6), Ayrıca DİİB kapsamı dışındaki alımlardan da % 3 oranında Bakanlık Fonu alınmaktadır. KDV dahil bu oran % 27,5 i bulmakta, buna ilaveten yükleme ve taşıma maliyetlerinin de yüksek olması hammaddenin fabrika teslim maliyetini artırmaktadır.

    Çözüm Önerisi:
    Hammadde maliyeti üzerindeki bu ilave vergiler kaldırılmalıdır.

    c-) Hammadde satış koşul kriterlerinin belirlenmesi
    Orman Genel Müdürlüğü tarafından ihale ve tahsis yolu ile yapılan ham madde satışlarında koşullar (kredi, tahsisat kriterleri) ihracat yapan üreticileri dikkate almadan belirlenmektedir. Örneğin vadeli satışlarda bedelin % 40'ı ve vergiler ve KDV peşin alınmakta, kalan için 9 aylık bir dönem için aylık % 8'den 7.2 oranında vade farkı uygulanmaktadır.

    Çözüm Önerisi:
  • Vadeli alımlarda % 25 peşin, vergiler ve KDV dahil geri kalan % 75'i için 9 aylık vadede toplam % 4.5 vade farkı uygulanması imkanı verilmelidir.
  • Orman İşletme Müdürlüklerince, imalatçı-ihracatçılara DİİB kapsamında, Orman Kooperatiflerine sağlanan koşullarla hammadde tahsisatı yapılmalıdır.
  • Tahsisli satışlarda, tahsis kriterleri belirgin değildir. Bu yüzden objektiflikten uzaklaşılabilmektedir. Tahsisli satışlarda, üretici firmaların kapasite raporları dikkate alınarak objektiflik sağlanmalıdır.

    2- KERESTE İHRACATINDA, İHRACAT FATURALARININ MERSİN VE ADANA TİCARET BORSALARINCA TASDİK EDİLME ZORUNLULUĞU SORUNU
    Kereste hammaddesi olan tomruk, Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı Orman İşletme Müdürlükleri'nden ya da ithal yolu yurt dışından temin edilmektedir. Gerek iç piyasadan alınsın gerekse ithalat yolu ile temin edilsin, kereste ihracat edileceği zaman ilgili faturalar Mersin ve Adana Ticaret Borsaları tarafından tescil ettirilmektedir. Tescil ücreti ve tescil için harcanan emek, ihracatçı firmalarımızın maliyetini oluşturmaktadır.

    Çözüm Önerisi:
    İhracatçının önüne yeni engeller konulmasına mani olmak için Ticaret Borsalarınca ihdas edilen "Fatura Tasdiki" uygulaması kaldırılmalıdır. Konuya ilişkin olarak 185 nolu Gelir Vergisi genel tebliğinin "Ticaret Borsalarına Kota Edilen Maddeler" listesinden Orman mahsullerinin çıkarılması ve ürünlerimizin tarıma dayalı sanayi faslında değerlendirilmesi gerekmektedir.

    3- İRAN'A YAPILAN SATIŞLARDA VAGON TAHSİSİ KONUSUNDA YAŞANAN SIKINTILAR VE VAN GÖLÜ GEÇİŞİNDE FERİBOT SIKINTISI
    MDF ve Yonga üretimi yapan fabrikalar İran' a olan ihracatlarını demiryolu ile yapabilmekte ancak sık sık vagon tahsisi konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar.
    Ağırlığı ve kapladığı alan bakımından taşıma maliyeti yüksek olan MDF ve sunta TIR ile taşındığı zaman maliyet iki katına çıkmaktadır.
    İran'ın Türkiye'den giden vagonları geç iade etmesi ve Tatvan'da yaşanan feribot yetersizliği sorunu çözümsüzlüğe terk etmektedir. Bunun yanında taşıma fiyatlarına yansıyan zamlarla zorlaşan rekabet ortamında, bu durumun İran pazarında ciddi bir kayba yol açacağı düşünülmektedir. Pazar ve müşteri kaybının telafisi için sorunun çözümü aciliyet arz etmektedir.

    Çözüm Önerisi:
    Feribot ihalesi bir an önce sonuçlandırılmalıdır veya feribot sefer sayısı ve sayısı artırılmalıdır.

    4- YÜKSEK GÜMRÜK VERGİLERİ
    Ağaç mamülleri için konulan gümrük vergileri yüksek olup bu durum ticareti olumsuz olarak etkilemektedir.

    Çözüm Önerisi:
    Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Cezayir, İran tarafından Türk ürünlerine uygulanan yüksek oranlı gümrük vergilerinin düşürülmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca Cezayir ve Güney Afrika Cumhuriyeti ile serbest ticaret anlaşması yapılmalıdır.

    5- KALİTESİZ HAMMADDE İTHALATI
    Çin ve uzakdoğu ülkelerinden ve Bulgaristan' dan düşük hammadde ve enerji maliyeti sayesinde ülkemize göre ucuza mal olan kalitesiz yonga levha (sunta), kaplanmış yonga levha (suntalam),lif levha (mdf),kaplanmış lif levha (mdflam),laminant ve mdf panel kapıları, UV parlak mdf paneller ithal edilmektedir.

    Çözüm Önerisi:
    Bu ülkelerden gelen ürünlerle rekabet edebilmek için, bu ürün gruplarının ithali, taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar elverdiği ölçüde engellenmelidir.

    6- ORMAN ÜRÜNLERİ KULLANILARAK ELEKTRİK ÜRETİMİNE TEŞVİK GETİRİLMESİ
    Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunla yenilenebilir enerji kaynaklarından olan Biokütle kapsamında Orman Ürünleri kullanılarak üretilecek elektrik için de teşvik getirilmiştir. Orman ürünleri ve atıkları kullanarak elektrik enerjisi üretilmesinin teşvik edilmesi alternatifsiz yegâne hammaddesi odun olan Türkiye orman ürünleri sektörünün neredeyse yok olması anlamına gelecektir.

    Çözüm Önerisi:
    Orman ürünleri ve atıkları kullanarak elektrik enerjisi üretilmesinin teşvik edilmesi uygulamasına son verilmesi gerekmektedir.
  • yazar

    E-bülten için e-posta bırak