DÖŞEME MOBİLYA PAZARI VE TİCARET

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

DÖŞEME MOBİLYA PAZARI VE TİCARET

04-03-2022
DÖŞEME MOBİLYA PAZARI VE TİCARET
Dünya döşemeli mobilya tüketimi yaklaşık 70 milyar ABD doları değerinde.Dünya döşemelik sektörü, 2020’deki krizden çıkışta dikkate değer ölçüde başarılı oldu.Pandemi kaynaklı daralmanın boyutu sınırlıydı çünkü tüketiciler restoranlar, tatiller ve diğer boş zaman etkinlikleri için azalan harcamalardan elde edilen gelirin önemli bir kısmını genellikle mobilyalara ayırdı.

 DÖŞEME MOBİLYA PAZARI VE TİCARET

 Dünya döşemelik tüketimi, 2020'de mevcut ABD Doları'nda %5 azaldı. Tüketimin, ülkeler arasında farklı iyileşme hızlarıyla birlikte, bir bütün olarak dünya için 2021'de pandemi öncesi düzeye dönmesi muhtemeldir. 

Dünya döşemelik tüketiminin yaklaşık %80'i on büyük pazarda gerçekleşmektedir: Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Birleşik Krallık, Hindistan, Fransa, Avustralya, Kanada, Güney Kore ve İtalya. 

Toplam tüketim dünya çapında yavaş değişirken, neredeyse tüm büyük pazarlarda tüketimin bileşiminde büyük farklılıklar var. Başlıca tüketen ülkelerde, 2020'de Çin, Hindistan, birkaç Avrupa ülkesinde (özellikle Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa) ve Kanada'da tüketimde önemli azalma oldu. Olumlu bir performans gösteren büyük pazarlar arasında Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avustralya ve Güney Kore yer alıyor. 

Döşemeli mobilyanın uluslararası ticareti 2016'dan beri her yıl cari ABD doları üzerinden artıyor. 2020'de, pandemiye rağmen 2019'a göre büyüme %4 oldu.

Mobilya endüstrisinde, döşemeli mobilya sektörü, hem ticaret akışı hem de üretken parçalanma açısından en küresel uluslararasılaştırılmış segmentlerden biridir ve üreticiler genellikle küresel değer zincirlerinde örgütlenmiştir. Bunun nedeni, mobilya endüstrisindeki en yüksek iş gücü yoğunluğundan biridir. 

Üretim yerelleştirmesi, diğer faktörlerin yanı sıra, bazı ülkeleri diğerlerinden daha rekabetçi kılan, işgücü tedarikindeki kolaylıktan etkilenir. Bu faktör sektör coğrafyasını yeniden şekillendirmekte ve firmaların üretim tesislerinin yerelleştirilmesi ile ilgili karar alma ve yatırım stratejilerini sürekli olarak etkilemektedir. 

Büyüme oranlarının, devam eden ticaret kısıtlamaları ile sınırlı olmasına rağmen, 2021 ve 2022'de pozitif kalması bekleniyor. 

DÜNYA DÖŞEMELİ MOBİLYA ÜRETİCİLERİ

  'Dünyanın en büyük 200 mobilya üreticisi ' (2021) raporunda analiz edilen ilk 200 mobilya üreticisi arasında 42 şirket, döşemeli mobilya üretiminde uzmanlaşmıştır ve yarısından fazlası üretimlerini merkez ülkelerinin dışında gerçekleştirmektedir. 

Üretimin bir kısmını çoğunlukla yurt dışına dağıtan şirketlerin merkezi Avrupa'da (çoğunlukla Doğu Avrupa ülkelerinde), ardından Asyalı üreticiler ve Kuzey Amerika şirketleri geliyor. 

Geniş çeşitlilikte üretim ayak izine sahip önde gelen Avrupalı döşemeli mobilya üreticileri 3CGruppe, Himolla, Polipol, Cotta (hepsi Doğu Avrupa ülkelerinde bulunan fabrikalara sahiptir), Ekornes (Norveç dışında Amerika Birleşik Devletleri, Tayland, Vietnam, Litvanya'da mevcuttur) ve Natuzzi'dir ( Çin, Brezilya, İtalya dışında Romanya). 

Merkezi Asya'da bulunan ve delokalize olmuş hemen hemen tüm şirketler, diğer Asya ülkelerinde (çoğunlukla Vietnam, Tayland ve Malezya) fabrikalar açmıştır. Önde gelen örnekler arasında Morris Holdings ve Superb Creation sayılabilir. Ağırlıklı olarak ihracata yönelik üreticiler olan bazı şirketler, piyasaya sürme süresini kısaltmak ve Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki son ticari gerilimlerin üstesinden gelmek için Kuzey Amerika'da (örneğin KUKA) veya Avrupa'da (Man Wah olarak) tesisler açtı. diğer Asya ülkeleri).

CSIL'in raporu Dünya Döşemeli Mobilya Endüstrisi (Temmuz 2021 baskısı) ), 2021-2022 döşemeli mobilya tüketim tahminleri)

 

 

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak